Blog

 1. Spitsmuizen zijn geen gewone muizen!

  Verschil spitsmuis en muis

  De winter is de tijd dat we vaak geconfronteerd worden met muizen in huis. Voor velen onder ons is een muis een muis en moet ze zo snel mogelijk weg. Ze geven stankhinder, laten poep achter en verspreiden ziekten. Nochtans een muis is niet zomaar een muis.

  Na het lezen van deze blog ga je makkelijker de soorten van elkaar kunnen onderscheiden.

  Lees meer »
 2. Zelf vogelvoer maken | 4 recepten

  zelf vogelvoer maken

  Onze inheemse vogels worden in de winter best bijgevoederd. Op dit moment zijn er nog weinig of geen bessen en onkruidzaden. Misschien hier en daar nog wat afgevallen appels en sierappeltjes. Vogels appreciëren het als we ze voederen.

  Lees in deze blog over de eetgewoontes van onze inheemse vogelsoorten.

  Lees meer »
 3. Hoe trekken we zoveel mogelijk vogels aan?

  vogels aantrekken in je tuin

  Een wereld zonder vogels kunnen we ons niet voorstellen. We vinden het zalig om met vogelgefluit wakker te worden of aan het water te zitten turen naar de watervogels die passeren. Ze zorgen dat we ons meer ontspannen en gelukkiger voelen. Maar vogels zijn ook een essentieel onderdeel van ons Eco-systeem. Welk nut hebben vogels in onze tuin?

  Lees meer »
 4. Tijd om zelf een insectenhotel te bouwen?!

  Bijenhotel detail 500x200

  We zijn maand oktober. Nu de activiteiten in de tuin verminderen maar er -hopelijk- toch nog mooie, warme dagen aankomen, is dit de ideale moment om een insectenhotel te bouwen.

  Het ontwerp ervoor bedenken, het uittekenen en de uiteindelijke uitvoering ervan is een leuke activiteit om samen te doen met (jongere) kinderen. Of alleen, om eens helemaal tot rust te komen.

  Lees meer »
 5. Coloradokeverlarven zijn nu te bestrijden met aaltjes

  aardappelkever biogroei

  Zodra de aardappelen zijn gerooid, zijn ook de meeste coloradokevers verdwenen tenzij je nog andere planten uit de nachtschadefamilie (tomaten bijvoorbeeld) hebt staan waar ze op kunnen verder kweken.

  In principe kunnen coloradokevers bovengronds actief blijven tot in oktober maar de meeste verdwijnen samen met de aardappelen uit beeld.

  Maar zijn ze echt verdwenen??

  Lees meer »
 6. Bestrijd engerlingen nu!

  Het is warm, vochtig en de larven zijn klein, ideaal om nu uw engerlingen te bestrijden met aaltjes. Engerlingen zijn c-vormige, witte larven die de wortels van het gazon afvreten. Hierdoor ontstaan er gele, bruine en open vlekken in het gazon.
  Lees meer »
 7. Taxuskevers, de onzichtbare vijand!

  vraatschade taxuskever of lapsnuitkever aan haag

  Misschien merk je deze tijd van het jaar ook volop afgegeten bladeren in je siertuin en vraag je je af van waar die komen? Meestal is de schadebrenger niet te zien… Er zijn veel kevers actief in ons land die zich voeden met bladeren maar de taxuskever houdt er een specifieke vraatpatroon op na en is als dusdanig snel te herkennen.

  Lees meer »
 8. Heermoes, een onkruid of een zegen?!

  heermoes bestrijden

  De botanische naam voor heermoes is Equisetum Arverse.

  Heermoes, ook wel bekend als kattenstaart of paardenstaart komt vooral voor op arme, zure bodems met weinig mineralen.

  Heermoes is een echte oerplant wiens nakomelingen 400 miljoen jaren geleden grote bossen vormden op aarde.

  Het is een veel voorkomend en alom bekend kruid in zowel België als Nederland. Echter valt er nog veel over

  Lees meer »
 9. Grijp nu je kans om engerlingen en andere keverlarven effectief te bestrijden!

  De meeste keversoorten hebben deze tijd van het jaar jonge larven. Gezien jonge larven heeft meest vatbaar zijn voor een bestrijding met aaltjes, is het nu de ideale moment om je plaag aan te pakken. We hebben verschillende soorten aaltjes ter beschikking naargelang de plaag waar je met kampt!

  ENGERLINGEN

  Engerlingen is een naam die we gebruiken voor larven van allerhande kevers zoals deze van de rozekever, junikever, meikever en Sallandkever. Deze kevers leggen eieren in gazons en grasvelden, hun larven zorgen

  Lees meer »
 10. Tuinmieren, vervelend of nuttig?

  We kennen ze allemaal en we hebben ze wel ergens in onze tuin, de tuinmieren! Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo’n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!

  Lees meer »
 11. Bladluis

  Bladluizen kunnen op veel planten, bomen en struiken voorkomen. Als bladluizen een echte plaag vormen in je tuin betekent dit dat je van nature weinig nuttige insecten aantrekt en je tuin niet in evenwicht is. Dringend tijd om natuurlijk te beginnen bestrijden, zodat je niet elk jaar dezelfde of andere plagen op bezoek krijgt.

  Bladluizen zijn zuigende insecten die in alle kleuren voorkomen. De meest gekende zijn de groene en zwarte bladluizen, maar witte, paarse en roze varianten bestaan ook. Ze zuigen aan de bladeren en stengels van de plant, waardoor deze verzwakt en bij een zware

  Lees meer »
 12. 'On'kruiden, wat doen we ermee?

  Maandtips April 2020

  Onkruiden natuurlijk bestrijden of gewoon gebruiken?!

  Of je het wilt of niet, zodra de temperaturen beginnen te stijgen, gaan ook de onkruiden beginnen groeien. Eerst en vooral moeten we onkruiden gaan bekijken als kruiden! Dat geeft al een heel ander gevoel, er moet namelijk niets meer bestreden worden.

  Ontdek de verschillen tussen kruid en 'on'kruid in onze blog.

  Lees meer »
 13. Maak een account
  aan en krijg toegang tot alle artikels