Irritante kleine vliegjes in huis!!

Iedereen heeft wel eens last van hele kleine vliegjes in huis. Maar wist je dat het over veel verschillende vliegjes gaat en dat ze ook verschillende dingen doen in je huis! Deze mini vliegjes gaan we eens van dichterbij bekijken! Want het is niet omdat het miniscule vliegjes zijn dat deze kleine vliegjes geen overlast kunnen bezorgen. Integendeel! Sommige mensen hebben een huis vol kleine vliegjes, een echte kleine vliegjes plaag! Waar komen die kleine vliegjes vandaan? En vooral hoe krijg je de kleine vliegjes weg???

Welke soorten kleine vliegjes kan je tegen komen in huis?

Rouwvliegjes, rouwmuggen

  1. Vliegjes in potgrond = Rouwvliegjes
  2. Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op.

    Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.

    Kleine vliegjes in de potgrond kunnen een ware plaag worden waardoor je planten afsterven. Vooral warme en vochtige potgrond is een ideale kweekvijver voor rouwmugjes. Mensen die zelf zaaien en stekken hebben er voortdurend last van. Meer weten over rouwvliegjes?

    Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes

    Hoe deze kleine vliegjes in de huiskamer aanpakken?

    Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten. De aaltjes gaan de larven van de rouwvliegjes in de potgrond binnen dringen en deze bacterieel vergiftigen.

    Wil je de vliegjes in je kamerplanten bestrijden, gebruik dan Stenema en na enkele weken ben je van je vliegjes verlost.

    fruitvliegjes op een tomaat

  3. Fruitvliegjes of vruchtvliegjes
  4. Dit zijn kleine vliegjes met grote rode ogen, mensen spreken van rode vliegjes ondanks dat de rode ogen niet met het blote oog zijn waar te nemen. Meestal zie je een zwerm kleine vliegjes die van je fruitschaal opvliegen.

    Fruitvliegjes zijn net iets robuuster dan de rouwvliegjes die hoger op hun poten staan. Deze fruitvliegjes vind je behalve op fruit ook op andere plaatsen zoals in de koffiemachine, de koelkast of de kattenbak. Overal waar het vochtig is en voedsel aanwezig is, kunnen deze vliegjes gedijen. Behalve in de keuken vind je deze kleine vliegjes ook in de afvalbak of vuilnisbak. Vliegjes in kliko’s zijn ook fruitvliegjes.

    Hoe vruchtvliegjes bestrijden?

    Als je een echte fruitvliegjes plaag hebt, is het nodig om verschillende maatregelen te nemen. Ben je er snel bij, kan je waarschijnlijk voort met onze vliegjes vanger.

    Meer weten over fruitvliegjes en hoe bestrijden?

    Volwassene tripsen

  5. Trips vliegjes
  6. Volwassen tripsen lijken op kleine rare vliegjes. Je kan ze in allerhande kleuren zien: zwarte vliegjes, bruine vliegjes, rode vliegjes enz. Deze vliegjes vliegen in huis rond maar vind je toch hoofdzakelijk op kamerplanten. Ze zuigen plantensappen uit de bladeren waardoor de bladeren verkleuren in beige of witachtige tinten. Wil je meer weten over tripsen en hun bestrijding?

    Volwassene witte vliegjes en poppen van de witte vlieg

  7. Kleine witte vliegjes in huis
  8. Deze witte mini vliegjes noemt men officieel witte vlieg. Witte vlieg komt in de tuin voor, denk maar aan witte vliegjes op boerenkool of tomaten, maar witte vlieg kan ook je kamerplanten en tropische planten aantasten. Denk maar aan Fuchsia waar ze verzot op zijn. Deze witte vliegjes zuigen plantensappen en scheiden daarbij een plakkerige suiker uit. Als je aan de planten komt, vliegt de witte vlieg op. Meer weten over witte vliegjes?

    Popen van Encarsia sluipwespen

    Bestrijding van witte vliegjes doe je binnenshuis best met sluipwespen Encarsia. De sluipwespen worden geleverd als poppen die op kaartjes kleven. De kaartjes hang je tussen de planten. De sluipwespen komen uit de poppen en gaan eitjes leggen in de larven van witte vliegjes. Hierdoor ontwikkelen zich nieuwe sluipwespen in de dode witte vlieg larven. Meer weten over Encarsia?

    Motvliegen, latrine vliegjes

  9. Riolering vliegjes of latrine vliegjes
  10. Vliegjes die uit de afvoer komen of die je in urinoirs en toiletten aantreft, zijn eigenlijk geen vliegjes maar zwarte motjes vandaar dat ze ook motvliegen of WC vliegjes worden genoemd. In rust hebben ze hun vleugels gespreid en lijken het driehoekige vliegjes, voor sommige hartvormige vliegjes. De rioolvliegjes komen op vochtige plaatsen voor. Ze eten meestal schimmels en bacteriën uit rioolslib. Daarom dat je deze zwarte vliegjes ook in de badkamer ziet of in de septische put. Zwarte vliegjes die je vindt in een kruipruimte, zijn ook rioolvliegjes. Als je ze plat drukt, laten ze een zwarte poeder achter.

    Latrine vliegjes bestrijden?

    Het is niet zo eenvoudig om latrine vliegjes te verdelgen. Het beste is om preventief te werk te gaan want eenmaal een plaag van deze zwarte vliegjes, kom je er niet snel van af. Gezien rioolvliegjes aangetrokken worden door het slib in je riolering, is de beste preventie om regelmatig je afvoeren te reinigen met kokend water en huishoudsoda of EM Clean. Dit product bevat Effectieve Micro-organismen die de riolering helpen zuiveren van schadelijke bacteriën.

    Volwassen gaasvlieg

  11. Kleine groene vliegjes
  12. Onder deze noemer kunnen verschillende soorten vliegjes vallen zoals o.a. gevleugelde bladluizen. Meestal zien de mensen de groene gaasvlieg. Dit is een slank, groen insect met ronde geaderde vleugels. Het zijn rare vliegjes in huis die op licht afkomen! Ze overwinteren graag op zolders of in hoeken en gaten in huizen waar ze met veel kunnen samen clusteren. In het voorjaar komen ze dan tevoorschijn en op dat moment kan het erop lijken dat je een groene vliegjes plaag hebt.

    Gaasvliegjes bestrijden?

    Op zich doen gaasvliegen geen schade, integendeel! De volwassen insecten voeden zich met stuifmeel, hun larven zijn grote bladluiseters. Zo vlug het warm wordt, zoeken ze hun weg terug naar buiten. Probeer hen gerust te laten, zet de ramen tegen elkaar open zodat ze naar buiten kunnen vliegen. Ze vliegen zich gemakkelijk dood tegen lichtbronnen.

    Biogroei verkoopt Chrysop en Chrysopa, de larven van gaasvliegen als bladluisbestrijders.

  13. Kleine springende vliegjes
  14. Het gaat hier om springstaarten. Deze insecten zijn 3 mm groot, vleugelloos maar kunnen geweldig goed springen dankzij een springvork aan hun achterlijf. Daarom lijken het springende vliegjes. Hun kleur varieert van wit, zwart, blauw of paars. Ze voeden zich met dood organisch materiaal, algen, mossen en schimmels en komen vaak in de potgrond van kamerplanten voor. Ze houden van vochtige en warme omstandigheden. Springstaarten zijn echter onschadelijk voor jou en je planten. In de bodem buiten en in je kamerplanten maken ze deel uit van een levende bodem en zijn ze erg nuttig. Meer weten over de rol van een levende bodem?

    Overlast van springstaarten?

    Bestrijding bestaat uit het weren van deze insecten. Ruim in en rondom je huis rottend organisch materiaal op. Kijk ook naar platte daken en dakgoten. Bij overlast in huis heeft dit vaak te maken met een vochtprobleem. Zuig ze eventueel met een stofzuiger op, een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken is echter zinloos. Heb je overlast van springstaartjes in je kamerplanten, gebruik dan Hypoaspis.

    Deze bodemroofmijten voeden zich met tal van bodeminsecten zoals poppen van trips, rouwmuglarven en springstaartjes. Gebruik het echter enkel in geval van een plaag want zoals ik al zei, springstaartjes maken delen uit van een actief bodemleven en zijn als dusdanig erg nuttig.

    Volwassene varenrouwmug

  15. Kleine vliegjes in je terrarium
  16. Het gaat hier meestal over rouwvliegjes. Deze leggen graag hun eitjes af in warme, vochtige omgevingen waar organisch materiaal beschikbaar is. Wil je ervan af, kijk bij rouwvliegjes hierboven. Springstaarten kunnen ook in een terrarium voorkomen.

  17. Vliegjes op het raam
  18. Heb je groepjes vliegjes voor het raam of tegen de wanden zitten van je keuken, badkamer, slaapkamer of woonkamer? Waarschijnlijk heb je last van klustervliegen. Deze leven in de zomer buiten en hun larven parasiteren op regenwormen. In het najaar dringen ze met duizenden binnen via kleine openingen in gebouwen om daar in groep te overwinteren. Je vindt ze ook regelmatig in verlaten kamers of zolders en worden daarom ook zoldervliegen genoemd. In de lente willen ze terug naar buiten. In hun zoektocht naar buiten komen ze in leefruimtes terecht waar ze zich verzamelen op ramen, muren of meubilair. Ze zoeken vooral vochtige en lichte plekken op.

    Wat te doen aan deze kleine vliegjes in huis?

    Deze vliegjes in huis bestrijd je best door ze op te zuigen met de stofzuiger. Als ze met veel zijn, kunnen hun uitwerpselen de wanden en meubels vervuilen en zorgen ze werkelijk voor overlast. Gezien er continue nieuwe vliegjes uit hun schuilplaatsen komen, heeft het geen zin om met insectensprays te werken. Zo vergiftig je je eigen woonomgeving en het kan verschillende weken duren vooraleer alle vliegjes zijn uitgekomen.

  19. Kleine gele vliegjes
  20. Deze kleine vliegjes zijn zwermvliegjes ook wel grasvliegjes genoemd. Ze zijn 3 mm groot zoals een fruitvlieg. Ze zijn felgeel van kleur met zwarte dwarsstrepen op het achterlijf. Deze gele vliegjes overwinteren graag in huis, op zolders of in dakholtes. Van deze vliegjes is weinig bekend maar hun larven leven van bladluizen op graswortels dus in die zin zijn ze nuttig.

Ook interessant om te lezen: