Fruitmot: herkennen en bestrijden

Fruitmot is een gevreesde plaag in de teelt van appelen en peren. De rups van de fruitmot zal de vruchten beschadigen door hierin gangen te vreten tot in het klokhuis. Meerdere vruchten worden aangetast door 1 rups.

Fruitmot

fruitmot

De volwassen mot is ca 9 mm lang, grijs van kleur met een goudkleurige vlek aan de vleugelpunt. Hij vliegt bij avondschemering bij temperaturen hoger dan 13 °C.

De rupsen zijn crème tot roze van kleur, met een donkerbruine kop.

Schadebeeld

De rupsen van de fruitmot geven wormstekigheid in appels en peren. Een aangetaste vrucht wordt 'noodrijp' en zal vroegtijdig afvallen. Na aantasting zijn de vruchten niet meer te eten.


Doorboring van fruitmot in appels
wormstekigheid in appels
Wormstekigheid in appel.

Fruitmot bestrijden

Deltaval tegen fruitmot in appelbomen

Fruitmot bestrijden gebeurt met een deltaval fruitmot met bijhorende feromonen. De feromooncapsules bevatten vrouwelijke feromonen, die de mannelijke motten aantrekken.

De feromooncapsule wordt aangebracht in de deltaval, in het bijhorende mandje boven de lijmplaat. Motten komen af op de feromoon geur en zullen blijven kleven aan de lijmplaat.

Indien er geen tot weinig mannelijke motten overblijven kunnen de vrouwelijke motten niet bevrucht worden en geen eieren afleggen. Op zijn beurt kunnen er geen larven schade maken in de vruchten.

Toepassingsperiode

De eileg gebeurt vanaf half mei tot eind augustus vanaf 15 °C. De fruitmotval dient eind april opgehangen te worden zodat de eerste vluchten worden weggevangen.

Bij deze natuurvriendelijke en biologische methode zul je de eerste twee jaar nog steeds schade ondervinden, dit zijn de vangjaren. Pas na drie jaar gaat de populatie motten zodanig teruggedrongen zijn dat je amper tot geen schade meer zult hebben aan je vruchten.