Vruchtbladroller of Adoxophyes orana
Er zijn vele bladrollers actief maar de vruchtbladroller is de meest schadelijke in de fruitteelt. De vruchtbladroller is een kleine nachtvlinder van 2 cm die algemeen voorkomt in België en Nederland. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn lichtbruin van kleur met twee donkere banden op de vleugels. De vruchtbladroller komt voor op allerlei bomen en struiken (o.a. liguster, sering) maar kan vooral in de fruitbomen grote schade aanrichten.
Informatie over de vruchtbladroller: Schadebeeld, waardplanten en preventie.Wanneer feromoonval uithangen?
Het feromoon Adoxophyes orana wordt gebruikt om de vruchtbladroller weg te vangen met behulp van een deltaval of funnelval. Beginnen uithangen vanaf eind mei tot eind september. De feromooncapsule is 6 weken actief (4 weken bij warm weer). Je moet ermee rekening houden dat je verschillende jaren na elkaar de feromoonval moet uithangen om de populatie weg te vangen.
Feromooncapsule bevestigen?
Om de feromoon te bevestigen in de val, draag je handschoenen zodat de feromoongeur zuiver blijft. Bij gebruik van een deltaval kan je de feromooncapsule rechtstreeks in het midden van de lijmplaat leggen of in het bijhorend feromoonmandje doen dat met een ophangsysteem wordt bevestigd in de nok van de val. Beide methodes zijn goed.
Ingeval je een plastieke funnelval gebruikt, moet de feromoonampule in het feromoonmandje worden gedaan om vervolgens in het deksel van de funnelval te klemmen. Indien je een hoge populatie aan wintervlinders hebt, kies je beter voor de funnelval. De lijmbodem van een deltaval kan op 1 nacht vol zitten met mannetjes. Indien je toch een deltaval prefereert, best lijmbodems extra bij bestellen.
Feromonen bewaren?
Feromonen kunnen 2 jaar bewaard worden in de diepvries. De feromonen zitten afzonderlijk verpakt in een aluminium zakje waardoor de diepvries geuren niet vermengd kunnen worden met de feromoongeur.