Bloedluis / bloedmijt: herkennen en bestrijden
bloedluis in kippenhok

Een van de grootste problemen bij kippen zijn bloedluizen. Eigenlijk zijn het geen luizen maar bloedmijten, ze worden ook wel rode vogelmijt genoemd.

Bloedmijten leven in het hok, ze zitten in kieren en achter planken verscholen. ’s Nachts komen ze te voorschijn en kruipen ze via de poten van je kip of gevogelte omhoog om bloed te zuigen.

Tegen de morgen trekken ze zich terug in hun schuilplaatsen. Overdag vind je dus geen bloedluizen op de dieren.

Nadelen bloedluizen

Bloedluizen zijn kleine mijten die zich 's nachts voeden met bloed. Door de steeds massale aanwezigheid van bloedmijten krijgen kippen stress en irritaties, waardoor ze minder of geen eieren leggen.

Bij een zware aantasting zullen de kippen pluimen verliezen, open wonden, bleke kam en lellen krijgen en kunnen ze zelfs sterven van bloedarmoede.

Verspreiding

Bloedmijten zijn steeds massaal aanwezig door de snelle voortplanting. Bloedmijten zijn rood/paars van kleur als ze zich vol bloed hebben gezogen en grijsachtig als ze leeg zijn.

Nadat ze zich gevoed hebben, zoeken ze een geschikte plaats om eieren af te leggen. Tijdens deze zoektocht in de duisternis, kunnen redelijke afstanden worden afgelegd waardoor de mijten zich in korte tijd verspreiden over verschillende dierenverblijven. De eieren van bloedluizen kunnen tot 2 jaar blijven rusten vooraleer ze alsnog succesvol uitkomen en de luizen verschuilen zich in het najaar om te overwinteren. Bloedmijten kunnen maanden zonder eten overleven.

Zodra het in het voorjaar warmer wordt, komen ze terug te voorschijn. Ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen en verspreiden zich via wind, andere dieren of de mens. Ingrijpen is echt noodzakelijk om te vermijden dat je dieren lijden.

Heb ik bloedluizen?

Ben je niet zeker of je bloedluizen hebt? Leg dan een bloedmijtenval in de legnest van de kippen, overdag komen de bloedluizen hierin schuilen en kunt u deze eenvoudig en snel waarnemen. Je klopt de val enkele keren op je hand en je merkt onmiddellijk of er bloedmijten aanwezig zijn in het hok.

Ook kun je bloedluizen herkennen aan de vervellingshuidjes die ze achter laten in hun schuilplaatsen. Aan de kippen zie je in eerste instantie niets.

Bloedluizen bestrijden

Bloedluizen kunnen eenvoudig bestreden worden met hun natuurlijke vijanden. Bodemroofmijten of ChickenHeppie bevat roofmijten die de bloedmijten gaan opzoeken in de kieren van het hok en leegzuigen. De eerste dagen na gebruik van ChickenHeppie kun je een vermeerdering van bloedluizen waarnemen. Dit komt omdat de bloedmijten uit de kieren en spleten van het hok worden gejaagd door de vraatzuchtige roofmijten. Na twee tot drie weken, afhankelijk van je beginaantasting, gaat je populatie drastische dalen.

bloedluizenval

Is je aantasting heel groot? Hang dan eerst een bloedmijtenval. Hiermee kun je heel veel bloedmijten op korte tijd wegnemen uit je kippenhok.

Heb je nog geen aantasting? Wil je preventief werken? Plaats dan ook een bloedmijtenval. De eerste bloedmijten gaan zich nestelen in de val en vormen geen probleem of plaag meer voor je dieren.

Naast Chickenheppie en de bloedluizenval bieden we ook nog het biologische drinkwateradditief Avimite aan. Dit innovatief product zorgt er voor dat het bloed onsmakelijk wordt voor de bloedluizen waardoor ze niet meer geïnteresseerd zijn in het bloed van je kippen of vogels.

In koudere periodes (<15°C), wanneer de roofmijten niet werken, kan gebruik gemaakt worden van diatomeeënaarde. Dit is een zeer fijn zand dat door de scherpe kantjes de huid open scheurt van vele soorten mijten. Dit is niet in combinatie te gebruiken met roofmijten omdat ook de roofmijten zullen afsterven door de scherpe kantjes van de diatomaarde.

Conclusie bloedmijten bestrijden

  • Preventief tegen bloedluizen

    Gebruik Avimite, zodat de bloedluizen geen zin meer hebben in het bloed en hang een bloedluizen val uit om de eerste bloedluizen waar te nemen.

  • Curratief tegen bloedluizen

    Hang een bloedmijtenval uit om tijdens één week enorm veel bloedluizen weg te vangen. Gebruik diatomeeënaarde als de temperaturen zich onder de 15°C bevinden. Is de temperatuur boven de 15°C, gebruik dan roofmijten ChickenHeppie. Deze roofmijten gaan de bloedluizen zoeken in alle kieren en gleuven van het kippenhok en ze vervolgens leegzuigen.