Hoe kom ik van de taxuskever af?

Taxuskevers is een fenomeen dat al 40 jaren bestaat maar nooit zijn ze zo talrijk geweest als de laatste jaren. De opwarming van de aarde speelt daarbij zeker een rol.

Volwassene taxuskever

Vroeger kende de taxuskever één duidelijke cyclus. Tegenwoordig zien we dat de periode van ei-afleg verlengd wordt: in veldonderzoek vindt men half oktober nog piepkleine larven die net uit de eitjes komen, dit was vroeger ondenkbaar.

De volwassen taxuskevers overwinteren ook beter dankzij de zachte winters en leven dus verschillende jaren na mekaar. In het voorjaar heb je zowel kleine en grote taxuskevers. De grote kevers hebben overwinterd, de kleine kevers zijn in het voorjaar verpopt.

Deze aspecten zorgen ervoor dat de taxuskever exponentieel toeneemt en op veel plaatsen in particuliere tuinen ook een echte plaag vormen.

taxuskeverlarven

Waar schuilen de kevers en de larven?

De kevers schuilen overdag onder van alles wat ze in de tuin vinden: planken, droge bladeren, stenen, potten enz. Het zijn nachtkevers, soms worden ze ook overdag waargenomen maar dat is zeldzaam.

De larven van de taxuskevers vind je in de volle grond vooral langs de zuidkant van de plant, vrij dicht tegen de stam of dieper aan de wortels en nabij de plantvoet. In potten vind je ze verspreid over de potkluit van bovenaan tot onderaan. Wil je ze vinden, moet je de kluit potgrond of aarde dus echt goed doorzoeken.

Taxuskever snel opmerken

Het is heel belangrijk om de kever zo snel mogelijk op te merken. Meestal krijg je de aantasting via larven die in de plantenkluit of pot zitten als je de plant koopt. Om te voorkomen dat je volledige tuin wordt aangetast, zijn volgende tips efficiënt:

  • Heb je net je tuin aangelegd, behandel alle planten preventief met aaltjes tegen taxuskever direct na het planten.
  • Hebben je buren net een tuin aangelegd, controleer regelmatig je planten op bladschade. Mochten zij taxuskever hebben binnen gehaald, kruipen de kevers ook naar jouw tuin! De afgegeten hoekjes en rondjes zijn typisch voor taxuskevers.
  • Vermoed je dat je taxuskever hebt, leg dan planken tussen de planten verspreid in je tuin. Rond de stammen van druivelaars kan je proppen papier leggen.
  • Je kan signaalplanten zetten waar de volwassen kevers graag van eten zoals primula’s maar in feite eten ze altijd het eerst van vette, vlezige bladeren als je dergelijke planten hebt staan. Denk aan Camelia, rhododendron, azalea, hortensia, sedum,…
Beginnende schade taxuskever
Taxuskeverschade

Wat te doen tegen de lapsnuitkever?

Taxuskevers vragen een consequente aanpak! Doe je dit niet dan gaat de taxuskever op korte termijn uitgroeien tot een plaag.

  • De kevers eten van de bladeren. Dit is niet mooi om te zien maar de planten gaan er niet van dood.
  • De larven eten de wortels van de planten af waardoor ze na verloop van tijd wel afsterven.

Opgelet: de eitjes worden niet noodzakelijk aan dezelfde planten afgelegd als waar de kevers van de bladeren eten.

Aaltjesval tegen taxuskever

Wat te doen tegen de taxuskevers?

De kevers wil je zo veel als mogelijk vangen

  • Je kan zelf een taxuskeverval maken.
  • Je kan tijdens de nacht op jacht gaan. Je legt onder de aangetaste heesters of hagen op voorhand een doek. Je schudt tijdens de nacht met de takken en veel kevers die dan aan het vreten zijn, laten zich op de doek vallen. Je kan de kevers dan oprapen.
  • Je zet een aaltjesval tegen taxuskever. In de groeven zitten aaltjes in een gelformule. De kevers die overdag onder de aaltjesval schuilen, worden geïnfecteerd. Je legt de val in de schaduw van de gevoelige planten met de groeven naar beneden. Planten en val bevochtig je regelmatig. Ingeval van potten, leg je de val op de potgrond van de pot.
  • Hoe meer vallen je legt, hoe hoger de efficiëntie. De vallen zijn trouwens niet schadelijk voor warmbloedige dieren en mensen, noch voor je planten.

Taxuskever bestrijden met azijn of andere oma weet raadt tips is zinloos. Het resultaat is dat je een taxuskever plaag krijgt na verloop van tijd.

Wat doe je tegen de larven van de taxuskever?

Aaltjes, aaltjes en nog eens aaltjes zijn de enigste echte oplossing. Maar de juiste aaltjes soort moet op de juiste moment gebruikt worden. Kort samengevat is dit de behandelingsstrategie:

Half juli-augustus: B-green aaltjes

September-november: Kraunema aaltjes

Maart- eind mei: Kraunema aaltjes; hoe vroeger in het voorjaar, hoe beter want dan zijn er nog geen larven verpopt.

Even belangrijk als de periode, is ook de vochtigheid van de bodem. Aaltjes werken enkel in een vochtige ondergrond dus gebruik het niet bij droog en warm weer. Het heeft echt geen zin tenzij je veelvuldig en langdurig water wilt geven.

Wil je nog meer lezen over taxuskever?

B-green aaltjes
Kraunema-aaltjes

Ook interessant om te lezen: