Verzorging Yucca

De Yucca, hij lijkt wel een beetje op een kleine palmboom, maar hij heeft totaal geen gelijkenissen met palmen.

... Lees meer
6 producten
Sorteer op
Yucca

In Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied groeit de Yucca. De plant is goed aangepast aan het leven in hete en droge gebieden, doordat het water opslaat in de stam. Hoewel de Yucca geen gelijkenissen heeft met palmen, staat hij ook wel bekend als de Palmlelie.

In Californië is een plek waar zoveel Yucca’s groeien, dat deze locatie bekend staat als Yucca Valley. Om de planten hier in toom te houden, zaagt men regelmatig de takken af. Deze stammetjes worden vervolgens naar Nederland gestuurd, in potgrond gezet en als kamerplanten verkocht. Eenmaal in de huiskamer, is het belangrijk dat je de Yucca goed verzorgt. Lees hieronder de aandachtspunten om de plant gezond te houden.

Yucca water geven

Doordat de Yucca oorspronkelijk uit droge leefgebieden komt, heeft de plant niet veel water nodig. Te veel water geven kan zelfs schadelijk zijn voor de Yucca. Laat de grond daarom langere tijd opdrogen voordat je opnieuw gaat gieten. Om te controleren of de plant water nodig heeft, kun je met je vinger tot twee knokkels diep in de potgrond voelen. Zorg hoe dan ook dat er geen laagje water onder in de pot van de Yucca komt te staan. Sproeien is niet nodig, maar kan wel helpen bij het tegengaan van ziekten.

Kies de juiste standplaats voor de Yucca

Standplaats Yucca

De plek in huis van de Yucca heeft direct invloed op de gezondheid van de plant. Houdt bij het kiezen van een standplaats daarom rekening met onderstaande aspecten.

  • Plaats de Yucca op een plek met veel licht.
  • Introduceer de Yucca na aanschaf geleidelijk aan direct zonlicht, zorg dat de plant daarna minimaal 5 uur per dag direct zonlicht krijgt.
  • Introduceer de Yucca na aanschaf geleidelijk aan direct zonlicht, zorg dat de plant daarna minimaal 5 uur per dag direct zonlicht krijgt.
  • Minimale omgevingstemperatuur is 10 ℃ overdag en 4 ℃ ‘s nachts.
  • Verpot de Yucca eens per drie jaar.
  • Verpot de Yucca bij voorkeur in de lente.
  • Gebruik bij de verpotting een pot die minimaal 20% groter is.

Twijfel je of de Yucca aan verpotting toe is? Tekenen dat de plant verpot moet worden, zijn wortels die boven de aarde uit groeien, een plant die niet meer groeit of uit verhouding met de pot groeit en snel uitdrogende potgrond.

Yucca voeden

Het is verstandig om de Yucca minder voeding te geven dan de aanbevolen hoeveelheid, omdat de plant weinig voeding gebruikt. Je kunt de Yucca het beste voeden met speciale plantenvoeding. Geef alleen voeding in de lente- en zomerperiode. Het voeden van de plant in de herfst of winter en te veel voeding geven, is schadelijk voor de plant.

Yucca

Plagen Yucca

Zoals elke kamerplant kan ook de Yucca last krijgen van plagen. Met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen zijn sommige plagen preventief te bestrijden. Zo is met behulp van Soni-mite kweekzakjes tegen spint een uitbraak van spint op de plant te voorkomen en kun je trips preventief een halt toeroepen met kweekzakjes tegen trips. Een ander goed preventief bestrijdingsmiddel tegen spint en trips is Chrysop. Deze larven kruipen na uitkomst uit de hangkaartjes direct richting de schadelijke beestjes om ze op te eten.

Spint bestrijden op Yucca

Ook als een plaag als de spint zich al op de plant heeft gevestigd, is deze goed op biologische wijze te bestrijden. Bijvoorbeeld met Forni-mite en Phyto-mite; roofmijten die actief achter spint aangaan en zowel de eitjes als de volwassen exemplaren eten.

Trips bestrijden op Yucca

Wanneer de Yucca lijdt onder de aanwezigheid van trips, kun je de plant snel weer gezond maken door de natuurlijke vijanden Cucumeris en Orius in te zetten. De roofwants Orius eet elke dag een flink aantal volwassen tripsen, terwijl de roofmijt Cucumeris zich ontfermt over de eitjes en de larven van de trips.

Wolluis, rouwvliegjes en schimmels op de Yucca

Rouwvliegjes op de Yucca zijn ook goed met biologische middelen tegen te gaan. Stenema aaltjes bestrijden actief de larven van de rouwvlieg die in de potgrond zitten, terwijl de volwassen exemplaren met gele vangplaten snel uit de lucht zijn. De wolluis is met eenzelfde effectiviteit aan te pakken door de Chrysop; een hongerige larve die naast wolluis ook bladluis, spint en trips eet. Schimmel op de bladeren van de Yucca zijn te voorkomen en achteraf te bestrijden met behulp van de bladmeststof Oenosan.

Bladluis en schildluis op de Yucca

Een veel voorkomende plaag op een grote variëteit aan planten is de bladluis. Gelukkig zijn er veel biologische bestrijders beschikbaar voor deze plaag: Zowel volwassen lieveheersbeestjes als de larven van het insect (Adalia) zijn zeer efficiënt in het bestrijden van bladluizen. Ook de larven van de gaasvlieg (Chrysopa) en Chrysop werken goed tegen de plaag. Pas ook op voor de eventuele aanwezigheid van schildluizen op de Yucca. Schildluizen injecteren een toxische stof in de cellen, waardoor bladeren kunnen afsterven, de plant minder snel groeit of misvormingen krijgt.

Welke plaag zit er op mijn Yucca

Wil je weten welke plaag er op jouw Yucca zit, maar kom je er niet uit? Dan kun je ons een e-mail sturen met een foto van de plant waarop de beestjes goed zichtbaar zijn. Wij kijken dan met onze expertise mee en laten je zo snel mogelijk weten om welke plaag het gaat en welke biologische bestrijdingsmiddelen er beschikbaar zijn.