Deltaval Trosrups | Trosrupsval | Incl 2 feromonen (Lobesia botrana)

€ 19,90 € 16,45
In voorraad
SKU
60091
€ 19,90 € 16,45
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
  • Vangt mannelijke motten weg
  • Uithangen vanaf begin april
  • Incl. 4 lijmplaten en 2 feromonen
  • Eén val dekt 50 m² buitendruiven of 100 m² serredruiven

For treatment of:

De trosrups is een ware plaag bij druiven. Voorkom en bestrijd trosrups met een feromoonval. De deltaval trosrups zal Lobesia botrana wegvangen waardoor er geen voorplanting kan gebeuren. De prijs omvat één deltaval, 4 lijmbodems en twee feromooncapsules die elk 6 weken actief zijn (4 weken bij warm weer).

Deltaval trosrups

Zitten er rupsjes in je druiven? Dan heb je last van trosrups. De druivenbladroller, Lobesia botrana, is een nachtvlinder die eitjes legt in de druivenbessen. De rupsen eten de bes leeg waardoor deze gaan druppen en schimmelen.

Ben je het beu om heel je oogst vernietigd te zien? Gebruik dan onze feromoonval trosrups. Je zal merken dat je na enkele jaren de trosrups onder controle hebt.

Feromoonval tegen trosrups

Ons pakket bevat:

  • Driehoekige, regenbestendige val
  • 4 lijmbodems
  • Feromoonhouder en feromoonmandje
  • ophangkoordje
  • Twee feromooncapsules

De feromooncapsule wordt rechtstreeks op de lijmbodem of in de feromoonhouder onder het dak van de feromoonval geplaatst.

Feromoon trosrups

De feromooncapsule trosrups is een rubbertje dat doordrongen is met de geur die de vrouwtjes verspreiden om de mannetjes te lokken. Het feromoon is dus soort specifiek. Je kan met een feromoon trosrups geen andere motten weg vangen.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en komen op de lijmplaat terecht. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.

Wat doet de feromoonval?

Een feromoonval is een hulpmiddel om Lobesia botrana af te bouwen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.

Als je de feromoonval op tijd en consequent ophangt, ga je merken dat je na een aantal vangjaren, goed resultaat behaald. In de biogroei-tuin was onze kas na drie vangjaren volledig trosrupsvrij. Je moet de val jaarlijks ophangen, ook als je geen aantasting meer hebt. Zo ben je voorbereid als er zich nieuwe druivenbladrollers in je omgeving aanmelden. Zeker als er verwaarloosde serres in de buurt staan, is de kans op een nieuwe besmetting groot.

Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de trosrups bij jou start. Als je een middel tegen trosrups wilt spuiten, kan je dit veel doelgerichter doen dankzij deze monitoring.

Wanneer de feromoonval uithangen?

Het antwoord op deze vraag varieert naargelang waar je woont: hier bij ons of in het Zuiden van Europa. Bovendien varieert het ook of je druiven in kas kweekt of buiten.

In een verwarmde kas hang je de feromoonval vanaf eind maart op, in een koude kas of buiten kan je wachten tot half-eind april. Met de opwarming van de aarde merkt men dat de vluchten vroeger beginnen en langer aanhouden. In België en Nederland volstaan meestal twee feromooncapsules, deze geven in totaal 12 weken bescherming. Blijf je tot half juli motten vangen, hang dan nog een derde feromooncapsule.

In zuidelijke landen zijn er meer generaties van deze bladroller en worden best tot in september feromoonvallen uitgehangen om alle generaties te treffen.

Kan ik later dan half april nog een feromoonval hangen?

Zeker en vast! De piek in de vlucht van de trosrups situeert zich in mei-juni. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Het jaar daarop hang je de val best op tijd op.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Lobesia botrana is in België vooral een probleem in de kas. Hang 1 val per serre van 140 m2. In druiventeelt buiten komt momenteel weinig tot geen trosrups voor. Dit kan in de toekomst wel wijzigen bij steeds warmere zomers.

Feromooncapsules bewaren

Feromooncapsules behouden hun geur optimaal als je ze in de diepvriezer bewaard. Doe ze in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Feromonen apart kopen

Gezien de deltaval gemakkelijk drie jaar kan gebruikt worden, kan je de lijmbodems en de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.

Vragen?

Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Deltaval Trosrups | Trosrupsval | Incl 2 feromonen (Lobesia botrana)
Uw waardering

Tips