Hoge temperaturen zijn nadelig voor Encarsia

De populatie van Encarsia sluipwespen bestaat bijna uitsluitend uit vrouwelijke sluipwespen die witte vlieglarven eten en parasiteren. De sluipwespen leven normaal twee tot drie weken bij 25°C en al die tijd gaan ze de witte vlieglarven te lijf.

Bij temperaturen van 30°C en meer, leeft Encarsia nog maar enkele dagen tot een week. Dat betekent dat de sluipwespen veel minder witte vlieg larven kunnen eten en parasiteren, wat ten nadele is van de bestrijding. Anderzijds gaat de witte vlieg bij hoge temperaturen juist veel sneller ontwikkelen. Bij 30 °C zal de witte vlieg op 1 week haar cyclus rond hebben van ei tot terug ei-afleg.

Hoge temperaturen kunnen dus een reden zijn waarom je de witte vliegpopulatie niet onder controle krijgt ondanks dat je sluipwespen hebt uitgezet.

Dit gegeven is belangrijk om even bij stil te staan. Heb je dus een hobbyserre en wil je sluipwespen ter bestrijding gebruiken, moet je met volgende aspecten rekening houden:

  • Encarsia of Eretmocerus direct uitzetten bij de eerste witte vlieg die gesignaleerd wordt.
  • De serre bekalken of beschaduwen met schaduwdoek zodat de temperatuur in de serre lager blijft. Op zich is dit ook noodzakelijk om geen verbranding van de planten te krijgen bij warm zomerweer.
  • Als de temperatuur tussen 18 en 25 °C ligt, is dit ideaal en dus de moment om de witte vlieg aan te pakken. Hoe vroeger in het seizoen, hoe beter!
  • Zijn de temperaturen boven 30 °C gestegen gedurende een bepaalde periode, best terug nieuwe sluipwespen uitzetten tenzij je al veel geparasiteerde poppen op de bladeren terugvindt.