Blog

 1. Tuinmieren, vervelend of nuttig?

  We kennen ze allemaal en we hebben ze wel ergens in onze tuin, de tuinmieren! Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo’n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!

  Lees meer »
 2. Taxuskever letterlijk in de val lokken

  bladen

  Deze tijd van het jaar zijn de eerste taxuskevers er weer. Helaas blijven ze tot in november actief. Tijd dus om de volwassen kevers zo veel mogelijk weg te vangen! Want misschien weet je het nog niet, de vrouwelijke taxuskevers kunnen massaal eitjes leggen en hun larven eten gretig de wortels van de planten af. De volwassen taxuskevers eten typische, ronde happen uit de bladeren. Wil je meer weten over taxuskever, klik dan

  Lees meer »
 3. Onze alleseters tegen plaaginsecten

  Orius

  In theorie bestrijden de meeste nuttige insecten maar één specifiek schadelijk insect . Phyto-mite roofmijten eten enkel spint en Encarsia sluipwespen parasiteren enkel witte vlieg.

  Het nadeel hiervan is dat je het verschil moet (her)kennen tussen witte vlieg en spint. Anders weet je niet welk nuttig insect je moet uitzetten en loopt de bestrijding fout.

  Lees meer »
 4. Waarom een hommelkast of een bijenkast aanschaffen?

  De alarmerende berichten over de grote bijensterfte en de cruciale functie van bijen in onze samenleving, heeft bij veel mensen een belletje doen rinkelen. En maar terecht ook! Sindsdien merken we een sterke toename van de imkers in ons land. Zo sterk zelfs, dat men nu ontraadt om imker te worden.

  De reden hiervoor is dat er te weinig voedsel is in verhouding tot de geplaatste bijenkasten. Hetzelfde fenomeen zien we trouwens in Nederland.

  Lees meer »
 5. Tuinieren zonder spitten

  De moestuin moeten binnenkort klaarstaan om de eerste zaadjes en plantjes te ontvangen. Van oudsher zijn we gewoon om in het voorjaar te spitten en te bemesten.

  Mijn vader zaliger had een moestuin in Belgisch Limburg. In de winter verspreidde hij een dik pak bladafval over de moestuin en in het voorjaar voegde hij zelfgemaakte compost en een extra kar stalmest toe. Alles spitte hij in de lente samen in de grond.

  Was hij goed bezig?

  Lees meer »
 6. Help! Uit mijn potgrond komen zwarte vliegjes!

  V

  Wij tuinliefhebbers starten deze maand met het opkweken van de eerste plantjes. Dat gebeurt vaak op de vensterbank. Maar opeens merk je ze op, die kleine en vieze zwarte vliegjes! Onaangenaam om ze in de keuken of woonkamer te hebben rondvliegen, maar vooral heel lastig voor de kleine kiemplantjes. Hun wortels worden namelijk door de larven van deze vliegjes afgegeten. Geen paniek. Er valt wat tegen te beginnen!

  Lees meer »
 7. Hoe voorkom ik ziekten bij kamerplanten?

  foto van een mooie kamerplant met witte    Kleur

  Kamerplanten zijn weer hip! Logische toch?! Ze brengen leven en groen in onze woonkamers! Helaas krijgen we van onze klanten vaak te horen dat hun kamerplanten sneuvelen door ziekten. Hoe kan dit voorkomen worden? Hierbij alleszins de meest belangrijke tips om je planten te verzorgen! Enne, op onze sociale mediakanalen mag je steeds een foto van je geliefde plant posten!

  Lees meer »
 8. Wij betalen het prijskaartje van 100 jaar vooruitgang!

  trac

  De agrarische revolutie begon bij aanvang van de 18de eeuw. Door een heleboel veranderingen in de manier van telen kon er op korte tijd meer voedsel worden geproduceerd en groeide de bevolking sterk aan.

  Volgend op de agrarische revolutie kwam de industriële revolutie. Deze zorgde zowel in de landbouw als in de nijverheid voor nog meer vooruitgang en welvaart. Iedereen vond het dé grote stap voorwaarts.

  Lees meer »
 9. Eenvoudige tips om je terras te reinigen op een natuurlijke manier - December

  tuintips december

  Wie december zegt, denkt vooral aan feesten. De natuur is in rust en de meeste dieren en insecten ook. De meeste onder ons denken op dit moment niet aan de tuin. Mocht je toch zin en tijd hebben, is het misschien de moment om mossen en algen op looppaden en terrassen te verwijderen. Op deze manier kan je met een schone lei het nieuwe jaar starten!

  Druk, druk, druk

  Lees meer »
 10. Aandachtspunten bij het laten overwinteren van terrasplanten

  Tijdens de zomermaanden is het fijn vertoeven op het terras, omgeven door planten die hun wortels hebben aan de Middellandse zee. Denk maar aan Fuchsia’s, Geraniums, Oleanders, Abutilon en Lantana.

  Het gaat hier om houtachtige planten die verlangen dat we ze op een vorstvrije plaats laten overwinteren.

  Klaar voor de verhuis?

  Ben jij ook zo iemand die deze planten naar de serre of wintertuin verhuisd? Op zich is dat prima, alleen willen we je er attent op maken dat dit vaak leidt tot vroegtijdige schadelijke i

  Lees meer »
 11. Eenvoudige tips voor natuurlijke bestrijding - November 2019

  Laat je kippen loslopen!

  Kippen zijn ongelooflijke weldoeners! Ze verorberen niet alleen ons keukenafval in ruil voor eitjes, ze kunnen ook veel larven en rupsen (die in de grond overwinteren) oppikken en opeten. In de boomgaard vinden kippen overwinterende poppen van fruitmot, pruimenmot en kersenvlieglarven. De groentetuin is een vindplaats van aardrupsen en larven van coloradokevers. Ook kleine naaktslakken en kleine rupsen van de buxusmot worden door kippen gesmaakt! Dus laat je kippetjes maar werken, heel de winter lang!

  Nu

  Lees meer »
 12. Waarom de wintervlinder zo bijzonder is!

  De wintervlinder heeft zowel een grote als een kleine variant. Daarom spreekt men van de grote en de kleine wintervlinder. Vooral over de kleine wintervlinder is veel bekend. Deze komt vaak voor in België en Nederland, in tegenstelling tot de grote wintervlinder. De kleine wintervlinder wordt als één van de schadelijkste vlindersoorten beschouwd in de bosbouw en de fruitteelt.

  Twee bijzondere kenmerken van de wintervlinder:

  Lees meer »
 13. Maak een account
  aan en krijg toegang tot alle artikels