Kersenvlieg: schadebeeld en bestrijding

Kersenvlieg, Rhagoletis cerasi, is een groot probleem in kersenlaars. Indien je niet ingrijpt, wordt de volledige oogst van een kersenboom vernield door witte maden die zich nestelen in de kersen.

Levenscyclus kersenvlieg

De kersevlieg, Rhagoletis cerasi, is ca 4 mm groot, heeft een geel driehoekje op de rug en lichtgele banden dwars over de vleugels. Ze vliegen uit in mei en leggen eieren af bij een minimum temperatuur van 16°C, voornamelijk in zoete kersen. Ze kunnen een volledige oogst van middentijdse en late kersenrassen vernielen. De maden zijn wit en verlaten vanaf juni de kersen om in de grond te verpoppen.

Kersenvlieg bestrijden

Kersenvlieg kan bestreden worden met feromoonvallen. Feromoonvallen bestaan steeds uit een vangpot of een lijmplaat en een feromooncapsule. De capsule bevat vrouwelijke feromonen dat mannetjes motten aantrekken. Door de val in combinatie met de capsule te gebruiken kan je de mannelijke kersenvliegen wegvangen. Na twee vangjaren zul je nog amper mannelijke motten overhouden waardoor de vrouwtjes motten niet bevrucht kunnen worden en geen eieren meer kunnen afleggen in het voorjaar. Zonder eiafleg heb je geen maden en dus ook geen schade. Natuurlijke bestrijding op zijn beste.

Bestrijden kan met Bug Scan platen uit te hangen in combinatie met de feromooncapsule tegen de kersenvlieg. Met de vangplaten vang je zowel de mannelijke als vrouwelijke motten weg. De vrouwtjes worden aangetrokken door de gele kleur van de planten en de mannetjes door de feromooncapsule. Dubbele vangst waardoor je ook sneller minder schade zult hebben. Wil je iets goedkoper gaan, kan je gebruik maken van de herbruikbare McPhail val tegen kersenvlieg. Deze val met bijhorende capsules zullen enkel de mannelijke motten aantrekken en wegvangen. Het resultaat zal iets langer op zich wachten, maar zul je het jaar nadien enkel extra capsules moeten aankopen. De feromoonval kun je makkelijk recupereren door eens uit te spoelen.

Andere ziektes

Beschrijft deze ziekte niet precies wat je bedoeld? Stuur een mailtje naar info@biogroei.be. Met meer dan 20 jaar ervaring kunnen we je, meestal, wel verder helpen.