Feromoon gestippelde houtvlinder (Zeuzera pyrina)

(0 reviews)
Het feromoon zeuzera pyrina wordt gebruikt om de gestippelde houtvlinder weg te vangen met behulp van een funnelval. Beginnen uithangen vanaf eind mei tot eind augustus.
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Feromoon is enkel nog per 50 stuks verkrijgbaar. Contacteer ons voor meer informatie.

De gestippelde houtvlinder komt algemeen voor in België en Nederland. Deze vlinder is 3 tot 4 cm groot en mooi met zijn gestippelde witachtige vleugels. De vlinder vliegt van juni tot en met augustus in één generatie. Soms zie je de vlinders overdag rustend op boomstammen; de eieren worden op de schors afgezet. De rupsen overwinteren tweemaal in de stammen en takken van loofbomen terwijl ze zich voeden met het hout van jonge stammetjes. De rups verpopt zich uiteindelijk vlak onder de bast en vreet zich een weg naar buiten.

Informatie over de gestippelde houtvlinder: Schadebeeld, waardplanten en preventie.

De gestippelde houtvlinder komt op diverse loofbomen voor gaande van gewone Es, lijsterbes, eik, maretak, sporkehout, populier, sering en paardenkastanje; ook diverse fruitbomen kunnen worden getroffen. In het Middellands zeegebied kan deze vlinder een ware ravage aanrichten, alhoewel hij de laatste jaren ook bij ons zichtbare schade veroorzaakt. Bosranden, tuinen en boomgaarden vormen de natuurlijke habitat van deze vlinder. Smallere takken vallen ook regelmatig te beurt aan boorgaten waardoor ook struiken aangetast kunnen worden.

Schade van de gestippelde houtvlinder

De rupsen boren zich gangen in het merg van stammen en gesteltakken. Ze blijven 2 tot 3 jaar als houtrups in de boom aanwezig. Aan de buitenkant is het boormeel van de boorgangen zichtbaar. Eerst verwelken de bladeren en vervolgens de takken. De rupsen kunnen tunnels tot 40 cm diep in het merg graven. Boorgangen die gemaakt worden in jonge bomen, sterven meestal na enkele jaren af. Buiten de boorgangen komt er veel takbreuk voor ten gevolge van de rupsen die in de takken huizen. Vooral de combinatie van boorgangen en spechten die op zoek gaan naar de rupsen, maken de bomen extra kwetsbaar voor takbreuk.

Wanneer de feromoonval hangen?

De vlucht van de gestippelde houtvlinder heeft plaats van juni tot en met augustus. De feromoonval, een funnelval, moet uitgehangen worden van eind mei tot eind augustus. Met de feromoonval worden de mannelijke houtvlinders weggevangen zodat de vrouwtjes niet kunnen bevrucht worden en hun cyclus op die manier te doorbreken. Twee feromonen voldoen voor een volledig seizoen.

Andere maatregelen tegen de gestippelde houtvlinder?

  • Chemische bestrijding van rupsen is niet mogelijk omdat ze zich gedurende heel hun levenscyclus in het boom bevinden.
  • Wonden na het snoeien afdekken met een wondafdekmiddel is zeker aan te raden. Aangetaste takken verbranden, helpt om de populatie te drukken.
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op