Deltaval Pruimenmot | Incl 2 feromonen (Grapholita funebrana)

4.6/5.0 (15 reviews)

De wormstekigheid in pruimen, mirabellen, perziken en abrikozen kan je bestrijden met een deltaval in combinatie met een feromooncapsule tegen de pruimenmot, Cydia funebrana. De prijs omvat een deltaval, twee feromooncapsules en 4 lijmbodems.

Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Deltaval pruimenmot

Vallen je pruimen elk jaar van de boom vooraleer ze rijp zijn? Als je de vrucht open snijdt, zie je van binnen waarschijnlijk een boorgang van de pruimenmotlarven. De larven zelf verlaten de vruchten. Ze schuilen in de grond of in de boomstam.

Ben je het beu om geen pruimen te kunnen oogsten? Gebruik dan onze feromoonval pruimenmot. Je zal merken dat je op termijn van enkele jaren de pruimenmot biologisch kan bestrijden.

Feromoonval tegen pruimenmot

Ons pakket bevat:

  • Driehoekige, regenbestendige val
  • 4 lijmbodems
  • Feromoonhouder en feromoonmandje
  • ophangkoordje
  • Twee feromooncapsules

De feromooncapsule wordt rechtstreeks op de lijmbodem of in de feromoonhouder onder het dak van de feromoonval geplaatst.

Feromoon pruimenmot

Het feromoon is doordrenkt met de geur die de vrouwtjes verspreiden om de mannetjes te lokken. Het feromoon is dus soort specifiek. Je kan met een feromoon pruimenmot geen fruitmot aantrekken.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en komen op de lijmplaat terecht. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.

Wat doet de feromoonval?

Een feromoonval is een hulpmiddel om schadelijke pruimenmotten te monitoren en te beheersen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.

Deze methode biedt pas echt bescherming als de populatie schadelijke motten is afgebouwd. Het is doordat er steeds minder of zelfs geen motten meer in je omgeving vliegen, dat de schade minimalistisch of zelfs nihil wordt. De eerste jaren vang je veel motten en kan je ook nog veel aantasting hebben. Met de jaren ga je minder vangen en steeds beter resultaat bekomen.

Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de pruimenmot bij jou start. Als je een middel tegen pruimenmot wilt spuiten, kan je dit veel doelgerichter doen dankzij deze monitoring.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De feromoonval moet uitgehangen worden vooraleer de vlucht van de pruimenmot start en tot het einde van de vlucht.

Door de opwarming van ons klimaat, ligt de periode tussen begin- en einddatums van de vluchten veel verder uit elkaar dan 10 jaren geleden.

Daarom adviseren we de val te hangen vanaf half april en blijf je deze hangen tot eind september als je late pruimen hebt. Je kan extra feromooncapsules apart bij kopen.

Kan ik later dan half april nog een feromoonval hangen?

Zeker en vast! De piek in de vlucht van de pruimenmot situeert zich in juni en juli. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Volgend jaar hang je wel vanaf half april de val op.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Hang 1 val per 5 laagstam fruitbomen. De fruitbomen moeten zich situeren binnen een straal van 25 meter rond de val. Ingeval het volwassen hoogstambomen betreft, hang 1 feromoonval per boom of per twee bomen, afhankelijk van de infectiedruk die aanwezig is.

Teveel vallen hangen is niet goed. Hang dus nooit meerdere vallen in één boom. Op die manier worden er massaal motten aangetrokken maar ze vinden de vallen niet meer omdat de feromoongeur alom aanwezig is.

Waar de feromoonval pruimenmot hangen?

Hang de val aan de zijkant van de boom, uit de wind en toch op een luchtige plek. Idealiter hang je de feromoonval dwars op de windrichting, zo verspreid de geur zich homogener en vermijd je dat je veel vliegen vangt.

Zeker niet onder het dichte bladerdek hangen; op die manier kan de feromoongeur zich niet goed verspreiden.

Feromooncapsules bewaren

Feromooncapsules behouden hun geur optimaal als je ze in de diepvriezer bewaard. Doe ze in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Onze feromooncapsules worden jaarlijks vers geproduceerd. Elke capsule is afzonderlijk verpakt en wordt tot verzending bewaard in de diepvriezer. Zo kunnen we 100 % garant staan voor een goede geurkwaliteit van de feromonen.

Ik heb late pruimen, wat nu?

In deze verpakking 'deltaval pruimenmot' zitten standaard twee feromooncapsules. Dit is voldoende om de pruimenmot 12 weken te vangen. In geval van late pruimen koop je een derde feromooncapsule extra.

Feromonen apart kopen

Gezien de deltaval gemakkelijk drie jaar kan gebruikt worden, kan je de lijmbodems en de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.

Vragen?

Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Video
placeholder image
Reviews
Aankoop pruimenferomonen
Product lijkt gemakkelijker te gebruiken dan van concurrent DCM. Deltaval is in stevig karton en de capsule in de plastiek houder is gemakkelijk aan te brengen.

We bestelden vrijdag; de levering gebeurde maandagmiddag door Post NL.

Benieuwd of de pruimmot dit jaar zal wegblijven of beduidend minder actief wordt dan vorig jaar.
Geweldige producten en snelle levering
De pruimenmotval is geweldig. Eindelijk pruimen zonder kriebelende larven.
Geweldi product
Ik ga de deltaval nu voor het derde jaar gebruikeen. De motten worden elk jaar minder. Eindelijk pruimen eten zonder wormpjes.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op