9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Feromooncapsule Pruimenmot (Grapholita funebrana)

4.7/5.0 (3 reviews)

Eén feromooncapsule Grapholita funebrana ter bestrijding van de mot in pruimen, mirabellen, perziken en abrikozen. Te gebruiken in combinatie met een deltaval of funnelval. Twee tot drie feromonen nodig voor een volledig seizoen.

Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn signaalstoffen die tussen individuen van eenzelfde soort uitgewisseld worden en die hun gedragingen beïnvloeden. Er bestaat een uitgebreid gamma aan feromoontypes. Zo zijn er b.v. seksferomonen die vlindermannetjes over grote afstand tot bij de vrouwtjes lokken. Van die eigenschap kan men gebruik maken om plaaginsecten in de val te lokken. Feromonen zijn erg soortspecifiek. De werkingsduur van het feromoon is afhankelijk van de samenstelling, hoeveelheid, concentratie en klimaat.

Wanneer feromoonval uithangen?

De feromooncapsule Grapholita funebrana wordt gebruikt om de mannelijke pruimenmotten weg te vangen met behulp van een deltaval of funnelval. De eerste feromooncapsule in de val bevestigen tussen half en eind april, bij een warm voorjaar soms iets vroeger. Elke feromooncapsule is 6 weken actief, 4 weken bij hoge temperaturen. Bij late pruimensoorten heb je een extra feromooncapsule nodig om de vluchten in augustus - september ook nog te overbruggen.

Feromooncapsule bevestigen?

Om de feromoon te bevestigen in de val, draag je handschoenen zodat de feromoongeur zuiver blijft. Bij gebruik van een deltaval kan je de feromooncapsule rechtstreeks in het midden van de lijmplaat leggen of in het bijhorend feromoonmandje doen dat met een ophangsysteem wordt bevestigd in de nok van de val. Beide methodes zijn goed.

Ingeval je een funnelval gebruikt, moet de feromooncapsule in het feromoonmandje worden gedaan om vervolgens in het deksel van de funnelval te klemmen.

Feromonen bewaren?

Bewaar feromooncapsules in de diepvries in een afgesloten potje tot gebruik. Zo blijft de feromoongeur 2 jaar behouden. Laat feromooncapsules nooit op kamertemperatuur liggen, ze verliezen dan snel hun werking.

Reviews
Goed product snelle levering
Duidelijke handleiding
heel tevreden met capsules en lijmplaat
Ik gebruik de capsules en lijmplaat nu twee jaren en heb veel minder last van pruimenmot.
Ik had ook last van het verwaaien van de lichte val en er kwam water in als het regende. Vorig jaar heb ik zelf een houten val van oude planken, latjes en een bodemplaat van triplex gemaakt. Deze hangt stabiel en ziet er mooi uit.
Resultaat na enkele dagen maar moeder natuur maakt schade aan de val
Na twee dagen was er al resultaat op de lijmplaat te zien maar bij iets sterkere windstoten werd het houdertje met de capsule uit de val gesmeten .... gevolg na 5 dagen een nieuwe capsule moeten plaatsen want de eerste niet meer te vinden in het gras of op gegeten door vogels of kippen ......... zelfde probleem vast gesteld vandaag na 10 dagen gebruik van deze val
De val op zich is degelijk ontworpen maar blijkbaar een pluimgewicht gedreven door de wind . Da arm van het houdertje al eens anders om op het korfje gezet maar probleem blijft ....
Bomen staan ook wel tegen een open vlakte van 2 Hectare weiland (trekgat gelijk ze in de volksmond zeggen )
De val is ook haaks op de windrichting in de boom bevestigd zoals aangegeven in de uitleg .... heb dan maar nieuwe capsules besteld en ga proberen een methode te achterhalen om de val stabieler te houden aan de takken van de boom
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op