Blog

 1. Aandachtspunten bij het laten overwinteren van terrasplanten

  Tijdens de zomermaanden is het fijn vertoeven op het terras, omgeven door planten die hun wortels hebben aan de Middellandse zee. Denk maar aan Fuchsia’s, Geraniums, Oleanders, Abutilon en Lantana.

  Het gaat hier om houtachtige planten die verlangen dat we ze op een vorstvrije plaats laten overwinteren.

  Klaar voor de verhuis?

  Ben jij ook zo iemand die deze planten naar de serre of wintertuin verhuisd? Op zich is dat prima, alleen willen we je er attent op maken dat dit vaak leidt tot vroegtijdige schadelijke insecten in je serre: in eerste instantie op de kuipplanten zelf maar achteraf ook op je groenten die in dezelfde serre worden aangeplant in het voorjaar.

  Plaaginsecten overwinteren ook!

  Stel dat je je kuipplanten in een serre laat overwinteren en die serre wordt gemiddeld op bijvoorbeeld 6°C verwarmd of zelfs helemaal niet verwarmd. Schadelijke in

  Lees meer »
 2. Eenvoudige tips voor natuurlijke bestrijding - November 2019

  Laat je kippen loslopen!

  Kippen zijn ongelooflijke weldoeners! Ze verorberen niet alleen ons keukenafval in ruil voor eitjes, ze kunnen ook veel larven en rupsen (die in de grond overwinteren) oppikken en opeten. In de boomgaard vinden kippen overwinterende poppen van fruitmot, pruimenmot en kersenvlieglarven. De groentetuin is een vindplaats van aardrupsen en larven van coloradokevers. Ook kleine naaktslakken en kleine rupsen van de buxusmot worden door kippen gesmaakt! Dus laat je kippetjes maar werken, heel de winter lang!

  Nu is het ideale moment om kippen los te laten lopen in je tuin gezien ze noch in de siertuin, noch in de groentetuin schade zullen aanrichten. Bovendien pikken ze meteen ook het onkruid weg. Wat een luxe! Ook een braakliggend perceel dat je volgend jaar zou willen gebruiken, kan je nu al laten bewerken door de kippen zodat het onkruidvrij geraakt.

  Ja, allemaal leuk

  Lees meer »
 3. Waarom de wintervlinder zo bijzonder is!

  De wintervlinder heeft zowel een grote als een kleine variant. Daarom spreekt men van de grote en de kleine wintervlinder. Vooral over de kleine wintervlinder is veel bekend. Deze komt vaak voor in België en Nederland, in tegenstelling tot de grote wintervlinder. De kleine wintervlinder wordt als één van de schadelijkste vlindersoorten beschouwd in de bosbouw en de fruitteelt.

  Twee bijzondere kenmerken van de wintervlinder:

  Mannelijke wintervlinders

  Eerst en vooral is dit de enige vlinder die in de winter vliegt, vandaar ook zijn naam. De vlucht van de kleine wintervlinder vindt plaats vanaf eind oktober tot soms half januari bij een zachte winter. De grote wintervlinder start met vliegen vanaf begin oktober en blijft ook langer waarneembaar, meestal to

  Lees meer »
 4. Eenvoudige tips voor natuurlijke bestrijding - Oktober 2019

  Vogels en insecten zijn ideale natuurlijke bestrijders!

  Vogels, in het bijzonder de pimpelmees en koolmees, zijn echte weldoeners in de tuinen en parken. Ze eten massa’s rupsen, waaronder de beduchte buxusrups en eikenprocessierups.

  Ook in de Biogroei tuin

  Bij ons in de Biogroei-tuin verorberden vogels dit jaar alle larven van de coloradokevers. Hierdoor is onze plaag opgelost zonder dat we zelf iets hebben moeten ondernemen! Wist je trouwens dat mezen ook massa’s bladluis eten?!

  Nestkast Koolmees

  Nestkastje uithangen! Wanneer en waarom dan?

  De meeste mensen hangen pas in het voorjaar (nieuwe) nestkastjes op omdat men dan bezig is met het zomerklaar maken van de (moes)tuin. Het is echter beter om reeds in

  Lees meer »
 5. Biodiversiteit is hét antwoord op plagen!

  Durf jij te testen hoe divers jouw tuin is?!

  Hoe meer ons ecosysteem uit balans is, hoe meer we te maken krijgen met ware plagen van een enkele soort. En dat doet zich nu voor met de buxusmot en de eikenprocessierups, maar ook met de letterzetter die dennenbomen op zeer korte tijd kan vernietigen.

  Hoe eentoniger een tuin, laan of park is, des te minder insecten, vogels en kleine dieren aangetrokken worden. Insecten en rupsen zien we vaak als plagen omdat ze ook onze tuinplanten belagen, maar ze zijn natuurlijk een deel van de keten en dus voedsel voor anderen.

  Ben je benieuwd hoe divers je eigen tuin is?

  Vleermuizenkast

  Als je op onderstaande vragen positief kan antwoorden, heb je 80 % diversiteit in je tuin gecreëerd en

  Lees meer »
 6. Eenvoudige tips voor natuurlijke bestrijding - September 2019

  De core business van Biogroei is natuurlijke bestrijding. Met onze natuurlijke bestrijdingsproducten ondersteunen we de natuur daar waar nodig is. Hiervoor hebben we een groot gamma feromoonvallen en een nog groter gamma nuttige insecten waardoor de meeste plagen op een biologische manier kunnen worden opgelost, zonder gebruik te maken van gif.

  Anderzijds is onze filosofie dat je preventief moet werken en bestrijden zoveel mogelijk moet vermijden. Met kleine maatregelen kan je grote stappen vooruit zetten zonder dat dit geld moet kosten. Daarom willen we je maandelijks enkele tips geven die je doen beseffen hoe ‘eenvoudige’ maatregelen kunnen bijdragen tot een meer duurzame en natuurlijke oplossing. En zoals de spreuk het zegt: als we dit met zijn allen doen, vele kleintjes maken een groot! .

  Wees nieuwsgierig en volg onze tips vanaf nu tot in augustus 2020 elke maand op!

  Lees meer »
 7. Grijp nu je kans om engerlingen en andere keverlarven effectief te bestrijden!

  De meeste keversoorten hebben deze tijd van het jaar jonge larven. Gezien jonge larven heeft meest vatbaar zijn voor een bestrijding met aaltjes, is het nu de ideale moment om je plaag aan te pakken. We hebben verschillende soorten aaltjes ter beschikking naargelang de plaag waar je met kampt!

  ENGERLINGEN

  Engerlingen is een naam die we gebruiken voor larven van allerhande kevers zoals deze van de rozekever, junikever, meikever en Sallandkever. Deze kevers leggen eieren in gazons en grasvelden, hun larven zorgen ervoor dat het gazon kapot gevreten wordt. Op dit moment zijn de larven nog klein en zeer vatbaar voor aaltjes. De ideale moment om B-green en B-green+ toe te passen, temeer omdat het nu vochtig is en de bodemtemperatuur ideaal! Afhankelijk van de keversoort die je hebt, moet je 1 tot meerdere jaren na mekeer behandelen.

  Lees meer »
 8. Welke roofmijt moet ik gebruiken tegen spint?

  Deze tijd van het jaar is de spint weer volop aanwezig. Spint komt voor op verschillende soorten planten, de ene plant is gevoeliger dan de andere… de aantasting kan licht of zwaar zijn… de planten kunnen buiten of binnen staan… niet evident dus om te weten welke roofmijten je best wanneer inzet.

  kasspint

  Wat is kasspint?

  De warmte van de afgelopen weken heeft er voor gezorgd dat op veel planten schade van kasspint zichtbaar wordt. Kasspint is de meest voorkomende spintmijt die zowel binnen als buiten op planten kan voorkomen. Ze is gemakkelijk herkenbaar aan de twee donkere vlekjes op de zijkant van haar lijf. In eerste instantie zie je alleen aan de onderkant van het blad de spintmijten kruipen. Bij een erge aantasting worden er webben gevormd en gaan de spintmijten zich tussen de webben verpl

  Lees meer »
 9. Heeft mijn kerselaar last van de kersenvlieg of van de Aziatische fruitvlieg?

  Dat is een terechte vraag! Vroeger was er enkel kersenvlieg die de kersen kon aantasten maar sinds 2011 is de Suzukii-fruitvlieg massaal in ons land vastgesteld en in 2016 was deze vlieg het meest waar te nemen in kersenbomen. Dus zeker en vast een reden om beide insecten wat meer onder de loep te nemen!

  Kersenvlieg

  De kersenvlieg vliegt maar een korte periode tussen eind mei en juli. De exacte periode varieert naargelang de warmte van het voorjaar. Eitjes worden enkel in de kersen afgelegd. Per vrucht wordt er één larve gevonden die het vruchtvlees rond de pit weg eet. De pit komt als het ware vrij te liggen in het midden van de kers. Gezien de kersenvlieg vrij laat uitvliegt, worden vroeg rijpende variëteiten zoals Bigarreau Burlat en Early Rivers niet aangetast.

  Kersenvlieg
  Lees meer »
 10. S.O.S. BUXUSMOT

  De eerste buxusmotten zijn reeds gesignaleerd in Limburg en het noorden van Antwerpen. In principe vliegt de buxusmot pas eind mei uit maar door het warme voorjaar is dit vervroegd. Het is optimaal als je de feromoonvallen tegen de buxusmot uithangt alvorens de buxusmotten in jouw buurt beginnen vliegen. Dus best nu je voorzorgen nemen! In onze Biogroei-tuin hangen reeds twee buxusmotvallen. Wij hebben tot op heden nog geen motten gevangen!

  Wat doe je op dit moment het best?

  1. Hang minstens al één feromoonval op. Zodra de eerste buxusmot gevangen wordt, hang je ook de andere feromoonvallen op in je tuin.
  2. Bestuif je planten met lavameel. Lava is een gesteentemeel dat de luchtwegen van insecten irriteert. De rupsen van de buxusmot worden daar niet vrolijk van! Om de twee weken de buxussen bestuiven is een goede regelmaat. Als het veel regent, mag je de bestuivingen opvoeren. Alle t
  Lees meer »
 11. Effectief tegen slakken! De slakkenmuur!

  Jaar en dag worden er allerlei slakkenbarrières aangelegd om de slakken toch maar van ons geliefkoosde plantjes weg te houden.

  Wist je dat dit meestal verloren moeite is! Eierschalen, lavagruis, grint en scherp zand zijn gemakkelijk door de slakken te overbruggen. Zeker en vast als het maar over een laagje van enkele centimeters gaat.

  Slakken kunnen gemakkelijk over scherpe voorwerpen kruipen. Dit bewijst het bijgevoegde youtube fimpje.

  Slijm, slijmer, slijmst

  Slakken verplaatsen zich over dergelijke oppervlaktes door slijm uit te scheiden. Hoe moeilijker de ondergrond, hoe meer slijm ze moeten produceren. Slijm betekent vochtverlies dus gaat het eigenlijk over hoeveel vochtvoorraad ze hebben en kunnen opbouwen tijdens

  Lees meer »
 12. Groeien je planten slecht? Kijk dan eens naar de bodemstructuur van jouw tuin!

  Deze vraag is erg belangrijk! Een goede bodemstructuur bepaalt immers hoe goed of slecht je planten groeien en dit geldt zowel voor sierplanten als moestuinplanten.

  Hoe zie ik of de structuur van mijn bodem goed of slecht is?

  Een goede bodemstructuur herken je aan de kruimelstructuur. Grond met een kruimelstructuur bevat veel holtes waar lucht en water kan worden vastgehouden. Het ligt als een losse massa kruimels in je hand. In natte perioden kan deze grond overtollig water snel afvoeren. Plantenwortels kunnen diep in de grond doordringen. De planten hebben veel fijne wortels (haarwortels) die veelvuldig vertakt zijn.

  bodemstructuur

  Een slechte bodemstructuur is te herkennen aan een blokkige structuur (grove kluiten) in verdichte lagen en het dichtslaan van

  Lees meer »