Verzorging Alocasia

De Alocasia, ook wel Olifantsoor genoemd valt op door zijn grote mooie bladeren. Er bestaan heel veel verschillende soorten, maar hoe verzorg je deze nu juist?
... Lees meer
6 producten
Sorteer op
Inhoudsopgave chevron-down
Alocasia Polly

De Alocasia is een kamerplant die vooral opvalt door zijn grote bladeren. De grootte van de bladeren zorgde ook voor de bijnaam van de plant: Olifantsoor.

In de tropische regenwouden waar de Alocasia van nature groeien, worden de bladeren van de plant gebruikt om onder te schuilen. Doordat de bladeren in de ideale tropische omstandigheden een doorsnee van anderhalve meter kunnen krijgen, bieden deze meer dan voldoende beschutting.

De oorsprong van de Alocasia ligt in Zuidoost-Azië. Op Borneo zijn er bijvoorbeeld varianten van de plant die wel vier meter hoog kunnen worden.

In totaal zijn er 79 soorten van de Alocasia bekend, waarvan de Alocasia Zebrina, Alocasia Polly, Alocasia Cucullata, Alocasia Black Velvet, Alocasia Wentii, en Alocasia Dragon Scale het meest bekend zijn.

Hoewel de bladvorm van al deze soorten sterk uiteen loopt, hebben ze allemaal een soortgelijke verzorging nodig. Waar je precies op moet letten bij het verzorgen van de Alocasia lees je hieronder.

Alocasia Zebrina

Alocasia water geven

Door zijn tropische wortels heeft de Alocasia veel vocht nodig. Als de plant te weinig water heeft gekregen, zie je dit al snel terug aan de bladeren, die slap gaan hangen. Je kunt de Alocasia het beste regelmatig kleine beetjes water geven.

Zorg ervoor dat er geen laag water bij de wortels ontstaat, omdat dit leidt tot wortelrot. Geel-bruine bladranden kunnen duiden op wortelrot.

Zodra de randen van de nieuwere bladeren verkleuren, is het verstandig om minder water per gietbeurt te geven. Sproei de kamerplant verder minimaal één keer per week met een plantenspuit. Hiermee bescherm je de Alocasia ook beter tegen ongedierte en voorkom je stofafzetting op de bladeren.

Verschillende Alocasia's bij elkaar

Standplaats Alocasia

De positie in de woning van de Alocasia heeft direct invloed op de prestatie van de plant. Hieronder vind je een aantal tips met betrekking tot de standplaats van de kamerplant.

  • Zorg dat de Alocasia dagelijks minimaal vijf uur zonlicht krijgt
  • Standplaats: twee meter van raam op het zuiden of direct naast raam op het westen/oosten
  • Minimale omgevingstemperatuur is 18 ℃ overdag en 12 ℃ ‘s nachts
  • Verpot de Alocasia minstens eenmaal per jaar
  • Verpot in de lente
  • Gebruik bij de verpotting een pot die minimaal 20% groter is

Weet je niet zeker of de Alocasia verpot moet worden? Signalen dat je een plant moet verpotten zijn het stoppen met groeien, wortels die boven de aarde uitsteken, potgrond die snel uitdroogt en een plant die uit verhouding groeit met de pot.

Oenosan voeding

Alocasia voeden

De Alocasia is constant bezig om nieuwe bladeren aan te maken en verbruikt daardoor relatief veel voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de plant met regelmaat speciale plantenvoeding te geven.

Kijk altijd op de verpakking hoeveel voeding de plant precies mag hebben, want te veel voeding geven is schadelijk. In de winter en de herfst maakt de Alocasia geen bladeren aan en heeft deze geen voeding nodig.

Plagen Alocasia

Plagen Alocasia

Wanneer de Alocasia in een omgeving met een te droge lucht staat, wordt de plant kwetsbaarder voor plagen als spint en trips. Gelukkig zijn er biologische middelen om de opkomst van deze plantenziekten te voorkomen.

Zo is spint eenvoudig te voorkomen met behulp van Soni-mite kweekzakjes tegen spint en zijn er ook kweekzakjes tegen trips. Je kunt de Alocasia ook tegen spint en trips beschermen met behulp van Chrysop. handige hangkaartjes met eitjes van de Chrysopa.

Spint op Alocasia bestrijden

Als een plaag zich al op de Alocasia heeft gevestigd, kun je deze effectief op biologische wijze bestrijden, zodat de kamerplant weer snel gezond is. Spint is goed aan te pakken met behulp van Forni-mite en Phyto-mite.

Deze roofmijten jagen actief op spint en eten zowel volwassen exemplaren als eitjes.

Trips op Alocasia bestrijden

Als de plant last heeft van trips, kun je vertrouwen op de natuurlijke vijanden Cucumeris en Orius. De roofmijten Cucumeris eten de eitjes en larven van de trips, terwijl de roofwants Orius dagelijks een groot aantal volwassen tripsen verorbert.

Rouwvliegjes, wolluis en schimmels op de Alocasia

Met behulp van Stenema en gele vangplaten zijn rouwvliegjes in en rondom de plant snel verleden tijd. De Stenema aaltjes pakken de larven van de rouwvliegjes in de potgrond aan en de gele vangplaten helpen om de volgroeide exemplaren te vangen.

De wolluis is goed te bestrijden met Chrysop; hongerige larven die bijna alle schadelijke insecten opeten nadat ze uit hun ei komen. Schimmels op het blad kunnen worden bestreden door het gebruik van de bladmeststof Oenosan.

Bladluis en schildluis op de Alocasia

De bladluis is een veel voorkomende plaag binnen- en buitenplanten. Doordat de schildluis relatief veel natuurlijke vijanden heeft, zij er gelukkig goede mogelijkheden om deze plaag biologisch te bestrijden. Zowel volwassen lieveheersbeestjes als de larven van het insect (Adalia) eten een groot aantal bladluizen per dag.

Daarnaast zijn ook de larven van de gaasvlieg (Chrysopa) en Chrysop goede bestrijders van de beestjes. Wanneer je gele, rode of bruine vlekken op de bladeren van de plant ziet, heeft deze waarschijnlijk last van schildluis. Dit insect injecteert een voor de plant schadelijke stof in de cellen van de plant. Als gevolg kunnen bladeren afsterven, kan de plant minder snel groeien en kunnen er misvormingen ontstaan.

Chrysop

Welke plaag zit er op mijn Alocasia?

Is het niet helemaal duidelijk voor je met welke plaag je Alocasia te maken heeft? Laat ons met je meekijken! Stuur ons een e-mail met een foto van de plant en de beestjes, dan gaan wij aan de slag om te achterhalen met welke plantziekte je te maken hebt.

Wij laten je dan zo snel mogelijk weten om welke plaag het gaat en welke biologische oplossingen hiervoor zijn.