Test Wat is spint?

Spint is een veelvoorkomende plaag bij kamerplanten, tropische planten, groente en fruitsoorten zoals rozen, paprika, bonen, druiven enzovoort. Ze tasten de planten aan door voedingsstoffen van de plant te onttrekken, hierdoor krijgt de plant zelf minder voeding. Spintmijt heeft een grootte tussen de 0,2 en 0,5 mm. Doordat de spintmijt meestal onderaan het blad bevind en over het algemeen weinig beweegt is deze moeilijk waar te nemen.

Spintmijt
Fig.1 - Spintmijt

Kasspint

Een veelvoorkomende spintmijt is de kasspint of bonenspintmijt. Dit is een geel-bruine mijt van 0,5 mm groot. Ze is te herkennen aan de donkere vlekken op de flanken en het spinsel dat gevormd wordt aan de onderkant van het blad.

Orchideeën spintmijt

Het meest berucht zijn de orchideeënmijt en de palmmijt. Dit zijn zeer kleine (0,24 - 0,50 mm), platte ovale mijten, die rood, geel of groen gekleurd zijn. Ze komen voor op de onder- en bovenzijde van liefst dikke of vlezige bladeren en veroorzaken er kleine zilverachtige vlekjes die later bruin verkleuren. Maar ook bananenplanten, citrusplanten en cactussen en vetplanten worden veelvuldig door spintmijten bedreigd.

Schadebeeld spint

Spint of spintmijten voeden zich door het opzuigen van het plantensap. Hierdoor verkleuren de bladeren en plantencellen geel, wat vaak bovenaan het blad waarneembaar is als gele puntjes. Zo heeft de plant minder bladgroen ter beschikking voor de groei, en raakt ze fysiologisch uit evenwicht. Bij ernstige aantasting verdrogen de bladeren en vallen ze af. Ook het vormen van webben is een typisch symptoom. Op dat moment is er al een grote populatie spintmijt aanwezig. Hoge temperaturen en droge lucht doet kasspint zeer snel uitbreiden.

Schadebeeld spint
Fig.2 - Zware aantasting spint

Spint bestrijden: Chemische of biologische?

Spint bestrijden kun je zowel op een biologische als chemische manier bewerkstelligen. We sommen even de voordelen en nadelen op.

Voordelen spint biologisch bestrijden

 • Roofmijten komen altijd als winnaar uit de bus bij het gebruik van de juiste hoeveelheid en juiste roofmijt.
 • Je kunt op een goedkope manier spint preventief voorkomen.
 • Het uitzetten van de roofmijten is eenvoudig, gewoon uitstrooien over de bladeren van het gewas.
 • Roofmijten hebben geen enkele negatieve invloed op je gewas.

Voordelen spint chemisch bestrijden

 • Curratieve bestrijding van spint zal op korte termijn goedkoper uitkomen.
 • Je kunt het onmiddellijk gebruiken als het in je tuinhuis staat.

Nadelen spint biologisch bestrijden

 • Verwacht geen resultaat na één dag. Roofmijten hebben tijd nodig om je populatie te bestrijden.
 • Je kunt geen chemische middelen combineren met roofmijten. Heb je dus al gespoten, kun je onze roofmijten niet meer gebruiken. Contacteer ons voor de residuetijd te weten te komen.
 • Je moet je een klein beetje verdiepen in welk product onder welke omstandigheid te gebruiken. Niet elk product werkt op elk moment even goed.
 • Het is meestal enkele dagen wachten voordat je roofmijten toe krijgt.

Nadelen spint chemisch bestrijden

 • De planten zullen minder goed groeien vanwege de gifstoffen.
 • Groot risico op resistentie van plagen.
 • Middelen zijn ongezond voor de mens. Je moet beschermende kleding dragen bij het toedienen en uw oogst zal chemische sporen bevatten.
 • Na het gebruik van chemische producten hebben andere plagen vrij spel, waardoor je terug moet spuiten met een ander middel tegen de nieuwe plaag.
 • Eenmaal gebruik gemaakt chemische producten kun je geen gebruik meer maken van onze biologische bestrijders. De residuetijd is afhankelijk van de actieve stof. Neem hierover contact op.

Wij zijn uiteraard grote voorstander om spint biologische te bestrijden met roofmijten. De voordelen van een andere methode weegt niet op tegen al de nadelen, maar dat kun je best zelf uitmaken. Biogroei verkoopt al 20 jaar roofmijten tegen spint. We hebben dus ook al veel klanten die de kracht van onze beestjes heeft ontdekt en een prachtige, grote oogst creëren door hier mee te leren werken.

De juiste roofmijt uitzetten en de correcte hoeveelheid (aantal roofmijten) is cruciaal voor een goede biologische spint bestrijding. Uiteraard is geen enkele situatie dezelfde waardoor dit zeker niet eenvoudig is. Wil je foto's doorsturen van de aantasting en oppervlakte, dan kunnen we een heel goede begeleiding geven. Liever niet? Bepaal dan onderstaand hoe groot je aantasting is en hoeveel roofmijten je moet uitzetten van een bepaalde soort.

Hoe zwaar is mijn spint aantasting?

De grootte van de aantasting en het aantal planten bepaalt voornamelijk welke roofmijt je gaat gebruiken en hoeveel roofmijten je moet uitzetten. We maken een onderscheid in drie aantasting groottes per plant.

 • Zware aantasting: We spreken over een zware of erge aantasting als er webben aanwezig zijn. Spintmijten maken webben voor het beschermen van hun nakomelingen en van zichzelf. Hier bovenop kunnen ze zich zeer snel verplaatsen door deze webben.
 • Matige aantasting: We spreken over een matige aantasting wanneer de bladeren veel gele puntjes bevatten en er redelijk wat bladeren zijn aangetast.
 • Lichte aantasting: Je waarneemt de eerste tekenen van spint, eerste gele puntjes of slechts enkele bladeren zijn aangetast.
Fig.3 - Matige aantasting door spintmijten.


Bekijk de aantasting op je planten nauwkeurig, dat je geen spint haarden over het hoofd ziet. Het is perfect mogelijk dat één plant een matige aantasting heeft en dat je bij de rest nog maar de eerste tekenen waarneemt. Hiermee kun je perfect de juiste roofmijt hoeveelheid mee gaan bepalen.

Hou er ook rekening mee dat spint zich zeer snel kan evolueren bij hoge temperaturen. Verwachten ze de komende dagen 30°C, anticipeer dan op het feit dat je aantasting gaat gegroeid zijn tegen dat jij je roofmijten van ons hebt ontvangen.

Welke roofmijt tegen spint heb ik nodig?

Omdat elke situatie anders is hebben wij het uitgebreidste gamma aan roofmijten. Hierdoor kunnen wij ook de meest ideale roofmijt in uw situatie aanbieden.

 • Phytoseiulus persimilis of ook wel Phyto-mite genoemd. Phytoseiulus is de enigste roofmijt die enkel en alleen spint op de menukaart heeft staan. Daardoor is deze vraatzuchtiger dan de andere roofmijten en wordt deze altijd gebruikt als er veel spint aanwezig is in het gewas. Vaak in combinatie met een andere roofmijt die beter kan tegen de specifieke situatie waar de planten in staan zoals een lage luchtvochtigheid en hogere temperaturen. Heb je veel spint of een luchtvochtigheid boven 60% kies dan voor Phyto-mite.
 • Amblyseius (= Neoseiulus) Californicus of ook wel Forni-mite genoemd. Californicus roofmijt is een roofmijt dat beter kan tegen een lagere luchtvochtigheid en hogere temperaturen. Buiten spint eet deze ook stuifmeel. Dit is een voordeel als je preventief werkt, omdat de roofmijt in kleine aantallen zal overleven op het stuifmeel indien er geen spint aanwezig is. Dit is een nadeel als je curatief werkt, want de roofmijt zal niet alleen spint eten, maar ook stuifmeel en dus minder spint verorberen op dezelfde tijd. Deze gaat wel langer in je gewas overleven dan phyto-mite. Heb je een lichte aantasting met wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheden? Kies dan voor Forni-mite. Heb je een matige tot zware aantasting met wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid, koop dan een combinatie van Phyto-mite en Forni-mite.
 • Amblyseius andersoni of Typhlodromus potentilla: De roofmijt Amblyseius andersoni hebben we in twee varianten. We hebben deze roofmijt in strooikoker en in kweekzakjes. De roofmijt in kweekzakjes wordt verkocht als Soni-mite, in strooikoker als Andersoni-system. Deze roofmijt is geschikt in koudere situaties zoals buiten, maar kan ook perfect hogere temperaturen verdragen. Het kan zelfs overleven in afwezigheid van prooi. Hier bovenop voed deze roofmijt zich niet alleen met spint, maar ook met trips, stuifmeel, honingdauw en schimmels. Uit de kweekzakjes Soni-mite gaan 1000den roofmijten uitlopen verspreid over zes weken. Soni-mite is vooral een goedkoop systeem om geen spint invasie te krijgen.
roofmijt phytoseiulus
Fig.3 - Roofmijt Phytoseiulus die altijd wordt gebruikt bij een matige tot zware aantasting.

Hoeveel roofmijten tegen spint uitzetten?

Als je weet door bovenstaande welke roofmijt je moet uitzetten, moet je alleen nog bepalen hoeveel roofmijten je precies moet uitzetten. Het meest universele is aan de hand van je oppervlakte en van de aantasting. Het aantal is gebaseerd op een gewas van 60cm hoogte. Bij een gewas van 180 cm alle hoeveelheden van roofmijten verdrievoudigen!

 • Zware aantasting (webben): Knip de ergst aangetaste bladeren uit je gewas en zet tot 150 roofmijten/m² uit.
 • Matige aantasting (veel gele puntjes): 50-100 roofmijten/m².
 • Lichte aantasting (eerste tekenen van spint of slechts enkele bladeren aangetast): 30-50 roofmijten/m².


Voorbeeld 1: Zware spint aantasting op 20 m²

Situatieschets: Er staan 100 spint gevoelige planten in een serre op 20 m² waarvan 10 planten, die gegroepeerd staan op 2 m², zwaar zijn aangetast. De overige 90 planten zijn matig tot licht aangetast. De planten staan allemaal tegen elkaar waardoor de spint en de roofmijten eenvoudig van plant naar plant kan lopen. De planten zijn 1,8 meter hoog. Temperatuur 20°C, luchtvochtigheid 40%.

Oplossing: Knip de 10 zwaarst aangetaste planten bij zodat je al veel spintmijten opruimt. Zet hierna 900 Phyto-mite roofmijten uit op de 2 m² (Zware aantasting + 1,8 m hoge planten = 450 roofmijten/m²) met de zwaar aangetaste planten. Op de overige 18 m² zet je 5400 roofmijten uit (Matige aangetast + 1,8 m hoogte = 300 roofmijten/m²). Ik anticipeer hier ook op de transporttijd van de roofmijten dat de "matig tot lichte aantasting" een matige aantasting wordt over de volledige oppervlakte. Na twee tot drie weken de situatie herevalueren en eventueel indien nodig opnieuw uitzetten.

Opgepast: Bij het bijknippen van de planten moet je voorkomen dat je de spint doet verspreiden. Verbrand of voer de plantendelen af naar het containerpark.Voorbeeld 2: Matige aantasting op 140 m²

Situatieschets: Er staan 200 planten in een grootte serre van 140 m² waarvan ze allemaal matig zijn aangetast door spint. De planten staan tegen elkaar, zijn 1m hoog en er bevind zich een temperatuur van 30°C in de serre. Luchtvochtigheid onbekend.

Oplossing: Door de hoge temperatuur in de kas is het aan te raden om een combinatie uit te zetten van twee roofmijten. Phyto-mite voor het verorberen van de roofmijten op korte termijn en Forni-mite voor het in stand houden van een roofmijtenpopulatie bij de hoge temperatuur en onbekende luchtvochtigheid. Bij planten met een matige aantasting en bij een hoogte van 1m raden we aan om tussen de 85 en 170 roofmijten/m² uit te zetten. We raden dan aan om 10.000 Phyto-mite roofmijten uit te zetten en 10.000 Forni-mite roofmijten.Voorbeeld 3: Matige aantasting op 5 m²

Situatieschets: Er staan 10 planten op 5 m² waarvan ze allemaal matig zijn aangetast door spint. De planten staan los van elkaar, zijn 1 meter hoog en er bevind zich een temperatuur van 30°C in de serre. Luchtvochtigheid onbekend.

Oplossing: Het is dezelfde situatie als in voorbeeld 2, alleen op een veel kleinere oppervlakte. Bij een dergelijke aantasting moet je normaal Phyto-mite gebruiken en voor de hoge temperatuur en luchtvochtigheid moet je Forni-mite gebruiken. We gaan in dit voorbeeld voor de kleinste hoeveelheid van Forni-mite (2000 roofmijten) omdat we met die kleine hoeveelheid zodanig gaan overdoseren op de enkele planten dat het voordeel van Phyto-mite (eet enkel en veel spint) ook door Forni-mite zal worden overgenomen. We zetten namelijk 400 roofmijten/m² uit i.p.v. de nodige 170 roofmijten. Pas wel op, de matige aantasting kan snel groter worden bij temperaturen van 30°C.Voorbeeld 4: Lichte aantasting op 30 m²

Situatieschets: Er staan 30 planten op 30 m² waarvan ze allemaal licht zijn aangetast door spint. De planten staan los van elkaar, zijn 1,8 m hoog en er bevind zich een temperatuur van 20°C in de serre. 40% luchtvochtigheid

Oplossing: Hang 30 Soni-mite zakjes uit. Op elke plant één zakje.Voorbeeld 5: Lichte aantasting op 30 m²

Situatieschets: Er staan 30 planten op 30 m² waarvan ze allemaal licht zijn aangetast door spint. De planten staan los van elkaar, zijn 1,8 m hoog en er bevind zich een temperatuur van 30°C in de serre, 40% luchtvochtigheid.

Oplossing: Door de hogere temperatuur gaat de spint zich sneller voortplanten dan de roofmijten. Hierdoor raden we aan om preventief Forni-mite 2000 uit te zetten en 30 Soni-mite zakjes.Voorbeeld 6: Zware aantasting op 30 m² buiten

Situatieschets: Er staan 30 planten op 30 m² waarvan ze allemaal licht zijn aangetast door spint. De planten staan los van elkaar, zijn 1,8 m hoog en er bevind zich een buiten temperatuur van 20°C, 40% luchtvochtigheid.

Oplossing: Knip de ergst aangetaste bladeren weg en zet 450 Phyto-mite roofmijten/m² (1,8m hoogte) uit. Omdat de planten los van elkaar staan zijn dit 450 roofmijten per plant. Dit komt neer op 13.500 roofmijten. Door de lage luchtvochtigheid wat niet zo goed is voor de Phyto-mite kies je best voor de combinatie Phyto-mite en Forni-mite. Finaal: zet Phyto-mite 10.000 en Forni-mite 10.000 uit. Evalueer na twee tot drie weken.

Roofmijten uitzetten: tips

 • Als er geen wind is en de bladeren zijn groot genoeg, de roofmijten direct uitstrooien op de bladeren. Dan is de roofmijt dichter en rapper bij de spint en kan je de roofmijt beter verspreiden. Zoveel mogelijk kleine hoopjes maken, zodat de roofmijten vanzelf al goed verspreid zitten in uw gewas. Is er wind en/of weinig blad, dan werk je best met koffiefilterzakjes of bioboxen.
 • Zet meer roofmijten uit bij de spinthaarden, dus meer kleine hoopjes rond de spinthaarden, maar zet zeker ook roofmijten uit in de directe omgeving waar nog geen of weinig spint te zien is, zodat de spint zich niet zo makkelijk kan uitbreiden.
strooisel materiaal met roofmijten tegen spint
Fig.4 - Strooisel materiaal met roofmijten tegen spint.

Spintplaag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Hou je planten vochtig en zorg voor een algemeen hoge luchtvochtigheid, vermijd droge lucht. Controleer je planten regelmatig op bovenstaande symptomen of schadebeelden zodat je snel aantasting ontdekt en snel kunt ingrijpen. Preventief kleine hoeveelheden roofmijten uitzetten met kweekzakjes is de goedkoopste biologische manier om van je spint verlost te blijven.

Roofmijten tegen spint kopen

Ook interessant