Pepers

Hoe kweek je pepers? Waar kweek je pepers? Hoe verzorg je pepers? En wat als je last van een vervelende plaag die op je peperplanten zit? Alle informatie daaromtrent lees je hier.
... Lees meer
6 producten
Sorteer op
Pepers van groen naar rood

Pepers

Pepers behoren tot dezelfde familie als paprika’s. De peper groeit uit tot een struikvormige plant, je hebt met één plant voldoende. Pepers zijn veel kleiner en scherper van smaak dan paprika’s, pikant dus. Het wordt als specerij gebruikt. Men spreekt ook van chilipeper of chilies. De groene peper is onrijp terwijl de rode peper rijp is. Er zijn pepersoorten met andere kleuren zoals paars, geel of oranje. Qua smaak maken de kleuren weinig verschil. De groene onrijpe peper is wel veel bitterder.

Pepers kan je laten drogen waardoor je ze het hele jaar kan gebruiken.

Rode pepers

Waar pepers kweken?

Peperplanten heb je niet veel nodig! Als je 1 plant zet, is het voldoende om een heel jaar pepers te oogsten. Het gemakkelijkst is om een peperplant in een pot te kweken op je terras. Voorwaarde is wel dat je terras minstens 6 u zon heeft en de plant beschut staat tegen de wind.

Heb je een koude kas of een tunnel waaronder je paprika’s kweekt, dan kan je op hetzelfde perceel ook een peperplant zetten met name op het perceel van de vruchtgewassen.

Opkweek van peper

De meeste mensen doen niet de moeite om zelf pepers op te kweken. In april-mei zijn er peperplanten te koop. Wil je toch zaaien, kijk dan bij opkweek paprika.

Tip: omdat pepersoorten gevoelig zijn aan kruisbestuiving, is het aangewezen – als je verschillende soorten teelt- om ze apart te zetten zodat er geen kruisbestuiving kan optreden.

In principe zijn pepers meerjarige planten maar bij ons worden ze als eenjarige planten gekweekt gezien ze in de winter bevriezen.

Bemesting

Een peperplant in een pot heeft bemesting nodig. De basisbemesting is een goede potgrondmengeling waarin je de peper plant. Voor mij bestaat een goede mengeling uit: 2/3 potgrond, 1/3 wormenaarde en een handvol lavameel.

In de loop van het seizoen mulch je de plant regelmatig met een vers laagje wormenaarde om in de meststofbehoefte te blijven voldoen. Eventueel een beetje bijmesten met extra kalium. Dit is potas, je kunt hiervoor houtas van verbrand hout gebruiken.

Je kan Microferm verspuiten als bijkomende bladvoeding. Het bestaat uit nuttige bacteriën en schimmels waardoor de plant sterker en weerbaarder wordt tegen ziektes en schadelijke schimmels.

Wil je meer lezen over Effectieve micro-organismen?

Teeltzorgen

Een peperplant moet je niet snoeien, dat is dus gemakkelijk!

Een peperplant kan bevriezen. Zorg dus dat je de pot een nachtje binnen zet als in mei nog grondvorst wordt voorspeld. Buiten peper planten in volle grond doe je best pas vanaf half mei. De grond moet ook voldoende zijn opgewarmd, pepers hebben net als alle Zuiderse planten graag warme voeten.

Wanneer oogsten?

Pepers worden eerst groen en vervolgens rood. Zowel groene als rode pepers kunnen vers gegeten of opgelegd worden. Als je de pepers wilt drogen, moet je ze wel eerst rood laten worden aan de plant. Groen geoogste pepers kunnen ook nog rood kleuren bij voldoende warmte en vervolgens drogen.

Rode pepers moeten veel langer aan de plant hangen maar zijn veel lekkerder naar mijn gevoel.

Ziekten en plagen van peper

Er komen weinig ziektes op peperplanten voor. Het is dus een zeer gemakkelijke plant om te telen, tenminste als ze voldoende warm staat en uit de wind. De drie voornaamste plagen die af en toe voorkomen, zijn bladluizen, spint en trips. Van schimmels heb je relatief weinig last. Botrytis (grijsrot) zou kunnen voorkomen in heel natte zomers.

Adalia larven tegen bladluizen

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine, zichtbare insecten die je in eerste instantie terug vindt op de knoppen en jonge scheuten van de plant. Doordat bladluizen plantensappen zuigen en de overtollige suiker terug uitscheiden, ontstaat een plakkerige massa op de onderliggende bladeren. Dit noemt men honingdauw. Bladeren kunnen ook misvormen door de zuigschade van de bladluizen. Wil je meer lezen over bladluizen?

Bladluizen komen voornamelijk naar planten die stress hebben. Stress kan veroorzaakt worden door te weinig voeding, te weinig licht, te weinig of teveel water, teveel wind enz. In onze blog van april 2022 lees je alles over plantenstress en hoe voorkomen.

Hoe bladluizen op pepers bestrijden?

Werk preventief door de plant regelmatig te bespuiten met Microferm en Oenosan.

Heb je toch bladluizen gekregen, gebruik dan larven van Adalia om de bladluizen te bestrijden.

Phyto-mite roofmijten tegen spint

Spint

Spint zijn miniscuul kleine mijten van 0.5 mm groot, beige van kleur met twee donkere vlekken aan de zijkant van hun lichaam. Ze zuigen plantensappen aan de onderkant van de bladeren waardoor het blad kleine gele puntjes krijgt. Dit is in het begin van de aantasting. Eénmaal de spint verder uitbreidt, krijgen de bladeren een beige, vale kleur en kun je spinselwebben waarnemen tussen de bladeren. De spintmijten verplaatsen zich van blad naar blad en van plant naar plant via deze webben. Wil je meer lezen over spint?

Hoe spint op pepers bestrijden?

Heb je spint, grijp snel in met phyto-mite of forni-mite. De roofmijten eten alle stadia van de spintmijt.

Tripsschade op peperplant

Trips

Trips zijn langwerpige insecten die bruin, zwart of beige van kleur kunnen zijn. De kleur is afhankelijk van de tripssoort. Net als andere insecten zuigen ze plantencellen leeg. We zien dan zilverkleurige vlekjes verschijnen op de bladeren met daarin zwarte puntjes. De puntjes zijn de uitwerpselen van de tripsen. Trips geeft ook misvormingen van de bladeren, vooral in de koppen van de planten. Wil je meer lezen over trips?

Hoe trips bij pepers bestrijden?

Heb je maar enkele planten met trips, behandel de planten met amblyseius-system en knijp de volwassen tripsen dood. Heb je veel tripsaantasting en veel planten, combineer dit met Orius.

Neusrot

Dit is een gebreksziekte. De pepers krijgen een bruine ingezonken plek. De oorzaak van neusrot is te weinig calciumtoevoer naar de vrucht. Dit betekent niet noodzakelijk dat je grond onvoldoende kalk bevat. Het is mogelijk dat de kalk niet goed naar de plant en/of vrucht getransporteerd wordt. Een te hoog zoutgehalte in de serre kan ook een reden zijn van calciumgebrek. Als je wormenaarde en compost als basismeststof gebruikt en enkel met plantaardige bladvoedingen werkt, zal er geen hoog zoutgehalte ontstaan. Dit is meestal het gevolg van chemische bemesting of veel dierlijke bemesting.

Tip: Bespuit uw planten met Oenosan. Oenosan bestaat uit 100 % gemalen calcietgesteente dat zo fijn vermalen is dat het als bladvoeding kan verspoten worden over de planten. Door de huidmondjes van de plant komt het product rechtstreeks in de sapstroom terecht. Gebruik dit preventief en spuit om de twee weken als je vaak last hebt van neusrot. Laat ook een bodemonderzoek uitvoeren bij de Bodemkundige Dienst van België of een andere instantie want neusrot wijst erop dat je bodem niet in balans is.