Effectief tegen slakken! De slakkenmuur!

Jaar en dag worden er allerlei slakkenbarrières aangelegd om de slakken toch maar van ons geliefkoosde plantjes weg te houden.

Wist je dat dit meestal verloren moeite is! Eierschalen, lavagruis, grint en scherp zand zijn gemakkelijk door de slakken te overbruggen. Zeker en vast als het maar over een laagje van enkele centimeters gaat.

Slakken kunnen gemakkelijk over scherpe voorwerpen kruipen. Dit bewijst het bijgevoegde youtube fimpje.

Slijm, slijmer, slijmst

Slakken verplaatsen zich over dergelijke oppervlaktes door slijm uit te scheiden. Hoe moeilijker de ondergrond, hoe meer slijm ze moeten produceren. Slijm betekent vochtverlies dus gaat het eigenlijk over hoeveel vochtvoorraad ze hebben en kunnen opbouwen tijdens hun tocht door de tuin. Staan je planten tussen de grint (wat uiteraard niet nuttig is) of tussen lavagruis, hebben de slakken veel vocht nodig om zich te verplaatsen. Als ze regelmatig hun vocht kunnen aanvullen door van de planten te eten, zal dit lukken. Alleen als de droge afstand te lang is zullen ze je planten niet bereiken. Dergelijke barrière is natuurlijk niet praktische in een (moes)tuin.

Wat werkt écht tegen slakken?

slakkenmuur tegen slakken

We hebben twee innovatieve slakken barrières die we jou aanbieden en écht werken: het slakkennet en de slakkenmuur.

Slakkenmuur

De slakkenmuur is een zeer solide lage barrière die je gemakkelijk kan verplaatsen in je tuin. De rand van de slakkenmuur heeft een unieke vorm die zorgt dat slakken hier niet over kunnen. Dit is gebaseerd op hetzelfde principe als bij het slakkennet. Slakken klimmen eerst tegen het rechtopstaand stuk en komen vervolgens de schuine kant tegen die hen verder wegbrengt van de geur waar ze oorspronkelijk tot aangetrokken werden. Dit zorgt voor verwarring! Op het einde van de schuine kant moeten de slakken een hoek van meer dan 180° maken, een overbrugging die onmogelijk blijkt te zijn waardoor ze op hun passen terugkeren!

De slakkenmuur kan gebruikt worden in een grote moestuin om specifieke percelen te beschermen of als een op zichzelf staande moestuinbak. Ik zelf heb hem momenteel geïnstalleerd in onze grote tuin op het perceel waar ik worteltjes heb gezaaid. Onze slakkenmuur is beschikbaar in twee maten: 1 m x 1 m en 1 m x 2 m.

slakkennet

Biogroei slakkennet

Het slakkennet vraagt meer werk om te installeren en is bedoeld om de volledige moestuin af te boorden. Je kan het slakkennet ook gebruiken om een afboording te maken met de weide of bosrand waar je tuin aan grenst om zo het grootste deel van de slakken tegen te houden. Het is ontworpen op hetzelfde principe als de slakkenmuur maar met twee uitstekende flappen. Het werkt zowel voor naaktslakken als huisjesslakken.

Onze ervaring

We hebben zelf al drie jaren het slakkennet rond de Biogroei-tuin aangelegd en het werkt zeer goed! De Biogroei-tuin grenst namelijk aan een bosrand en van daaruit kwamen elke avond massa’s slakken zich storten op onze groenten. Dankzij het slakkennet kunnen de slakken niet meer in onze tuin. Het beste resultaat wordt bekomen als het hele perceel wordt omheind zonder openingen. Ben je handig, is dit zeker het overwegen waard. Je hebt er jarenlang plezier van!

noslug

En natuurlijk, No-slug!

Ook als je de slakkenbarrières gebruikt, is het noodzakelijk het eerste jaar in het voorjaar en het najaar No-slug te gebruiken om de slakken die al in de tuin aanwezig zijn af te doden.

No-slug doodt de slakken in de grond. Wetende dat de meeste slakken maar af en toe bovengronds komen eten en voor de rest van de tijd ondergronds leven, is No-slug het product dat de slakken bij de bron aanpakt. De temperaturen zijn momenteel goed en worden in de volgende maanden nog beter om No-slug toe te passen.