Deze tijd van het jaar is de spint weer volop aanwezig. Spint komt voor op verschillende soorten planten, de ene plant is gevoeliger dan de andere… de aantasting kan licht of zwaar zijn… de planten kunnen buiten of binnen staan… niet evident dus om te weten welke roofmijten je best wanneer inzet.

kasspint

Wat is kasspint?

De warmte van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat op veel planten schade van kasspint zichtbaar wordt. Kasspint is de meest voorkomende spintmijt die zowel binnen als buiten op planten kan voorkomen. Ze is gemakkelijk herkenbaar aan de twee donkere vlekjes op de zijkant van haar lijf. In eerste instantie zie je alleen aan de onderkant van het blad de spintmijten kruipen. Bij een erge aantasting worden er webben gevormd en gaan de spintmijten zich tussen de webben verplaatsen van blad naar plant.

De kasspint overwintert in schors van aanwezige planten, in kasstructuren of in de grond. Na de winter verschijnen ze terug vanaf dat er planten aanwezig zijn. Bij kamertemperatuur blijft kasspint een jaarrond aanwezig en ook schade aanrichten.

Aubergine, komkommer, meloen, paprika’s en bonen zijn de meest gevoelige planten voor kasspint. Druiven en fruitbomen die in een kas geteeld worden, kunnen ook veel last hebben van deze spintmijt. Maar ook kamerplanten, vetplanten en tropische planten zijn gevoelig, evenals sommige sierplanten.

Strooikoker of kweekzakjes met roofmijten gebruiken?

Beide hebben hun voor- en nadelen en pas je toe in andere situaties.

strooikoker met roofmijten tegen spint

Strooikokers

Strooikokers bevatten roofmijten in verschillende stadia (volwassenen en nymfen) die direct op de bladeren of in bioboxen kunnen uitgestrooid worden.

 • Voordeel: alle roofmijten gaan direct beginnen eten. Verkrijgbaar in kleine en grote hoeveelheden.
 • Wanneer gebruiken: bij aanwezigheid van spint, lichte of zware aantasting.
 • Welke soort roofmijten: Phyto-mite, Forni-mite of Andersoni-roofmijten

kweekzakjes met roofmijten tegen spint

Kweekzakjes

Kweekzakjes bevatten een kweek van roofmijten die langzaam uitlopen gedurende 6 weken. De kweek bevat ook meelmijten die als voedsel dienen om de kweek te laten ontwikkelen. De roofmijten lopen maar met mondjesmaat uit de zakjes en verspreiden zich zo tussen de planten.

 • Voordeel: je hebt altijd een kleine hoeveelheid roofmijten in je gewas die de eerste spintmijten zullen opsporen. Op deze manier kan er geen plaag ontstaan, wat niet betekent dat je toch regelmatig moet controleren. In bepaalde hoeken van een kas (bv waar het veel warmer is of meer tocht) of bij supergevoelige planten kan spint toch plots opduiken.
 • Wanneer gebruiken:
  • Preventief in planten hangen waar je elk jaar kasspint krijgt. Om de 6 weken de zakjes vervangen dus in totaal meestal 3 x per seizoen.
  • Bij een zeer lichte aantasting kweekzakjes combineren met een kleine hoeveelheid roofmijten in een strooikoker.
  • Als de spint grotendeels is opgeruimd via een strooikoker, kan je overschakelen naar kweekzakjes om de aantasting tijdens de rest van het seizoen onder controle te houden.
 • Welke soort roofmijten: dezelfde roofmijt die ook in Forni-mite zit.

Ik kies voor een strooikoker maar voor welke roofmijt dan?

Phyto-mite

Deze roofmijt eten uitsluitend spint. Deze spint zet je dus uit op het moment dat je spint hebt. Ze worden enkel binnen (huis, kas, tunnel) toegepast. Temperaturen boven de 30°C zijn te vermijden, bij 35°C stopt de roofmijt zelfs met eten. De beste temperatuur is tussen 15 en 25°C. Phyto-mite wordt vaak gecombineerd gebruikt met Forni-mite, wat een zeer goede keuze is.

Forni-mite

Deze roofmijten eten zowel spint als stuifmeel en kunnen tot 40°C gebruikt worden. Deze zet je uit als je spint hebt (licht of zwaardere aantasting) binnen of buiten. Ze kunnen ook preventief uitgezet worden als er stuifmeel aanwezig is. Forni-mite kan beter dan Phyto-mite tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid.

Andersoni

Inheemse roofmijten die zowel binnen als buiten kunnen gebruikt worden. Ze komen van nature in wijngaarden en boomgaarden voor.

Hoeveel roofmijten uitzetten?

Dit is niet gemakkelijk om te beoordelen omdat dit van veel factoren afhankelijk is. Uit ervaring weten we dat mensen hun aantasting vaak onderschatten of geloven dat een kleine hoeveelheid roofmijten een grote massa spint de baas kan. Dit moet ik echter toch even bijstellen met een aantal opmerkingen.

 1. Je moet beseffen dat spintmijten die niet gegeten wordt, zich verder voortplanten. Hoe hoger de temperatuur is, hoe sneller de ontwikkeling van spint gaat. Bv bij 30°C is de ontwikkeling van ei tot opnieuw ei-afleg op 7 dagen rond.
 2. Roofmijten eten niet de hele dag. Hun eetgedrag is afhankelijk van de hoeveelheid van prooi en van de temperatuur. Wat niet gegeten wordt, kan verder kweken. Bv bij 20 °C eet een roofmijt 5 volwassen spintmijten en een 20tal larven of eieren per dag.
 3. Je moet niet rekenen op nakomelingen want daarvoor heb je een hoge luchtvochtigheid nodig. Je moet dus voldoende uitzetten zodat je met de gekochte generatie je probleem oplost.
 4. Als de situatie na twee tot drie weken niet is opgelost, moet je opnieuw roofmijten bijzetten. Meestal betekent dit dat je de eerste keer te weinig roofmijten hebt uitgezet.
 5. Is de situatie min of meer onder controle, schakel dan over naar Soni-mite kweekzakjes om te stabiliseren.
 6. Zorg vooral dat je niet met een grote aantasting spint de winter ingaat want dan heb je het volgend seizoen al snel een grote aantasting omdat de volwassen bevruchte vrouwtjes overwinterd hebben.

Lees hier een aantal praktische voorbeelden van hoeveel roofmijten uit te zetten in verschillende situaties. Je kan ook lezen wat wij verstaan onder lichte, matige en zware aantasting.