Aandachtspunten bij het laten overwinteren van terrasplanten

Tijdens de zomermaanden is het fijn vertoeven op het terras, omgeven door planten die hun wortels hebben aan de Middellandse zee. Denk maar aan Fuchsia’s, Geraniums, Oleanders, Abutilon en Lantana.

Het gaat hier om houtachtige planten die verlangen dat we ze op een vorstvrije plaats laten overwinteren.

Klaar voor de verhuis?

Ben jij ook zo iemand die deze planten naar de serre of wintertuin verhuisd? Op zich is dat prima, alleen willen we je er attent op maken dat dit vaak leidt tot vroegtijdige schadelijke insecten in je serre: in eerste instantie op de kuipplanten zelf maar achteraf ook op je groenten die in dezelfde serre worden aangeplant in het voorjaar.

Plaaginsecten overwinteren ook!

Stel dat je je kuipplanten in een serre laat overwinteren en die serre wordt gemiddeld op bijvoorbeeld 6°C verwarmd of zelfs helemaal niet verwarmd. Schadelijke insecten zoals witte vlieg, bladluizen, spint en wolluis kunnen dan ook overwinteren.

 • Witte vliegen overwinteren voornamelijk als ei maar ook als volwassen insect. Dit is afhankelijk van de temperatuur in de serre in de winter. De eieren van witte vlieg hebben de meeste overlevingskansen bij vriestemperaturen, volwassen witte vliegen kunnen gemakkelijk bij 6°C overleven.
 • Bij spint overwinteren de bevruchte vrouwtjes, deze kunnen ook heel goed tegen vriestemperaturen. Spint heeft normaal een beige kleur maar in de winter zijn deze rood. De overwinterende vrouwtjes verschuilen zich in de houtachtige gewassen van de kuipplanten. Indien de serre echter volledig leeg zou zijn en je hebt in de loop van het afgelopen seizoen spint gehad op je groenten, dan kunnen de bevruchte wijfjes ook overwinteren op verborgen plaatsen in de kasconstructie zelf of in andere materialen in de serre.
 • Bladluizen overwinteren buiten meestal als wintereieren maar in de kas kunnen ze ook als volwassen insecten overwinteren als de serre lichtjes verwarmd wordt en er planten (ook onkruiden) blijven staan.
 • Wolluis brengt de winter meestal in de grond door maar ook zij kunnen in een verwarmde kas overleven op de planten zelf.
 • wees waakzaam

  Wees extra waakzaam in het voorjaar

  In de serre of wintertuin kan de temperatuur in het voorjaar snel oplopen tot 20°C als de eerste zonnige dagen doorbreken. Vanaf 14°C gaan witte vliegen, spint en bladluizen terug actief worden, dus eitjes afleggen en langzaam terug hun voortplanting opstarten. Dit betekent concreet dat overwinterende kuipplanten in de loop van het voorjaar een broeihaard kunnen worden van schadelijke insecten. Het gevolg is dat je in april of mei -op het moment dat je tomatenplanten, komkommers, paprika’s en bonen in je serre zet- onmiddellijk schadelijke insecten hebt die je jonge planten aanvallen. .

  Goed om te weten! Maar kan je er ook iets aan doen?

  Het beste wat je kan doen is ervoor zorgen dat je kuipplanten vrij zijn van plagen op het moment dat je ze verhuist naar de kas of wintertuin. Dan kan er zich in het voorjaar ook geen plaag ontwikkelen.

  Trouwens, indien je wilt werken met nuttige insecten is de boodschap om altijd kort op de bal te spelen! Kortom, steeds onmiddellijk nuttige insecten uitzetten op het moment dat je de plaag opmerkt.