Blog

 1. Tijd om zelf een insectenhotel te bouwen?!

  Bijenhotel detail 500x200

  We zijn maand oktober. Nu de activiteiten in de tuin verminderen maar er -hopelijk- toch nog mooie, warme dagen aankomen, is dit de ideale moment om een insectenhotel te bouwen.

  Het ontwerp ervoor bedenken, het uittekenen en de uiteindelijke uitvoering ervan is een leuke activiteit om samen te doen met (jongere) kinderen. Of alleen, om eens helemaal tot rust te komen.

  Lees meer »
 2. Coloradokeverlarven zijn nu te bestrijden met aaltjes

  aardappelkever biogroei

  Zodra de aardappelen zijn gerooid, zijn ook de meeste coloradokevers verdwenen tenzij je nog andere planten uit de nachtschadefamilie (tomaten bijvoorbeeld) hebt staan waar ze op kunnen verder kweken.

  In principe kunnen coloradokevers bovengronds actief blijven tot in oktober maar de meeste verdwijnen samen met de aardappelen uit beeld.

  Maar zijn ze echt verdwenen??

  Lees meer »
 3. Bestrijd engerlingen nu!

  Het is warm, vochtig en de larven zijn klein, ideaal om nu uw engerlingen te bestrijden met aaltjes. Engerlingen zijn c-vormige, witte larven die de wortels van het gazon afvreten. Hierdoor ontstaan er gele, bruine en open vlekken in het gazon.
  Lees meer »
 4. Taxuskevers, de onzichtbare vijand!

  vraatschade taxuskever of lapsnuitkever aan haag

  Misschien merk je deze tijd van het jaar ook volop afgegeten bladeren in je siertuin en vraag je je af van waar die komen? Meestal is de schadebrenger niet te zien… Er zijn veel kevers actief in ons land die zich voeden met bladeren maar de taxuskever houdt er een specifieke vraatpatroon op na en is als dusdanig snel te herkennen.

  Lees meer »
 5. Heermoes, een onkruid of een zegen?!

  heermoes bestrijden

  De botanische naam voor heermoes is Equisetum Arverse.

  Heermoes, ook wel bekend als kattenstaart of paardenstaart komt vooral voor op arme, zure bodems met weinig mineralen.

  Heermoes is een echte oerplant wiens nakomelingen 400 miljoen jaren geleden grote bossen vormden op aarde.

  Het is een veel voorkomend en alom bekend kruid in zowel België als Nederland. Echter valt er nog veel over

  Lees meer »
 6. Grijp nu je kans om engerlingen en andere keverlarven effectief te bestrijden!

  De meeste keversoorten hebben deze tijd van het jaar jonge larven. Gezien jonge larven heeft meest vatbaar zijn voor een bestrijding met aaltjes, is het nu de ideale moment om je plaag aan te pakken. We hebben verschillende soorten aaltjes ter beschikking naargelang de plaag waar je met kampt!

  ENGERLINGEN

  Engerlingen is een naam die we gebruiken voor larven van allerhande kevers zoals deze van de rozekever, junikever, meikever en Sallandkever. Deze kevers leggen eieren in gazons en grasvelden, hun larven zorgen

  Lees meer »
 7. Tuinmieren, vervelend of nuttig?

  We kennen ze allemaal en we hebben ze wel ergens in onze tuin, de tuinmieren! Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo’n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!

  Lees meer »
 8. Bladluis

  Bladluizen kunnen op veel planten, bomen en struiken voorkomen. Als bladluizen een echte plaag vormen in je tuin betekent dit dat je van nature weinig nuttige insecten aantrekt en je tuin niet in evenwicht is. Dringend tijd om natuurlijk te beginnen bestrijden, zodat je niet elk jaar dezelfde of andere plagen op bezoek krijgt.

  Bladluizen zijn zuigende insecten die in alle kleuren voorkomen. De meest gekende zijn de groene en zwarte bladluizen, maar witte, paarse en roze varianten bestaan ook. Ze zuigen aan de bladeren en stengels van de plant, waardoor deze verzwakt en bij een zware

  Lees meer »
 9. 'On'kruiden, wat doen we ermee?

  Maandtips April 2020

  Onkruiden natuurlijk bestrijden of gewoon gebruiken?!

  Of je het wilt of niet, zodra de temperaturen beginnen te stijgen, gaan ook de onkruiden beginnen groeien. Eerst en vooral moeten we onkruiden gaan bekijken als kruiden! Dat geeft al een heel ander gevoel, er moet namelijk niets meer bestreden worden.

  Lees meer »
 10. Onze alleseters tegen plaaginsecten

  Orius

  In theorie bestrijden de meeste nuttige insecten maar één specifiek schadelijk insect . Phyto-mite roofmijten eten enkel spint en Encarsia sluipwespen parasiteren enkel witte vlieg.

  Het nadeel hiervan is dat je het verschil moet (her)kennen tussen witte vlieg en spint. Anders weet je niet welk nuttig insect je moet uitzetten en loopt de bestrijding fout.

  Lees meer »
 11. Tuinieren zonder spitten

  De moestuin moeten binnenkort klaarstaan om de eerste zaadjes en plantjes te ontvangen. Van oudsher zijn we gewoon om in het voorjaar te spitten en te bemesten.

  Mijn vader zaliger had een moestuin in Belgisch Limburg. In de winter verspreidde hij een dik pak bladafval over de moestuin en in het voorjaar voegde hij zelfgemaakte compost en een extra kar stalmest toe. Alles spitte hij in de lente samen in de grond.

  Was hij goed bezig?

  Lees meer »
 12. Help! Uit mijn potgrond komen zwarte vliegjes!

  V

  Wij tuinliefhebbers starten deze maand met het opkweken van de eerste plantjes. Dat gebeurt vaak op de vensterbank. Maar opeens merk je ze op, die kleine en vieze zwarte vliegjes! Onaangenaam om ze in de keuken of woonkamer te hebben rondvliegen, maar vooral heel lastig voor de kleine kiemplantjes. Hun wortels worden namelijk door de larven van deze vliegjes afgegeten. Geen paniek. Er valt wat tegen te beginnen!

  Lees meer »
 13. Maak een account
  aan en krijg toegang tot alle artikels