Bladluizen kunnen op veel planten, bomen en struiken voorkomen. Als bladluizen een echte plaag vormen in je tuin betekent dit dat je van nature weinig nuttige insecten aantrekt en je tuin niet in evenwicht is. Dringend tijd om natuurlijk te beginnen bestrijden, zodat je niet elk jaar dezelfde of andere plagen op bezoek krijgt.

Bladluizen zijn zuigende insecten die in alle kleuren voorkomen. De meest gekende zijn de groene en zwarte bladluizen, maar witte, paarse en roze varianten bestaan ook. Ze zuigen aan de bladeren en stengels van de plant, waardoor deze verzwakt en bij een zware aantasting zelfs kan afsterven. Vooral jonge planten en hagen kunnen zwaar lijden onder de zuigkracht van bladluizen. Bovendien verspreiden bladluizen virusziekten en scheiden ze het teveel aan suikers uit waardoor er een zwarte roetdauwschimmel ontstaat op de aangetaste planten.
Fig.1 - Bladluizen komen in veel kleuren voor.

Natuurlijke vijanden

Bladluizen bestrijden kan je met vele keukenmiddeltjes maar de natuur zelf biedt ook een antwoord op dit probleem: natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes, oorwormen, gaasvliegen, zweefvliegen, sluipwespen en vogels zijn allemaal inheems en bladluiseters! Lok deze natuurlijke vijanden of beter verwoord natuurlijke helpers naar je tuin en er zal zich geen bladluisplaag ontwikkelen.

Om nuttige insecten te lokken moet je zorgen dat er van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst bloeiende planten aanwezig zijn in je tuin. De aanwezigheid van stuifmeel is essentieel omdat de volwassen nuttige insecten zoals gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen uitsluitend leven van nectar. Ook een perceeltje wilde bloemen aanleggen is een aanrader. En dan vooral, snoei je planten na de winter in plaats van voor de winter. Zo hebben lieveheersbeestjes voldoende overwinteringsplaatsen.

Fig.2 - Wilde bloemen voor het aantrekken van nuttige insecten.

Bladluis bestrijden

Heb je bladluizen in je tuin maar nog geen natuurlijke vijanden, koop dan larven van gaasvliegen (Chrysopa) of larven van het inheems tweestippig lieveheersbeestje. Door het uitzetten van deze natuurlijke vijanden worden je bladluizen verorbert en breng je beetje bij beetje evenwicht in je tuin.

Lieveheersbeestjes zijn het meest geliefd maar larven van gaasvliegen (groene insecten met gazen vleugels) eten evenveel als larven van lieveheersbeestjes, zijn in grotere hoeveelheden verkrijgbaar en zijn goedkoper.

Fig.3 - In het midden zwarte bladluis, rechtst een mier, de beschermer van bladluis tegen zijn natuurlijke vijand, het lieveheersbeestje..

Praktische

Het uitzetten van larven van lieveheersbeestjes is eenvoudig. Je ontvangt ze in een doosje met papiersnippertjes. Deze papiersnippers moet je enkel uitstrooien over de bladeren van de aangetaste planten. Zijn er te weinig bladeren, zoals meestal bij rozenplanten het geval is, dan kun je ze verdelen over de verschillende meegeleverde zakjes. De zakjes hang je simpelweg op in je gewas met een wasknijper.

Fig.4 - Larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis.

Mathias Vanduffel - Biogroei

Een variant van dit artikel is verschenen in het Tuinhier Magazine, editie mei.