Junikever

Junikever (Amphimallon solstitiale) is het kleinere broertje van de meikever en bereikt een grootte van 1,4 cm tot 1,8 cm. De junikever is over het volledige lichaam behaard met 'lange' haren. Hij heeft oranjebruine tot geelbruine dekschilden.

De larven van de junikever worden engerlingen genoemd, net zoals de larven van de rozenkever, sallandkever en meikever. Uiterlijk zien alle engerlingen er hetzelfde uit, met name gekrulde, witte larven met een grijs achterste en poten. De engerling van de junikever heeft een ontwikkelingscyclus van twee jaar.

Junikever
Fig.1 - Junikever

Voedsel

De volwassen junikever voedt zich met bladeren van verschillende soorten loofbomen.

De junikever larve voedt zich met wortels van akker- en weideplanten. Als de engerlingen in grotere getallen aanwezig zijn kunnen ze volledige voetbalterreinen, golfterreinen evenals jouw gazon verwoesten.

Natuurlijke helpers

Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de junikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers. De junikevers leven echter maar enkele weken waardoor ze snel terug uit het straatbeeld verdwijnen..

De engerlingen van de Junikever zijn twee jaar in de grond aanwezig. Natuurlijke vijanden van de engerlingen zijn onder andere mollen en kraaien.

Vluchtpatroon en voorplanting

De volwassen junikever komt in juni tevoorschijn en vliegt enkel uit bij valavond, net zoals de meikever. Op zoek naar een partner vliegt de junikever rond hoge objecten zoals elektriciteitspalen en hoge boomtoppen. Als een mannelijke junikever een vrouwelijke ontmoet laat het koppeltje zich gewoon uit de lucht vallen om zich voor te planten op de grond.

Cyclus Junikever

De eerste vluchten van de Junikevers zijn afhankelijk van de bodemtemperatuur in het voorjaar. De eerste waarnemingen in 2017 gebeurden rond begin Juni. De grotere massa's kevers werden pas half juni/ eind juni waargenomen. De vluchten kunnen duren tot begin augustus. Als een mannelijke en vrouwelijke kever elkaar gevonden hebben laten ze zich vallen om te paren en eieren te leggen.

De Eieren komen uit na 4 tot 6 weken.

Engerlingen ontwikkelen zich door zich te voeden met graswortels. Als de temperaturen dalen zullen de larven zich dieper in de grond verschuilen voor de vorst. Het volgende jaar zullen de larven vanaf half april tot oktober zich terug voeden om vervolgens terug dieper in de grond (40 cm) te overwinteren. Het daarop volgend voorjaar gaan de larven verpoppen.

Het popstadium van de junikever larve duurt vier tot zes weken. Hierna wacht de volwassen kever tot er geschikte temperaturen zijn om uit de grond te komen.

Engerlingen van de Junikever bestrijden

De engerlingen van het eerste jaar zijn goed te bestrijden met B-green. De larven van het tweede jaar zijn goed te bestrijden met de nematodenmix B-green+.

Ben je niet zeker in welk larvenstadium de engerlingen zijn, kies dan voor B-green+.