Fruitspintmijt: schadebeeld en bestrijding

Fruitspintmijten zuigen aan de onderkant van de bladeren de cellen leeg. Hierdoor drogen de beschadigde cellen uit en geven een vaalbruine kleur aan het blad. Het fruit blijft klein en er is een minder goede bloemknopvorming voor het volgend jaar.

Schadebeeld

De fruitspintmijt of Panonychus ulmi, is zowel schadelijk op appel, peer, pruim, kers, frambozen en braambessen. De fruitspintmijt is maar 0.4 mm groot. Het mannetje is nog iets kleiner dan het vrouwtje en heeft een langgerekt lichaam.

<schadebeeld fruitspintmijt
Fig.1 - SChadebeeld fruitspintmijt.

Overwintering

Fruitspintmijt overwintert als winterei op ruwe plaatsen op hout, aan de onderzijde van takken, in oksels en aan vruchtsporen.

Levenscyclus

In april komen de eerste wintereieren uit. De larven verplaatsen zich naar het jonge blad. Vanaf mei beginnen de volwassen mijten te zuigen aan de bladeren en kan er schade optreden. Vier tot zes generaties volgen elkaar op en overlappen elkaar. Vanaf eind augustus tot begin oktober worden terug wintereieren afgezet.

Bestrijding fruitspintmijt

Creëer een biologisch evenwicht in je fruitboomgaard door Soni-mite uit te zetten. Dit zijn inheemse roofmijten die van nature voorkomen in wijn- en boomgaarden.