Aaltjes thuis produceren

Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd om zelf aaltjes tegen slakken te gaan kweken. Het principe waarvan men vertrekt is dat slakken van nature in balans leven met parasieten, vooral aaltjes.

Via de kweek wil men die aaltjes explosief laten vermeerderen waardoor ze dodelijk worden voor de slakken. Het brouwsel dat men overhoudt na de kweek zit vol nematoden die men in de tuin kan aangieten.

Hoe zelf aaltjes kweken?

  1. Gebruik een zwarte emmer met deksel zodat er geen UV straling in kan, want aaltjes sterven af onder invloed van UV straling. Maak in het deksel van de emmer enkele kleine gaatjes met een nagel en hamer voor de luchttoevoer.
  2. Verzamel een 20 tal slakken uit je tuin. Indien je veel slakken hebt, kan je ze ’s avonds gaan zoeken op de gevoelige planten waar ze zich voeden. Indien je weinig zichtbare slakken vindt, kan je ook lokmiddelen zetten om ze te vangen. Het is wel de bedoeling dat je de slakken levend vangt (dus geen biervalletjes) maar bijvoorbeeld door een halve meloen in de tuin te leggen. De slakken zijn hierop verzot en zullen tot de meloen aangetrokken worden.
  3. Doe in de emmer een paar cm regenwater.
  4. Tip: Koop een pakje No-slug en doe een lepel hiervan bij uw regenwater in de emmer. Op die manier infecteer je het water direct met een grote hoeveelheid parasitaire aaltjes.

  5. Doe vervolgens een hoopje bladeren in de emmer zodat de slakken op de blaadjes kunnen vertoeven. Het is niet de bedoeling om de slakken te laten verdrinken.
  6. Je laat dit mengsel een 14 tal dagen staan. Je gaat elke dag in de emmer roeren zodat de aaltjes op de slakken terechtkomen en deze kunnen infecteren. Op deze manier gaan de slakken gedood worden en zullen er nieuwe generaties nematoden ontwikkelen in de dode slakken om vervolgens in het water terecht te komen.

Na 14 dagen zeef je de dode slakken en de blaadjes af. Het concentraat kan je aanlengen met zuiver water om vervolgens in je tuin te gebruiken.

Werkt het echt?

Volg ons op FB, onze bioblog of schrijf je in op de nieuwsbrief, wij gaan het uittesten!