Pruimenbomen

De meest voorkomende plagen op pruimen zijn pruimenmot en pruimenluis

Pruimenmot zorgt voor wormpjes in het fruit met wormstekigheid als gevolg. Pak dit preventief aan met de feromoonval pruimenmot. Er bestaan twee soorten luizen in pruimenbomen. Zowel de melige pruimenluis als de vroeger aanwezige groene kortstaartluis kunnen ernstige schade aanbrengen. De melige pruimenluis veroorzaakt geen bladkrulling. In juni-juli is de aantasting meestal het grootst. De onderkant van de bladeren kan dan volledig bedekt zijn met luizen in een poederachtige waslaag. Bestrijden kan effectief met larven van lieveheersbeestjes of larven van Chrysopa..

... Lees meer
13 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op
Pruimenbomen planten

Pruimenbomen planten

Tussen november en eind februari is de ideale planttijd van een pruimenboom, van alle fruitbomen trouwens! Fruitbomen kunnen tegen vorst. Ze zijn op dat moment in rust en kunnen langzaam wennen aan hun nieuwe standplaats. De pruimenboom verdraagt halfschaduw maar heeft het liefst een plekje in de zon.

De afstand tussen de bomen wordt bepaald naargelang je een laagstam, halfstam of hoogstam plant. Wil je alles lezen rond fruitbomen planten.

Pruimenboom planten in pot

Vaak worden laagstam pruimenbomen, kersenbomen of appelbomen in pot gehouden. Ik zou het echter afraden tenzij je er een chemische fabriek van wilt maken.

Fruitbomen die bij de opkweek in pot geteeld worden, hebben minder fors uitgebouwde wortels dan bomen die in volle grond gekweekt worden. Daarom raad ik aan om fruitbomen met blote wortel aan te kopen. En dat zegt meteen alles!

Als je een pruimenboom of eender welke andere fruitboom in pot wilt houden, moet je hem dagelijks de juiste hoeveelheid chemische meststof, mineralen en sporenelementen geven, anders zal de boom weg kwijnen en amper vruchten dragen.

Een boom is bedoeld om in volle grond te staan, zeker een fruitboom omdat die veel energie moet hebben om jaarlijks vruchten te geven. In pot fruit kweken kan en je ziet ook dat het professioneel gedaan wordt maar enkel als je elke pot van vloeidarmpjes voorziet en dagelijks de juiste hoeveelheid voedingsstoffen geeft. Als je hiervan onvoldoende kent, wordt het een probleem boom die snel ziek zal worden.

Heb je maar een kleine tuin waar enkel plaats is voor potten, kies dan voor sierstruiken of vaste planten die de biodiversiteit verhogen. Zo geef je een echte meerwaarde aan je tuin waar je zelf ook van kan genieten! Onderaan vind je links naar de top 10 van hommelvriendelijke en vogelvriendelijke planten.

Wat voor voeding heeft een pruimenboom nodig?

Een pruimenboom in volle grond heeft in onze filosofie geen korrelmeststoffen nodig. Wat dan wel?

Bij de aanplant kan je in het plantgat verteerde compost of wormenaarde doen. Ook de daarop volgende jaren kan je jaarlijks de grond rond de boom mulchen met een hoeveelheid compost of wormenaarde. Het belangrijkste is dat je de bodem onder de fruitboom bedekt houdt. Dit kan in het voorjaar dus met compost of wormenaarde, verder in het seizoen met mulch zoals afgemaaid gras en in de herfst een combo van gras met bladeren. Een andere optie is om er wilde bloemen te zaaien of bloemknolletjes te planten.

Als je de bodem voortdurend bedekt houdt, stimuleer je het bodemleven in de grond en dat is de essentie van ons bodemverhaal. Als je voldoende bodemleven hebt, gaan deze microscopische kleine en grotere organismen de mulch omzetten in voedingsstoffen voor de planten.

Onderzoeken van de Bodemkundige dienst van België hebben aangetoond dat de tuinen over bemest zijn met stikstof, fosfor, kalium en kalk. Als je voldoende micro-organismen in je bodem hebt, zorgen zij ervoor dat de aanwezige buffer aan meststoffen beetje bij beetje vrijkomt.

Pruimenboom snoeien

Wanneer mijn pruimenboom snoeien

Of je nu een laagstam pruimenboom, halfstam of hoogstam hebt, de eerste drie jaren moet je in de winter de bomen snoeien. De beste periode is tussen half februari en begin maart als het niet regent of vriest. Met deze snoei bepaal je de vorm van de kruin. De gesteltakken van de pruimenboom snoei je op 3 tot 4 takken. Creëer een open kruin, zo vermijd je later dat je veel last krijgt van schimmels.

Eénmaal de vormsnoei voltooid is, moet er veel minder worden gesnoeid. Na drie jaren schakel je over op een zomersnoei, deze gebeurt na de oogst van de pruimen. Pitvruchten zoals pruimen en kersen zijn gevoelig aan gevaarlijke schimmels. Vandaar dat de bomen in de zomer gesnoeid worden. Zo herstellen de snoeiwonden zich sneller.

Alles weten over wintersnoei en zomersnoei van fruitbomen?

Hommels

Pruimenbomen bestuiven

Pruimenbomen moeten net als andere fruitbomen bestoven worden om een goede opbrengst te geven. Tenzij het om een zelfbestuivend ras gaat.

Er zijn heel wat zelfbestuivende pruimenbomen, denk maar aan Anna Spath, Belle de Louvain, Belzen, Early Laxton en de veel gekochte pruimenboom Opal. Deze bomen kunnen zichzelf bevruchten en zonder bestuiving van een andere boom vruchten geven. Een zelfbestuivende boom geeft echter meer vruchten als hij toch door een andere boom bestoven werd. Zo kan je Opal combineren met Czar, Anna Spath, Bleue de Belgique of Reine Victoria of Belle de Louvain met Anna Spath, Monsieur Hatif, Opal, Reine Claude d’Althan en Reine Victoria.

De kruisbestuivende rassen vragen altijd een tweede boom in de buurt met dezelfde bloeiperiode. Goede combinaties zijn:

  • Reine Claude D’Althan en Reine Claude d’Oullins
  • Reine Claude d’Oullins en Reine Claude Verte of Reine Victoria
  • Monsieur Hatif en Early Rivers
  • Dubbele boerenwitte en Reine Claude d’Oullins of Reine Victoria
  • Betuwse Kwets en Anna Spath, Monsier Hatif, Reine Claude d’Oullins en Reine Victoria
  • Avalon met Anna Spath, Bleue de Belgique, Czar, Monsieur Hatif, Opal en Rein Claude d’Althan

Als je de juiste bomen gecombineerd hebt, heb ik je ook nog bestuivende insecten nodig om het werk te doen. Hommels, bijen, zweefvliegen, vlinders en tal van andere insecten bezoeken de bloesems voor stuifmeel en nectar. Ondertussen doen ze voor jou het bestuivingswerk. Meer weten over bestuiving en hommels?

Heb je geen bestuivende insecten in je buurt, kan je bij Biogrowi een hommelkast met levende hommels kopen. Meer weten over onze hommelkasten?

Schadelijke insecten op pruimenbomen

Pruimenbomen kunnen belaagd worden door verschillende schadelijke insecten. Kwestie is van goed op de hoogte te zijn en zoveel als mogelijk preventief in te grijpen. Dit kan door feromoonvallen te hangen tegen de pruimenmot of kleine wintervlinder, door boomlijmbanden te hangen tegen de mieren en vooral door de biodiversiteit in je tuin maximaal te stimuleren zodat je van nature nuttige helpers krijgt.

Feromoonval pruimenmot

Pruimenmot bestrijden

Wormpjes in pruimen komen vrij courant voor. Het zijn witte wormpjes die van pruim naar pruim kruipen en zich te goed doen aan het vruchtvlees. Dit zijn de larven van de pruimenmot.

Pruimenmot kan je biologisch bestrijden door een pruimenmot val op te hangen vanaf half april tot na de oogst. Deze val bevat een lokstof die het vrouwelijk feromoon afgeeft. De mannetjes worden aangetrokken door het seksferomoon en daardoor in de val gelokt.

Alles weten over de feromoonval pruimenmot?

Bladluizen bestrijden op pruimenboom

Er zijn twee soorten bladluizen die frequent voorkomen op pruimenbomen.

De groene kortstaartluis zit al vanaf maart op blad- en bloemknoppen van de pruimelaar. Door de zuigschade van deze luis krullen de bladeren om de hoofdnerf naar beneden. De enorme bladkrullingen en misvormingen van de bladeren maakt de bestrijding niet eenvoudig.

Vanaf mei-juni ontstaan gevleugelde luizen die verhuizen naar zomerwaardplanten. Maar op de pruimenboom blijven ook ongevleugelde luizen verder kweken.

Melige pruimenluis

De melige pruimenluis komt voor op pruimen, perziken en abrikozen. Het is een groene luis die bedekt is met een witte poeder. De luizen bevinden zich aan de onderkant van de bladeren die door de hoeveelheid luizen volledig grijs kunnen kleuren. De bladeren krullen niet om.

De eerste luizen (stammoeders) komen in april-mei uit de eitjes. De piek van de aantasting is in juni en juli. In de zomer ontstaan ook gevleugelde luizen die verhuizen naar de zomerwaardplanten. Vanaf september keren de luizen terug naar pruim en sleedoorn waar ze wintereitjes afleggen.

Tip: roetdauwschimmel is een zwarte schimmel die groeit op de suikerige uitscheiding van bladluizen. Het is dus geen echte schimmel maar een gevolg van het bladluisprobleem.

Alles weten over bladluizen?

Zakje voor lieveheersbeestjes

Hoe bladluizen bestrijden op pruimenboom?

Bladluizen zijn het gemakkelijkst biologisch te bestrijden. Zeker de groene kortstaartluis die in opgekruld blad leeft, kan je met insecticides niet raken. Ga als volgt te werk:

  • Hang boomlijmbanden vanaf eind februari rond de stam van de pruimelaar om te vermijden dat mieren tegen de stam kunnen opklimmen. Mieren beschermen de bladluizen en vallen lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegjes lastig. Het is dus absoluut noodzakelijk om de mieren te weren als je biologisch wilt bestrijden.
  • Zet larven van lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegjes uit. Beide insecten eten evenveel bladluizen. Heb je veel aantasting of meerdere bomen, kies dan voor larven van Chrysopa. Deze zijn in grotere hoeveelheden verkrijgbaar en goedkoper dan larven van lieveheersbeestjes. Controleer vanaf maart de jonge scheuten van de pruimelaar op aanwezigheid van de groene kortstaartluis en zet de larven uit zo vlug je bladluis vaststelt. Zo krijg je de plaag snel onder controle.

Tip: heb je grote pruimenbomen, gebruik dan de linnen zakjes om de nuttige insecten uit te zetten.

Bladluizen voorkomen: 5 ecologische tips

  • Geef geen korrelmeststoffen aan je pruimelaar, enkel verteerde compost of wormenaarde.
  • Hang oorwormhuisjes in je fruitbomen. Oorwormen komen pas eind juni bovengronds maar zijn belangrijke bestrijders van de melige pruimenluis. Meer weten over oorwormen?
  • Hang mezenkastjes in de winter zodat de meesjes bij jou in het voorjaar een nest stichten. De mezen voederen massa’s luizen aan hun jongen.
  • Trek natuurlijke vijanden aan door vroege bloeiers te planten zoals spirea soorten, Gelderse roos en gele kornoelje. Ook bloemknollen behoren tot de vroegste bloeiers.
  • Besproei je planten regelmatig met Oenosan: dit versterkt de planten van binnen uit waardoor de bladeren harder worden en luizen ze minder aantrekkelijk vinden.

Schade kleine wintervlinder

Kleine wintervlinder op pruimenboom

De kleine wintervlinder is een nachtvlinder die vliegt van eind oktober tot half januari. De vrouwtjes klimmen langs de stam omhoog en leggen na bevruchting eitjes op de kale takken van loof- en fruitbomen.

Vroeg in het voorjaar eten de kleine, groene spanrupsjes van de bloemknoppen en spinnen zich tussen de blaadjes. Later worden er onregelmatige gaten gevreten in de bladeren en aan de randen.

Alles weten over de kleine wintervlinder?

Koolmees

Wat kan je doen tegen de kleine wintervlinder op pruim?

Pruimenzaagwesp

Er zijn twee soorten bij ons actief: de zwarte en gele pruimenzaagwesp. Ze kunnen samen in een boomgaard worden aangetroffen. De larven van de pruimenzaagwesp is crèmekleurig met een donkere kop. Ze wordt 6 tot 11 mm lang.

De pruimenzaagwesp vliegt tijdens de bloei van de pruimen en legt eitjes in de vruchtbeginselen onder de bloembodems. Na enkele weken ontluiken de eitjes, dit is meestal tegen het einde van de bloei. De vruchtjes worden van binnen leeg gegeten en vertonen een zwart boorgat waar soms gom uitkomt. Eén rups kan gedurende haar ontwikkeling wel 4 vruchten aantasten, ze boort zich van vrucht naar vrucht. Samen met de vruchten vallen de volgroeide larven op de grond. Daar overwinteren ze in bruine cocons enkele centimeters onder de grond. In april komt de nieuwe generatie zaagwespen weer tevoorschijn.

Maatregelen om de pruimenzaagwesp te voorkomen

  • Verwijder na de bloei alle aangetaste vruchtjes van de boom.
  • Leg onder de bomen jute doeken of een deken om de afvallende vruchten op te vangen en zo de overwintering te verhinderen.
  • Laat na de pluk de kippen onder de bomen scharrelen.
  • Sommige pruimenrassen zijn meer vatbaar dan anderen. Opal en Reine Victoria hebben minder last dan Czar en Altesse soorten.
  • Bestrijding is niet mogelijk omdat de levenscyclus zich in de vruchtjes voltooit.

Opgelet: de schade van de pruimenzaagwesp lijkt op die van de pruimenmot. Maar de pruimenzaagwesp geeft al schade in april-mei terwijl de pruimenmot later in het seizoen schade veroorzaakt.

Fruitspintmijt op pruim

De spintmijten zuigen aan de onderkant van de bladeren waardoor ze aan de bovenkant vaalbruin verkleuren. Deze zuigschade zorgt voor minder dikke vruchten en een slechte knopvorming voor het volgend jaar.

Alles weten over de fruitspintmijt en hoe deze bestrijden?

Schimmels op pruimenboom

Pruimenbomen zijn gevoelig aan enkele gevaarlijke schimmels die kunnen leiden tot boomsterfte. Om de kans op deze schimmels te vermijden wordt de pruimenboom na de oogst gesnoeid en niet in de winter tenzij hij net is aangeplant.

Schimmels kunnen vermeden worden als je zorgt voor een goede bodemstructuur, een goede afwatering, een juiste snoei en open kruin. Daarnaast kan je helpen door om de 2 à 3 weken Oenosan over de bladeren te vernevelen. Oenosan is een 100 % natuurlijk product dat de bladeren van binnenuit verhardt en weerbaar maakt tegen schimmels.

Wil je specifiek weten welke schimmel je hebt, lees dan zeker verder…

Bloesem- en taksterfte op pruimenboom

Ten gevolge van regen en grote temperatuurverschillen gaan bloesems en jonge twijgjes verdrogen. Hierop groeit na verloop van tijd een grijze schimmel. Dit noemt men bloesemmonilia.

Wat kan je doen tegen taksterfte op pruim?

De aangetaste takken moeten zo snel mogelijk terug gesnoeid worden tot op het gezonde hout om te vermijden dat omliggende bomen worden aangetast. Dit is een ernstige schimmel die kan leiden tot boomsterfte als je geen maatregelen neemt. Alle aangetaste takken uit je tuin verwijderen en het snoeigereedschap ontsmetten met spiritus.

Om bloesemmonilia te voorkomen, vernevel Oenosan vanaf de bloei tot na de oogst om de 2 à 3 weken.

Vruchtrot

Vruchtrot op pruimenboom

Moniliarot is één van de schimmels waar pruimen, net zoals kersen gevoelig aan zijn. De schimmel dringt binnen via een beschadiging aan de schil. Aan de buitenkant van de vrucht groeien witte vruchtlichamen in concentrische cirkels. De sporen worden in het voorjaar verspreid door regen, wind en insecten.

Ruim de aangetaste vruchten op en doe deze niet op de composthoop. Werk preventief met Oenosan.

Hagelschotziekte op pruimenboom

Op de bladeren komen eerst gele vlekjes met een roodachtige omranding die in een later stadium bruin kleuren. Het dode weefsel valt na verloop van tijd uit het blad. Daardoor ontstaan er gaatjes in de blaadjes. De oorzaak kan zowel een schimmel, bacterie of virus zijn.

De schimmel verspreidt zich bij vochtig weer en overwintert in afgevallen bladeren en slapende knoppen.

Wat kan je doen tegen hagelschotziekte op pruim?

Gebruik vanaf de bloei om de 2 à 3 weken Oenosan om het blad van binnenuit te versterken.

Krijg je toch aantasting, ruim de gevallen bladeren en aangetaste vruchten onmiddellijk op en spuit met spuitzwavel.

Loodglans op pruimenboom

De pruimenbomen zijn het meest gevoelig aan loodglans en dan vooral het ras Reine Victoria. Het is een zeer ernstige schimmel waaraan de bomen doodgaan.

De pruimenbomen zijn het meest gevoelig aan loodglans en dan vooral het ras Reine Victoria. Het is een zeer ernstige schimmel waaraan de bomen doodgaan.

Als je pruimenboom is aangetast, krijgen de bladeren een loodachtige kleur. De schimmel leeft op de bladeren maar ook in het hout. Doorgezaagde takken zijn van binnen bruin-paars van kleur.

Wat preventief te doen tegen loodglans?

  • Zorg voor een goede bodemstructuur en goede afwatering van je fruitbomen
  • Verwijder gesnoeid en dood hout uit de boomgaard.
  • Snoei de pruimenboom direct na de oogst. In deze periode zijn er geen sporen van de paarse korstmos in de lucht. De wonden kunnen bij warm weer snel dichtgroeien.
  • Dek de wonden af met Lac Balsem: dit is een wondafdekmiddel dat het dichten van wonden stimuleert.
  • Controleer regelmatig de bomen op de paarse korstmos. Naast pruimen zijn ook kers, perzik en abrikoos gevoelig. Zelfs sommige appel- en perenrassen kunnen worden getroffen. Behalve fruitbomen zijn ook bepaalde loofbomen gevoelig zoals wilg, populier en els.

Mijn pruimenboom heeft loodglans

Er is geen bestrijding mogelijk tegen loodglans. Als je effectief loodglans hebt, kan je niet anders dan de volledige boom rooien. Meestal is de schimmel al in de stam terecht gekomen , ook al zie je dit niet. Als je de boom laat staan, kan hij andere omliggende bomen besmetten.

Ook interessant om te lezen: