Kersen

Dat is een terechte vraag! Vroeger was er enkel kersenvlieg die de kersen kon aantasten maar sinds 2011 is de Suzukii-fruitvlieg massaal in ons land vastgesteld en in 2016 was deze vlieg het meest waar te nemen in kersenbomen. Dus zeker en vast een reden om beide insecten wat meer onder de loep te nemen!

Kersenvlieg

De kersenvlieg vliegt maar een korte periode tussen eind mei en juli. De exacte periode varieert naargelang de warmte van het voorjaar. Eitjes worden enkel in de kersen afgelegd. Per vrucht wordt er één larve gevonden die het vruchtvlees rond de pit weg eet. De pit komt als het ware vrij te liggen in het midden van de kers. Gezien de kersenvlieg vrij laat uitvliegt, worden vroeg rijpende variëteiten zoals Bigarreau Burlat en Early Rivers niet aangetast.

Kersenvlieg

Drosophilla Suzukii of Aziatische fruitvlieg

In tegenstelling tot de gekende ‘klassieke’ fruitvlieg die we terug vinden op overrijp fruit en op fruit- en groenteresten in de GFT container, gaat de Aziatische fruitvlieg rijpend fruit aan de boom aanvallen. De larven van de klassieke fruitvlieg zijn nuttig omdat ze organisch afval kunnen omzetten. De Aziatische fruitvlieg daarentegen is zeer schadelijk en kan de oogst met meer dan de helft reduceren. Dit fruitvliegje kent vele generaties per jaar. Ze vliegen vanaf het voorjaar tot in de late herfst (oktober-november). Daardoor worden ook vroege variëteiten van kerselaars door de Suzukii- fruitvlieg getroffen.

Elke vrucht met een dunne schil kan worden aangevallen door dit fruitvliegje: aardbeien, druiven, alle soorten kleinfruit en steenfruit zoals kersen en pruimen. In tegenstelling tot de kersenvlieg kunnen meerdere larven per vrucht worden gevonden.

Ook vlierbessen, wilde bramen en gemengde hagen zoals meidoorn en rozebottels kunnen de Aziatische fruitvlieg aantrekken. Net als de klassieke fruitvlieg kan de Suzukivlieg overleven op overrijp of rottend fruit of in GFT containers.

fruitvlieg Suzukii

Hoe determineren en bestrijden van plagen in je kerselaar?

  • Vroege kerselaars zijn aangetast = Aziatische fruitvlieg
  • Meerdere larven per vrucht = Aziatische fruitvlieg
  • De kersenpit ligt los in de vrucht = kersenvlieg
  • Ook andere kleinfruitsoorten in je tuin (bramen, aardbeien, blauwe bessen, druiven en frambozen) hebben larven = kans op Aziatische fruitvlieg. Frambozen kunnen ook getroffen worden door de frambozenkever en druiven door de trosrups wat gelijkaardige larven in de vruchten geeft.

Maatregelen tegen kersenvlieg

  • Leg antiworteldoek op de grond onder de kerselaars om het uitvliegen van de kersenvlieg in mei te voorkomen. De kersenvliegen overwinteren in de grond. De meeste kersenvlieg komt van verpoppingen in je grond. Invlieg van buren is beperkt bij kersenvlieg.
  • Hang de Mc Phailval uit: dit is een feromoonval om de mannelijke kersenvliegen weg te vangen. Of kies voor de gele vangplaten in combinatie met feromooncapsules. Met deze feromoontechnieken kan de schade tot een lage drempel gereduceerd worden.
Mc Phailval in Kerselaar

Maatregelen tegen Suzukii fruitvlieg

  • Hang Droso traps op voor de rijping van de vruchten. Zolang de kersen groen zijn, zal de lokstof aanwezig in de Droso traps, de fruitvliegjes massaal wegvangen. Tijdens het rijpen van de vruchten worden de vliegjes meer aangetrokken tot de vruchten dan tot de lokstof. Dit mag je echter niet beletten om de vallen te blijven hangen. Wat je vangt, is weg.
  • Blijf wegvangen, ook na de oogst! De vallen laten hangen tot eind november om zoveel mogelijk fruitvliegjes weg te vangen voor het volgend seizoen. Suzukii fruitvliegjes overwinteren als volwassen insecten. Gebruik appelciderazijn of Dros'attract, speciaal gemaakt om de Suzukivlieg weg te vangen..
  • Afgevallen fruit direct opruimen. Ofwel begraven op minimum 60 cm diepte ofwel meegeven met de GFT-bak. Zeker niet composteren.
  • Pluk zo vroeg mogelijk het fruit en wacht niet tot de kersen boomrijp zijn. Pluk de boom volledig kaal, zowel de goede als aangetaste kersen.
  • Houd de kersenboom open van kruinstructuur zodat de wind door de takken speelt. Fruitvliegjes houden niet van wind maar wel van schaduw en vocht. Om deze reden wordt het onderste deel van kerselaars veel meer aangetast dan de kruin. Hang de Droso traps in het onderste deel van de boom.

Droso trap

Conclusie

De kersenvlieg is goed onder controle te krijgen met feromoonvallen zoals de Mc Phailval en/of gele vangplaten met feromooncapsules. Voor de Suzukivlieg zijn alle maatregelen, vooral ook hygiënische maatregelen nodig, om aantasting in te perken. De Suzukivlieg aanpakken vraagt veel meer tijd en consequente zorg dan de kersenvlieg!