potgrond kruiden

Nadat je beslist hebt, waar je je kruiden gaat kweken, komt de moment om aandacht te besteden aan de volle grond of de aarde in de potten en bakken.

Kruiden in potten en bakken

kruiden in potten

Je kan niet zomaar naar de tuin rennen en aarde in je potten en bakken doen. Gewone grond uit de tuin is vaak te zwaar en droogt in potten te snel uit. Ook kant en klare potgrond is niet de beste oplossing voor je kruiden. Het beste is om je eigen potmix te maken en daarin je kruiden te planten. Alhoewel het wat tijd kost, zeker de moeite waard.

Een goed recept voor potmix:

  • 2 delen kokospotgrond of gewone potgrond
  • 1 deel compost of wormenmest
  • 1 deel tuinaarde
  • 1 handvol lavameel

In tegenstelling tot de volle grond, kan het nodig zijn om de potten af en toe te voorzien van een beetje bladvoeding.

Zaaien van de kruiden kan in gekochte zaai- en stekgrond of in potgrond die gemengd wordt met wit zand.

Kruiden in volle grond

kruiden in volle grond

Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden.

  • Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest.
  • Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg. Dit kan op een eenvoudige manier door het jaar voordien een diep wortelende groenbemester in te zaaien. Het jaar van aanplant kan je compost of wormenmest op de grond aanbrengen (niet inwerken). Dit herhaal je jaarlijks zodat er met de jaren meer humus in de grond wordt opgebouwd.
  • Zware klei en zware leemgrond is niet geschikt voor kruiden. Je kan overwegen deze te draineren maar dat is zeer veel werk en niet echt ecologisch omdat je normaal kiest om de juiste planten op de juiste grond te planten. Je kiest beter voor kruiden in potten.

Overweeg je toch om een verhoogd bed aan te leggen, doe je dit best op volgende manier. Begin met de leem- of kleigrond 30 tot 50 cm uit te graven. Onderin leg je grof grind, vervolgens een laag zand, dan versnipperd hout en tenslotte een humuslaag (mengeling van aarde met compost en zand). Het geheel omring je door palen rondhout.

De beste grondverzorging voor uw kruidentuin bestaat uit regelmatig zelfgemaakte compost of wormencompost op de grond aan te brengen, in combinatie met Vitasol. Organische korrelmeststoffen of kunstmeststoffen zijn niet nodig.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

kruiden boek

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren