Deltaval preimot
De wijfjes van de preimot leggen kleine witte eitjes af op de bovenste preibladeren. Uit de eitjes komen wit-geel-groenige rupsjes. Via de bovenste bladeren vreten ze zich naar beneden. Eerst wordt het bladoppervlak afgeschaaft waardoor er galerijen ontstaat en nadien gaten. Ze kunnen zich in een verder stadium ook naar het hart van de preiplant boren om daar nog meer schade aan te richten.
Wil je jouw preiperceel beschermen tegen de preimot? Gebruik dan onze feromoonval preimot. Je zal merken dat je op deze manier de preimot biologisch kan bestrijden.
Feromoonval tegen preimot
Ons pakket bevat:
- Driehoekige, regenbestendige val
- 4 lijmbodems
- Feromoonhouder en feromoonmandje
- ophangkoordje
- Twee feromooncapsules
De feromooncapsule wordt rechtstreeks op de lijmbodem of in de feromoonhouder onder het dak van de feromoonval geplaatst.
Feromoon preimot
Het feromoon is doordrenkt met de geur die de vrouwtjes verspreiden om de mannetjes te lokken. Het gaat dus om een soortspecifiek sexferomoon. Je gaat dus enkel preimot met deze val aantrekken.
De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen naar de geur en komen op de lijmplaat terecht. Eén feromooncapsule werkt 6 weken. Daarna moet de feromooncapsule vervangen worden door een nieuwe capsule.
Wat doet de feromoonval?
Een feromoonval is een hulpmiddel om de preimot in jouw omgeving weg te vangen. Hoe meer mannetjes worden weggevangen, hoe minder vrouwtjes kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke rupsen.
Met de feromoonval ga je de populatie preimotten wegvangen. Het is doordat er steeds minder of zelfs geen motten meer in je omgeving vliegen, dat de schade minimalistisch of zelfs nihil wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid preimotten in jouw buurt, heb je hetzelfde jaar of na een paar jaar goed resultaat.
Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de preimot bij jou start. Als je een middel tegen preimot wilt spuiten, kan je dit veel doelgerichter doen dankzij deze monitoring.
Wanneer de feromoonval uithangen?
De preimot kent twee vluchtperiodes. Tijdens deze twee periodes moet je de feromoonval ophangen.
- 1 ste vlucht: half april tot einde mei: eerste capsule
- 2de vlucht : einde juni-half augustus: tweede capsule, mogelijks een derde capsule in een warme zomer.
In optimale omstandigheden hang je de feromoonval gedurende deze vluchtperiodes en blijf je dit enkele jaren volhouden tot je geen preimot meer vangt.
Indien je de eerste vluchtperiode gemist hebt, is het zeker zinvol om tijdens de tweede vluchtperiode een feromoonval te hangen. De larven die uit de tweede generatie motten ontstaan, zijn veel talrijker dan de larven uit de eerste generatie. Deze larven richten de meeste schade aan in de late herfstprei en winterprei.
Hoeveel vallen moet ik hangen?
In een particuliere tuin volstaat het om 1 feromoonval te voorzien voor je preiperceel.
Waar de feromoonval preimot hangen?
De preimot kan zowel prei, uit, sjalot en look aantasten. De feromoonval hangt best net boven de groenten die je wilt beschermen. Je duwt een stok in de grond, liefst een stok die bovenaan een V vorm heeft waardoor de feromoonval daarin kan rusten.
Zet de val niet op de grond want dan gaat de lijmbodem snel vuil worden van de opspattende regen. Fixeer de val zodat ze niet kan gaan waaien bij felle windstoten.
Feromooncapsules bewaren
Feromooncapsules behouden hun geur optimaal als je ze in de diepvriezer bewaard. Doe ze in een afgesloten potje tot je ze gebruikt. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.
Feromonen apart kopen
Gezien de deltaval gemakkelijk drie jaar kan gebruikt worden, kan je de lijmbodems en de feromooncapsules apart op onze webshop aankopen.
Vragen?
Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!