Blog

 1. Vijf voordelen van een ecologische tuin!

  moestuin

  Ecologisch of biologisch tuinieren… er wordt tegenwoordig veel over geschreven en gesproken, omdat we beseffen dat het tijd is voor verandering. Niet alleen de klimaatopwarming, maar ook corona, heeft veel mensen gemobiliseerd en bewust gemaakt van de hoogdringendheid tot verandering. Biologisch tuinieren is één van de noodzakelijke pistes die moet bewandeld worden en biedt talrijke voordelen. Het nieuwe tuinjaar dat

  Lees meer »
 2. Biodiversiteit...Wat? Hoe? Waarom?

  Biodiversiteit biogroei waterpartij riet

  Biodiversiteit of biologische diversiteit omvat eigenlijk simpelweg al het leven op aarde van miniscuul klein tot immens groot, ook wij maken als soort deel uit van de totale biodiversiteit. Er is diversiteit in ecosystemen, denken we maar aan de zee, een rivier, een bos, een poel, een moestuin, een composthoop. Het zijn allemaal verschillende milieus met hun eigen leven en

  Lees meer »
 3. Spitsmuizen zijn geen gewone muizen!

  Verschil spitsmuis en muis

  De winter is de tijd dat we vaak geconfronteerd worden met muizen in huis. Voor velen onder ons is een muis een muis en moet ze zo snel mogelijk weg. Ze geven stankhinder, laten poep achter en verspreiden ziekten. Nochtans een muis is niet zomaar een muis.

  Na het lezen van deze blog ga je makkelijker de soorten van elkaar kunnen onderscheiden.

  Lees meer »
 4. Zelf vogelvoer maken | 4 recepten

  zelf vogelvoer maken

  Onze inheemse vogels worden in de winter best bijgevoederd. Op dit moment zijn er nog weinig of geen bessen en onkruidzaden. Misschien hier en daar nog wat afgevallen appels en sierappeltjes. Vogels appreciëren het als we ze voederen.

  Lees in deze blog over de eetgewoontes van onze inheemse vogelsoorten.

  Lees meer »
 5. Hoe trekken we zoveel mogelijk vogels aan?

  vogels aantrekken in je tuin

  Een wereld zonder vogels kunnen we ons niet voorstellen. We vinden het zalig om met vogelgefluit wakker te worden of aan het water te zitten turen naar de watervogels die passeren. Ze zorgen dat we ons meer ontspannen en gelukkiger voelen. Maar vogels zijn ook een essentieel onderdeel van ons Eco-systeem. Welk nut hebben vogels in onze tuin?

  Lees meer »
 6. Tijd om zelf een insectenhotel te bouwen?!

  Bijenhotel detail 500x200

  We zijn maand oktober. Nu de activiteiten in de tuin verminderen maar er -hopelijk- toch nog mooie, warme dagen aankomen, is dit de ideale moment om een insectenhotel te bouwen.

  Het ontwerp ervoor bedenken, het uittekenen en de uiteindelijke uitvoering ervan is een leuke activiteit om samen te doen met (jongere) kinderen. Of alleen, om eens helemaal tot rust te komen.

  Lees meer »
 7. Oogsten en oogst bewaren

  Oogsten en oogst bewaren

  Het is belangrijk om te weten wanneer je welke groenten best zal oogsten. Je hebt er immers hard voor gewerkt en oogsten is dan ook een welverdiende beloning!

  Hoe zie ik dat een groente pluk klaar is?

  bloemkool

  Belangrijk hierbij is om te weten dat de rijpheid van een vrucht of gewas, niet vanzelfsprekend ook de juiste oogsttijd is. De meest courante soorten op een rijtje:

  • Sommige
  Lees meer »
 8. Coloradokeverlarven zijn nu te bestrijden met aaltjes

  aardappelkever biogroei

  Zodra de aardappelen zijn gerooid, zijn ook de meeste coloradokevers verdwenen tenzij je nog andere planten uit de nachtschadefamilie (tomaten bijvoorbeeld) hebt staan waar ze op kunnen verder kweken.

  In principe kunnen coloradokevers bovengronds actief blijven tot in oktober maar de meeste verdwijnen samen met de aardappelen uit beeld.

  Maar zijn ze echt verdwenen??

  Lees meer »
 9. Engerlingen bestrijden

  Engerlingen bestrijden
  De aanwezigheid van engerlingen is de meest gevreesde plaag in een gazon. Engerlingen zijn c-vormige, witte wormen met poten die onder de graszoden van het gazon zitten. Ze eten de wortels van het gazon af waardoor er eerst gele en later bruine, open plekken ontstaan. Natuurlijke vijanden zoals mollen en kraaien zijn verzot op deze lekkernij wat de schade aan het gazon nog verergert.
  Lees meer »
 10. Soorten engerlingen

  Soorten engerlingen

  In uw gras kunnen zich tegelijk engerlingen van verschillende keversoorten vestigen. Alle engerlingensoorten zijn niet even gevoelig voor aaltjes. Daarom is het wel belangrijk dat je eens een schop in de grond steekt en kijkt wat je kan vinden aan engerlingen zodat je je een goed beeld kan vormen van het bestrijdingseffect.

  In België en Nederland zijn de meest voorkomende engerlingen

  • Rozenkever: Phyllopertha horticola of Johanneskever, komt voor in grasvelden.
  • Sallandkever: Hoplia philanthus, komt voor in grasvelden
  Lees meer »
 11. Engerlingen: herkennen zonder microscoop

  Engerlingen: herkennen zonder microscoop

  Engerlingen zijn enkel onder de microscoop van elkaar te onderscheiden en zelfs dit is een moeilijke opgave door het kleine verschil aan hun achterste. Echter hebben de engerlingen allemaal hun eigen levenscyclus, voorkomen en levenswijze. Door al deze eigenschappen aan elkaar te verbinden is het eventueel mogelijk om te bepalen welke engerling in uw gazon aanwezig is. Dit is nodig voor een optimale bestrijding van de engerling. Contacteer ons voor meer advies.

  1. De larven van de Rozenkever
  2. Rozenkeverlarven zijn het gemakkelijkst

  Lees meer »
 12. Bestrijd engerlingen nu!

  Het is warm, vochtig en de larven zijn klein, ideaal om nu uw engerlingen te bestrijden met aaltjes. Engerlingen zijn c-vormige, witte larven die de wortels van het gazon afvreten. Hierdoor ontstaan er gele, bruine en open vlekken in het gazon.
  Lees meer »