Chrysop - Tegen spint, trips, bladluis en wolluis

4.5/5.0 (30 reviews)
 • Plaagbestrijding met eenvoudige kaartjes
 • Hang 1 - 3 kaartjes per plant
 • Onmisbaar in jouw urban jungle
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Ben jij ook iemand die een Urban Jungle in je huis gecreëerd heeft? Heb je tropische of exotische planten? Vroeg of laat ga je geconfronteerd worden met spint, trips, bladluis of wolluis. Maar geen nood. Het kan allemaal biologisch bestreden worden met Chrysop. Met Chrysop kies je voor een biologische bestrijding en gezonde kamerplanten.

  Wat is Chrysop?

  Chrysop bevat kaartjes met de eitjes van Chrysopa carnea. De larven van Chrysop bestrijden bladluis, wolluis, spint en tripslarven op kamerplanten. Volwassen tripsen worden niet bestreden. Chrysop kaartjes zijn dus zeer nuttige helpers om je planten collectie te beschermen.

  Hoe Chrysop gebruiken?

  Chrysop wordt geleverd in de vorm van kaartjes die je eenvoudig én discreet aan de stengels van je kamerplanten ophangt. Binnenin de kaartjes bevinden zich de eitjes van de gaasvlieg. Scheur de kaartjes van elkaar zonder op de eitjes te drukken. Verspreid vervolgens de kaartjes over de aangetaste planten. De week die volgt op het uithangen, gaan de larven uit de eitjes komen. Je ziet met het blote oog geen verschil tussen de uitgelopen kaartjes en de volle eitjes, je moet dus even geduld hebben. Gezien de larven zeer klein en hongerig zijn, gaan ze onmiddellijk op zoek naar voedsel. De kaartjes mag je na 1.5 week uit de planten verwijderen indien je dit wenst.

  Tip: hang de kaartjes op in de onmiddellijke nabijheid van de schadelijke insecten. Zo moeten de jonge larven geen grote afstanden afleggen om voedsel te vinden. Hang de kaartjes tegen een blad of stengel om de larven zo eenvoudig mogelijk op de plant te laten lopen. Een Chrysop hangkaartje meet ca. 9 x 2.5 cm.

  Opgelet: Chrysop kan enkel binnenshuis bij kamerplanten gebruikt worden.

  Wanneer kan ik resultaat verwachten?

  Als de kaartjes aan de planten hangen, duurt het gemiddeld tussen 2 en 5 dagen vooraleer de larven uit de eitjes komen. Daarna blijven ze 2 tot 3 weken larven als er voldoende voedsel op de planten aanwezig is. Al die tijd voeden ze zich met de schadelijke insecten. Gemiddeld kan je tussen 2 tot 3 weken na het uithangen van de kaartjes resultaat verwachten tenzij je een grote aantasting had. Hoe kleiner de aantasting bij aanvang, hoe sneller je resultaat hebt. Als er geen voedsel meer is op de planten, sterven de larven af of kannibaliseren ze elkaar. Hierdoor zal je niet vaak volwassen gaasvliegen in je woonkamer tegen komen.

  Als de Chrysop larven spint of wolluis leegzuigen, blijven de lege insectenhuidjes op de bladeren achter. Een maand na het uithangen van de kaartjes zijn er geen larven van Chrysop meer actief en mogen de dode huidjes van de planten worden gewassen met een zeepsopje. Daarna kan je - indien nodig - nogmaals een nieuwe dosis Chrysop uitzetten.

  Hoeveel Chrysop kaartjes heb ik nodig?

  Hang 1 tot 3 kaartjes per plant, ingeval van een beginnende aantasting. Bij een zware aantasting moet je veel meer kaartjes hangen. De larven blijven maximum twee tot drie weken actief. Is je plaag nog niet onder controle, dan heb je te weinig gedoseerd in verhouding tot je aantasting en kan je best nieuwe kaartjes uithangen.

  Niet zeker hoeveel kaartjes je moet uithangen? Laat je adviseren en contacteer ons! Stuur enkele scherpe foto’s van de onderkant van de aangetaste bladeren zodat we een idee kunnen vormen van jouw aantasting.

  Krijg ik zelf last van Chrysop?

  Als de schadelijke insecten op je kamerplanten zijn opgegeten door de Chrysop, sterven ze van honger of gaan ze elkaar opeten. Je zal dus zelden een gaasvliegje in je woonkamer opmerken.

  Chrysopa of hun larven zijn ongevaarlijk voor de mens en bevorderlijk voor het milieu.

  Mieren en Chrysop kaartjes

  In de strijd tegen bladluis en wolluis is het belangrijk om vooraf de mieren zo veel mogelijk uit te schakelen. Mieren beschermen bladluizen en wolluizen om te profiteren van de suikersubstantie die deze insecten uitscheiden. De mieren vallen larven van gaasvliegjes lastig zodat deze geen bladluizen of wolluizen kunnen eten.

  Normaal gezien heb je in je woonkamer geen last van mieren. In binnentuinen kan het wel voorkomen dat er mieren op de planten aanwezig zijn. Gebruik in dat geval eerst ecologische mierendoosjes om de mieren te elimineren vooraleer Chrysop uit te zetten.

  Kan ik de kaartjes met Chrysop eieren bewaren?

  Het beste is om de kaartjes de dag van ontvangst aan de kamerplanten te hangen. De eitjes op de kaartjes van Chrysop komen vanzelf uit. Het is dus niet de bedoeling om de kaartjes te bewaren. Indien niet anders mogelijk, kan je ze enkele dagen in de koelkast bij 6°C bewaren. Let op: de meeste koelkasten staan kouder!

  Spuiten in combinatie met Chrysop?

  In tegenstelling tot andere nuttige insecten is Chrysop minder gevoelig aan schadelijke spuitmiddelen. Hierbij de meest courante op een rijtje:

  • Conserve garden: onschadelijk voor chrysopa en dus geen wachttijd.
  • Fazilo Spray: 1 week wachten tussen het spuiten en uitzetten van Chrysop
  • Alle producten op basis van pyrethrinen: 3 dagen wachttijd na de laatste spuitbehandeling.
  • Multisect: de wachttijd voor Chrysop is niet bekend dus zeker 2 weken wachttijd voorzien.

  Spuitmiddelen op basis van natuurlijke actieve stoffen zijn vaak schadelijk. Neemolie vraagt 2 weken wachttijd, spiritus gemengd met groene zeep evenals azijn vraagt 3 tot 5 dagen wachttijd.

  Gebruik nooit spuitmiddelen gedurende de eerste 3 weken na het uithangen van Chrysop!

  Heb je nog iets anders gespoten en wil je Chrysop uitzetten, neem dan eerst met ons contact op. Geef de merknaam of de actieve stoffen van de producten door, evenals de laatste moment dat je gespoten hebt om de residutijd na te kijken.

  Nog vragen?

  Biogroei is al 30 jaar actief op het vlak van biologisch bestrijding. We hebben zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons tijdens de kantooruren van 9 u tot 17 u contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Hang je zo in de planten
  • plus-circle Valt niet op
  • plus-circle Pakt verschillende plagen aan
  • minus-circle Eitjes moeten nog uitkomen
  • minus-circle Chrysop is enkel voor kamerplanten
  Video
  placeholder image
  Reviews
  star star star star star
  Werkt voor geen meter
  Zonde van het geld… heb 3 van die dingen in 1 plant hangen en niet eens een hele grote plant. Hangt nu langer dan 1,5 maand en werkt voor geen meter!!! Ook bij mijn andere planten werkt het niet. Niet kopen!!!

  Antwoord Biogroei:
  Dag Gideon, Stuur ons zeker even een mailtje met een foto van je plaag. We kijken graag mee waar het misgelopen zou kunnen zijn.
  star star star star star
  Werkt niet. Probleem veel groter geworden. Planten kunnen worden weggegooid.
  In twee bananenplanten 10 kaartjes opgehangen. Totaal geen effect. Nadrukkelijk een afrader.

  Antwoord Biogroei:
  Jammer om te horen dat de Chrysop kaartjes niet gewerkt hebben. Zou je even een foto van je plaag willen doorsturen? Dan kijken we graag mee met je probleem en zoeken we graag samen naar een oplossing.
  star star star star star
  Heel snelle levering en uitstekende producten
  Heel snelle levering en uitstekende producten
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op