Bladluisschade? Welke schade berokkenen bladluizen?

Honingdauw

Bladluizen hebben nood aan eiwitten. Hiervoor zuigen ze aan de plant. Plantensap bestaat echter voor het grootste deel uit suiker en maar weinig uit eiwitten. Daarom moeten bladluizen veel plantensap opnemen om aan de nodige eiwitten te komen. Het grootste deel van het plantensap dat bladluizen opnemen, wordt dus terug als ‘honingdauw’ (suiker) uitgescheiden, nadat ze zelf de aminozuren hebben opgenomen.

Honingdauw is een erg plakkerige, kleurloze vloeistof. Dit kan veel last veroorzaken als dit op trottoirs, terrassen of auto’s terecht komt. Om de werkelijke boosdoeners te kennen, moet je meestal omhoog kijken. Deze bevinden zich in de bomen die erbij staan. De honingdauw die de bladluizen terug uitscheiden, valt in eerste instantie op de onderliggende bladeren van de bomen (planten) maar bij grote aantasting kan het als het ware honingdauw regenen en komt er dus veel op de harde materialen onder de bomen terecht (terrassen, auto’s e.d.) of op het gras.

Roetdauwschimmel

Op de honingdauw gaat zich na verloop van tijd een zwarte schimmel vestigen, zwarte roetdauwschimmel, genoemd. Dit is op zich geen schadelijke schimmel voor de planten of vruchten maar een parasitaire schimmel die groeit op de uitgescheiden honingdauw van de bladluizen. De honingdauw is als het ware de voedingsbodem voor de schimmel.

De planten gaan niet dood van de uitgescheiden honingdauw of zwarte roetdauwschimmel. Ze veroorzaken maar secundaire schade die soms zeer vervelend is. Hierbij denken we ook aan vruchten zoals tomaten en paprika’s die onder de zwarte roetdauwschimmel terecht kunnen komen. Met veel warm water en goed schrobben kan je dit verwijderen maar het is geen prettig en smakelijk werk.

Afstervende planten

Jonge planten (sla, aardbeien, courgetten, paprika’s, rozelaars e.d.) of hagen ( vooral beukenhagen) kunnen wel afsterven bij een bladluisaantasting omdat ze te veel groeikracht verliezen aan de zuigende bladluizen en omdat ze als jonge plant weinig reserve hebben om weerstand te bieden. Bij jonge aanplantingen die belaagd worden door bladluizen, is het zeker aan te raden om snel in te grijpen door natuurlijke vijanden zoals larven van lieveheersbeestjes of larven van Chrysopa uit te zetten. Zo niet kan dit vergeling, verdroging of afsterving tot gevolg hebben.

Vergroeiingen

Sommige bladluizen veroorzaken vergroeiingen, wat op zich niet dodelijk is voor de planten maar wel esthetische schade veroorzaakt, in zoverre je dat belangrijk vindt.Hierbij denken we aan de rozenluizen die vergroeiingen veroorzaken op rozen.

Virussen

De grootste economische schade bij boeren en tuinders wordt veroorzaakt doordat bladluizen virussen overdragen op de planten (aardappelen, bonen, tomaten, paprika’s..). Terwijl ze de plant aanprikken en zich voeden met de plantensappen, infecteren ze de plant met een virus.