Hoe krijg je egels in de tuin?
Kleine egel

Hoe krijg je egels in de tuin?

Tuinieren is een van de meest dankbare hobby's die er zijn; vers fruit, groenten en kruiden kweek je met je eigen twee handen! Maar heb je ooit gemerkt dat je tegenwoordig minder egels in je tuin ziet? Helaas zijn de leefgebieden voor wilde dieren kleiner geworden naarmate de tuinen in de voorsteden steeds beter onderhouden zijn - maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om een bloeiende egelpopulatie in je eigen achtertuin te hebben. Hoe krijg je ze dan terug? Het is niet al te moeilijk als je een paar eenvoudige dingen weet. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten om egels terug in de tuin te lokken - van wat voor voedsel je ze moet geven, tot een geschikte huisvesting. Lees verder voor tips over hoe je die kleine nuttige vrienden op bezoek krijgt!

Waarom je egels in je tuin wil

Het hebben van egels in je tuin is een geweldig voordeel voor het milieu. Egels werken als natuurlijke ongediertebestrijders en kunnen helpen je tuin mooi te houden door slakken en ander ongedierte te eten zonder je planten te beschadigen. Als je egels in je tuin hebt, heb je minder bestrijdingsmiddelen nodig, want ze doen het werk voor jou. Bovendien, als je een groentetuin hebt of vogels voert in je tuin, kunnen egels helpen deze te beschermen tegen allerlei kleine roofdieren en buitenkatten. Als ze tijdens hun nachtelijke omzwervingen in de tuin naar voedsel zoeken, kunnen ze helpen de insectenpopulatie in toom te houden en een extra bescherming te bieden tegen slakken die je gewassen wegvreten. En egels zijn gewoonweg schattig om naar te kijken! Het hebben van deze stekelige beestjes in je achtertuin geeft je zeker iets super speciaals om van te genieten als je tijd buiten doorbrengt.

Natuurlijk egelhuisje

Hoe maak je je tuin egelvriendelijk

Als je egels naar je tuin wilt lokken, kun je een paar dingen doen.

Ten eerste kun je overwegen om een beschutte plek te creëren, zoals een composthoop, houtstapel of overdekte nestkast, waar de egels overdag kunnen schuilen of 's winters in kunnen overwinteren. Je creëert eigenlijk een egelhuisje.

Je kunt ook waterschalen en voerbakken gevuld met droog kattenvoer, gemalen pinda's en zonnebloempitten in je tuin plaatsen - bij voorkeur in de buurt van wat gebladerte, zodat ze een plek hebben om te schuilen. Als je katten hebt, houd dan een oogje in het zeil zodat ze de egelhapjes niet stelen! Geef ze vooral geen melk of brood, want daar worden ze ziek van.

Wanneer je ervoor zorgt dat er voldoende biodiversiteit aanwezig is in je tuin, en zorgt voor een gezonde, levende bodem vol lekkere wormen en bodeminsecten, is extra voeding zelfs helemaal niet nodig. De natuur komt helemaal in balans en zorgt er automatisch voor dat de egels jouw tuin als paradijs vol lekkers zullen uitkiezen.

Daarnaast bieden bladhopen, rotstorens en zelfs gaten die onder funderingen van gebouwen zijn gegraven andere plekken die perfect zijn voor deze nieuwsgierige wezens.

Tot slot, vermijd het gebruik van pesticiden die dodelijk kunnen zijn voor egels? Rupsen die met chemische middelen bespoten zijn en opgegeten worden door egels zijn een vergiftigd geschenk. Ook het gebruik van slakkenkorrels is af te raden, omdat de egel niet weet dat deze dodelijk voor hem kunnen zijn. Egels kunnen deze blauwe korrels mee opeten, of via een slak die de korrels reeds at, dit gif mee binnenkrijgen. Heb je aaltjes gebruikt tegen slakken, dan is dit helemaal geen probleem voor de egel. De aaltjes parasiteren enkel de slakken en zijn niet schadelijk voor de egel die de slakken eet.

Biodiversiteit

Als je deze eenvoudige maatregelen neemt, kun je nog jarenlang een diervriendelijke omgeving in je tuin creëren.

5 tips om het in jouw tuin zo comfortabel mogelijk te maken voor egels:

  1. Plant inheemse planten: Door inheemse wilde bloemen, struiken en bomen te planten kun je een egelvriendelijke habitat in je tuin creëren. Inheemse soorten bieden egels voedsel en beschutting omdat ze zijn aangepast aan het plaatselijke klimaat. Vermijd bovendien het gebruik van uitheemse of exotische planten die giftig kunnen zijn voor egels.
  2. Gebruik natuurlijke hagen in plaats van kunstmatige omheiningen: Egels moeten de kans hebben om zich veilig van tuin tot tuin te verplaatsen, zonder de straat te moeten oversteken, met alle gevaren die daarbij gepaard gaan. Heb je toch kunstmatige omheiningen, zorg dan voor gaten, zodat egels toch op een veilige manier door de omheining kunnen.
  3. Zorg voor een bron van water: Egels moeten toegang hebben tot vers drinkwater, vooral in de zomermaanden. Een ondiepe schaal met schoon water is ideaal - een die te diep kan ertoe leiden dat egels vast komen te zitten en verdrinken. Heb je een vijver of een zwembad, zorg dan voor een trapje. Moesten ze in het water vallen, dan kunnen ze er gemakkelijker terug uitklimmen.
  4. Verwijder potentiële gevaren: Egels zijn nieuwsgierige wezens, dus controleer op mogelijke gevaren die hen kunnen schaden. Dit omvat gaten in hekken of muren, scherpe voorwerpen, of voorwerpen zoals buitenverlichting en waterpartijen die egels kunnen aantrekken.
  5. Laat sommige gebieden wild: Het onverzorgd laten van bepaalde delen van je tuin kan gunstig zijn voor egels, omdat het ze een veilige plek biedt om zich te verbergen en hun jongen te leggen. Probeer deze gebieden niet te veel te verstoren, zodat ze comfortabel in je tuin kunnen blijven .

Door deze tips op te volgen, kun je een gastvrije omgeving in je tuin voor deze schattige beestjes om te gedijen.

Voedsel voor egels

Wat te doen als je een egel in de tuin vindt

Een egel in de tuin vinden is een spannende ervaring! Als je het geluk hebt om er een te vinden, is het belangrijk om te onthouden dat deze dieren wilde dieren zijn, dus het is beter om ze van een afstand te observeren en ze niet aan te raken of vast te pakken. Ze mogen er nog zo schattig uitzien, je kan de natuur best zijn gang laten gaan.

Pas bovenstaande tips toe om ervoor te zorgen dat jouw tuin een gezonde omgeving is voor de egels waar ze voldoende eten en drinken hebben dat niet bespoten is.

In de herfst kan het nuttig zijn om een met hooi gevuld egel-'hotel' te bouwen, waar ze in de koude maanden kunnen overwinteren - zorg ervoor dat de wanden hoog genoeg zijn zodat huisdieren en ander wild ze niet kunnen storen.

Wil je meer lezen over egelhuizen en hoe ze eruit moeten zien, lees verder op deze pagina:

Enkele weetjes over egels

Wat eten egels?

Egels zijn omnivoren en jagen in het wild op ongewervelde dieren en eten wormen, miljoenpoten, slakken en naaktslakken. Ze zijn ook dol op meelwormen, die je in je plaatselijke dierenwinkel of online kunt kopen. Zorg ervoor dat het voer op proteïnebasis is, want egels verteren koolhydraten niet zo goed. Je kunt ze zelfs verwennen met een speciale egelvoedermix die je gemakkelijk kunt aanpassen aan hun behoeften. Onthoud dat als jouw tuin wemelt van de insecten in de bodem of in de planten, de egels zullen komen aanrennen!

Zijn egels goede huisdieren?

Zijn egels goede huisdieren?

In Nederland zijn slechts enkele soorten egels toegestaan als huisdier. De meest voorkomende egelsoort die in Nederland als huisdier wordt gehouden is de Witbuik egel (Atelerix albiventris), Wilde egels, Erinaceus europaeus, inheems in Europa, moet je in het wild laten.

In België is het ten strengste verboden egels als huisdier te houden, zelfs wilde. Als een wilde egel in je tuin wordt aangetroffen, moet je hem van een veilige afstand observeren en nooit proberen hem te hanteren of naar een andere plek te brengen, want dat kan stressvol zijn voor het dier.

Zijn egels bedreigd?

Egels staan momenteel niet op de lijst van bedreigde diersoorten, maar ze worden wel ernstig bedreigd. Door verschillende factoren zoals habitatverlies, verstedelijking en klimaatverandering lopen ze het risico dat de populatie afneemt. Ze zijn ook aangetast door het gebruik van pesticiden op hun voedselbronnen, en door predatie door katten en honden.

Welk geluid maken egels?

Als egels blij of opgewonden zijn, maken ze een spinnend geluid dat lijkt op dat van een kat. Als ze overstuur of bedreigd zijn, kunnen ze sissen, knorren of met hun tanden klikken.

Om zichzelf te beschermen egels rollen zich op tot een strakke bal, zodat hun stekels hen beschermen tegen mogelijk gevaar. Het zijn ook geweldige gravers, die in een paar minuten ondergrondse tunnels en schuilplaatsen kunnen maken!

Egels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond tuinecosysteem, dus we moeten er alles aan doen om ze aan te moedigen onze tuinen te bezoeken. Door de eenvoudige tips in deze blogpost op te volgen, kun je je tuin veel egelvriendelijker maken en genieten van alle voordelen die daarbij horen! Heb jij nog andere tips om egels aan te trekken? We horen ze graag in de reacties hieronder!