Hypoaspis | Bodemroofmijt

5/5.0 (8 reviews)
  • Gebruik tegen bodeminsecten zoals rouwvliegjes, trips poppen en springstaarten
  • Gebruik in bijenkasten om de Varroa-mijt te bestrijden
  • Actief tussen 10° - 25°C
  • minus plus
    Levertijd wordt berekend...
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op
    Snel naar
    Details

    Heb je last van varenrouwmug in de potgrond van je kamerplanten? Of heb je een ware tripsplaag in je groentekas? Hypoaspis is een aanvullend product dat gebruikt wordt in de strijd tegen deze plaaginsecten.

    Hypoaspis wordt ook ingezet in de strijd tegen de Varroamijt in bijenkorven. Wil je je bijen op een natuurlijke manier beschermen tegen de Varroamijt? Lees dan zeker verder.

    Hypoaspis tegen rouwvlieglarven en tripspoppen

    Wat is Hypoaspis?

    Hypoaspis is een tube/koker, gevuld met vochtig turfachtig materiaal en roofmijten Stratiolaelaps scimitus.

    De roofmijten zijn beige van kleur en maar 1 mm groot. Deze predator is zeer beweeglijk, leeft van nature in de bovenste grondlaag (1-4 cm diep) en voedt er zich met schadelijke bodeminsecten. Naast springstaarten, tripspoppen en varenrouwmuglarven blijkt uit de praktijk dat deze roofmijt ook een nevenwerking heeft op miljoenpoten, wortelluis en andere schadelijke bodemorganismen.

    De roofmijt is actief bij temperaturen boven 10°C. De ideale temperatuur ligt tussen 15 en 28 °C. De roofmijten overleven geen perioden van vorst.

    Hypoaspis voelt zich thuis in vochtige (pot-)grond (30% bodemvochtigheid) en kan tot 7 weken zonder voedsel.

    Wanneer Hypoaspis gebruiken?

    Ingeval van varenrouwmug: Gebruik Hypoaspis in combinatie met Stenema aaltjes ingeval van een zware aantasting van rouwvliegjes. Stenema is het basisproduct tegen rouwvliegjes. Hypoaspis is het aanvullend product. indien je planten hebt die niet in potgrond of een gelijkaardig substraat staan, kan Stenema niet gebruikt worden en kies je voor Hypoaspis.

    Ingeval trips: Hypoaspis gaat de tripspoppen in de grond bestrijden. Dit is zinvol voor kasgroenten en druiven waar de tripspoppen in de grond verpoppen. In geval van kamerplanten verpoppen de tripsen meestal op de planten zelf. Hypoaspis op zich is onvoldoende om trips te bestrijden. Gebruik in combinatie roofmijten en/of roofwantsen om de trips op de bladeren te bestrijden.

    Hoe Hypoaspis gebruiken?

    Verdeel de roofmijten samen met het vulmateriaal in hoopjes over de grond of potgrond. De roofmijten gaan vanzelf de vulstof verlaten en in de ondergrond op zoek gaan naar voedsel.

    Hoeveel roofmijten nodig?

    • Bij hoge infectiedruk en/of korte teeltduur worden 500 tot 1.000 Hypoaspis/m² ingezet.
    • Bij lage infectiedruk en/of langere teeltduur worden 50 tot 500 Hypoaspis/m² ingezet.

    Varroamijt bestrijden met Hypoaspis (Stratiolaelaps scimitus)

    De varroamijt (Varroa destructor) is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen voort kan planten op het broed van honingbijen. In de bijenkasten is de varroamijt daarom vijand nummer één. De infectie wordt varroose genoemd, in de volksmond spreekt men ook van varroatosis of varroasis. Varroa-mijten worden actief bestreden door de Hypoaspis roofmijt.

    Hoeveel roofmijten per bijenkast?

    Hoeveel roofmijten je nodig hebt, varieert naargelang welk systeem je toepast.

    Bijenkasten met onderbak

    Indien mogelijk, plaats onder de bijenkast een onderbak gevuld met goed verteerde biocompost. Als dit aanslaat, kunnen de roofmijten overleven in de onderbak en moet je niet zo vaak nieuwe roofmijten uitstrooien. Strooi tot 5.000 roofmijten in deze onderbak en controleer wekelijks of er nog roofmijten actief zijn. Dit doe je door een klein beetje compost op een wit papier uit te strooien en te bekijken met een loepje.

    Houd de onderbak vochtig omdat de roofmijten liefst in een vochtige bodem leven.

    Heb je Warre kasten (zoals o.a. Geert Steelant)? Download dan hier de volledige gids voor de bestrijding van Varrao mijten met roofmijten.

    Bijenkasten zonder onderbak

    Heb je niet de mogelijkheid om een onderbak te plaatsen, dan moet je regelmatig nieuwe roofmijten uitstrooien. Begin in het voorjaar, bij 15°C met 250 Hypoaspis roofmijten bovenop de toplatten van de kas uit te strooien. Herhaal dit elke twee weken. Hierdoor zorg je ervoor dat er steeds roofmijten aanwezig zijn en de Varroa populatie onderdrukt blijft.

    Ben je niet in het voorjaar begonnen met het uitzetten van roofmijten, strooi dan 2.500 Hypoaspis roofmijten per bijenkast uit bovenop de toplatten van de kast en herhaal dit na 2 weken. Dit is nodig om de achterstand op de populatie Varroamijten in te halen.

    De Hypoaspis (Stratiolaelaps scimitus) roofmijten hebben geen negatieve invloed op de bijen, honing en/of was.

    Opgelet met chemische producten in de bijenkast

    Er worden veel chemische middelen gebruikt in de strijd tegen de varroamijt. Deze chemische producten zijn na toepassing vaak nog meer dan 8 weken schadelijk voor onze nuttige roofmijten. Houd hiermee dus rekening als je Hypoaspis wilt uitzetten, anders zal 50 tot 75 % van de Hypoaspis roofmijten afsterven. Heb je iets chemisch gebruikt en wil je roofmijten uitzetten, contacteer ons dan om de residutijd te kennen.

    Kan ik Hypoaspis roofmijten bewaren?

    Hypoaspis zijn levende roofmijten die je zo snel als mogelijk na ontvangst moet uitzetten. Het materiaal kan enkele dagen bewaard worden in een vochtige ruimte bij 12 tot 15°C (kelder). Daar het materiaal echter zeer snel kan uitdrogen moeten de kartonnen kokers vochtig blijven. Rol ze daarom in een vochtige handdoek. Leg de koker nooit in de koelkast, dat is te koud!

    Nog vragen?

    Heb je na het lezen van onze productpagina nog vragen? Contacteer ons dan. We zijn al 30 jaar actief in de biologische bestrijding en hebben veel ervaring met particulier gebruik.

    Plus- en minpunten
    • plus-circle Eenvoudig en snel uit te zetten
    • plus-circle Kan gebruikt worden in verschillende ondergronden, ook in bijenkorven
    • plus-circle Beschikbaar in een brede waaier van hoeveelheden, aangepast aan het gebruik
    • minus-circle Kan niet lang bewaard worden na ontvangst
    Reviews
    star star star star star
    100%
    Hypoaspis gebruiken in mijn terrarium met mijn reuzenslakken en isopods was een succes. Er zijn geen mijten meer en mijn isopods doen het geweldig, er zijn zelfs veel kleine baby's.
    star star star star star
    Goed!
    Netjes geleverd. Ik zag toen ik het flesje openmaakte de mijt bewegen, er zaten er een paar in de dop. Ik heb het gebruikt samen met de aaltjes tegen rouwvliegen. Wij hadden een behoorlijke plaag in huis. Ik merk na een paar dagen al verschil.
    star star star star star
    Effectieve methode
    Wij gebruiken Hypoaspis aanvullend op aaltjes tegen rouwvarenmugjes en als maatregel tegen trips(poppen). Hiermee voorkomen we effectief dat deze plaagdieren te dominant aanwezig worden. Helemaal weg is nog niet gelukt, daarvoor hebben we ook teveel planten (binnen/buiten). Daarom zetten we deze rovers 3x per jaar in voor behoud van de planten.
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op