Zeewierkalk is achterhaald, bekalk je grond met lavameel!

Kalk strooien is een ingeburgerd fenomeen. Gezien de grond spontaan verzuurt door de zure regen en door het feit dat kalk uitspoelt en door de planten wordt opgenomen, strooien we in het voorjaar zeewierkalk of dolomietkalk. Een juiste zuurtegraad van de bodem is namelijk essentieel voor de opname van voedingsstoffen door de plant.

Lees hier meer over je bodem en de zuurheidsgraad van de bodem.

Zeewierkalk wordt ontgonnen als koraalalgen op de zeebodem voor Bretagne. Door het veelvuldig gebruik van zeewierkalk, kunnen de algen niet meer zo snel bijgroeien als ze ontgonnen worden. Daarom raden we af nog langer zeewierkalk te gebruiken. Beter is dolomietkalk of lavameel.

buxushaag poederen lavameel
Lavameel over buxushaag

Beiden zijn gesteentemelen maar ik ben zelf grote voorstander van lavameel omdat dit product zoveel meer doet dan de zuurtegraad van de bodem verhogen.

Vervang je jaarlijkse kalkgift door tijdens het seizoen om de veertien dagen lavameel te verstuiven over de gewassen. Na de regen komt de lavameel ook in de grond terecht en verhoogt het systematisch de zuurtegraad. Lavameel maakt de bladeren harder waardoor de planten minder last krijgen van schimmels of insecten.

Maar lavameel bevat bovendien essentiële (= onmisbaar voor onze gezondheid) sporenelementen waardoor er terug meer mineralen in de grond en dus ook in onze voeding terecht komen. Lees hier alle voordelen van lavameel! Zowel het gazon, groenten- en siertuinen varen wel bij het gebruik van lavameel.