Gisteren constateerde ik dat mijn eerste narcissen afgevreten waren in de siertuin. Op zich geen probleem want ik heb narcissen over heel de tuin verspreid staan en gelukkig vinden de slakken ze niet allemaal terug! Anderzijds is het ook logisch dat ze na een lange winter onder de grond, met de eerste zonnestralen bovengronds komen om een vers hapje te zoeken. In de siertuin kan je No-slug gebruiken om de grond te vrijwaren van slakken. Tenminste als je geen gronddoek of geen dik pak schors tussen de planten hebt liggen. Aaltjes tegen de slakken moeten immers in de grond kunnen doordringen omdat ze onder de grond de slakken gaan opzoeken en vervolgens bacterieel gaan vergiftigen.

Narcissen afgevreten door de eerste slakken
Narcissen afgevreten door de eerste slakken


Voor de groententuin hebben we geëxperimenteerd met een extra oplossing. Onze groentetuin ligt namelijk langs een bos van waaruit elke avond veel slakken naar de tuin trekken. Op piekmomenten leek het wel de vlucht van Egypte zoveel slakken zag ik letterlijk zich verplaatsen van het bos naar mijn groentetuin. Daarom hebben we vorig jaar een slakkennet geïnstalleerd rond onze groententuin. Het slakkennet is speciaal ontworpen met twee uitstekende flappen, een barrière die de slakken niet kunnen overbruggen. Vervolgens hebben we de tuingrond behandelt met No-slug en ik moet zeggen, dat ik er heel blij met ben! Ik moet er wel bij zeggen, het slakkennet plaatsen kost moeite. Het is iets voor handige harry’s maar uiteindelijk loont het resultaat en ben je voor jaren gerust.

Het slakkennet is inclusief ons boek "Ultieme gids tegen slakken" verkrijgbaar vanaf half april, schrijf je in op onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn: www.biogroei.be/nieuwsbrief.


Narcissen afgevreten door de eerste slakken
Narcissen afgevreten in de Biogroei-tuin.