Feromoon is enkel nog per 50 stuks verkrijgbaar. Contacteer ons voor meer informatie.
Gestippelde houtvlinder
De gestippelde houtvlinder komt algemeen voor in België en Nederland. Deze vlinder is 3 tot 4 cm groot en opvallend met zijn gestippelde witachtige vleugels. De vlinder kent één generatie per jaar. Soms zie je de vlinders overdag rustend op boomstammen; de eieren worden op de schors afgezet. De rupsen overwinteren tweemaal in de stammen en takken van loofbomen terwijl ze zich voeden met het hout van jonge stammetjes. De rups verpopt zich uiteindelijk vlak onder de bast en vreet zich een weg naar buiten.
Informatie over de gestippelde houtvlinder: Schadebeeld, waardplanten en preventie.
Waar komt de gestippelde houtvlinder voor?
De gestippelde houtvlinder komt op diverse loofbomen voor gaande van gewone Es, lijsterbes, eik, maretak, sporkehout, populier, sering en paardenkastanje; ook diverse fruitbomen kunnen worden getroffen. In het Middellands zeegebied kan deze vlinder een ware ravage aanrichten, alhoewel hij de laatste jaren ook bij ons zichtbare schade veroorzaakt. Bosranden, tuinen en boomgaarden vormen de natuurlijke habitat van deze vlinder. Smallere takken vallen ook regelmatig te beurt aan boorgaten waardoor ook struiken aangetast kunnen worden.
Schade van de gestippelde houtvlinder
De rupsen boren zich gangen in het merg van stammen en gesteltakken. Ze blijven 2 tot 3 jaar als houtrups in de boom aanwezig. Aan de buitenkant is het boormeel van de boorgangen zichtbaar. Eerst verwelken de bladeren en vervolgens de takken. De rupsen kunnen tunnels tot 40 cm diep in het merg graven. Boorgangen die gemaakt worden in jonge bomen, sterven meestal na enkele jaren af. Buiten de boorgangen komt er veel takbreuk voor ten gevolge van de rupsen die in de takken huizen. Vooral de combinatie van boorgangen en spechten die op zoek gaan naar de rupsen, maken de bomen extra kwetsbaar voor takbreuk.
Wanneer de feromoonval gestippelde houtvlinder hangen?
De vlucht van de gestippelde houtvlinder heeft plaats van einde mei tot eind augustus. Gedurende deze periode moet de feromoonval met feromooncapsule worden opgehangen. Het feromoon wordt gecombineerd gebruikt met een funnelval. De mannelijke houtvlinders worden naar het feromoon gelokt en komen in de funnelval terecht. Doordat minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden, wordt met de jaren de cyclus van de gestippelde houtvlinder doorbroken. Twee feromonen voldoen voor een volledig seizoen.Feromonen bewaren
Koop je een voorraad feromonen, bewaar ze dan in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.