Aphidoletes | Galmuggen tegen bladluis

5/5.0 (1 reviews)

Aphidoletes zijn inheemse galmuglarven ter bestrijding van bladluis. Aphidoletes wordt geleverd in coconvorm per 1000 st.

minus plus
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Biologie van Aphidoletes aphidimiza

Deze galmug is een nuttig insect van 3 mm groot die van nature bij ons voorkomt . In tegenstelling tot verschillende andere galmugsoorten berokkent zij geen schade aan planten door het vormen van gallen op de bladeren. De galmug is vooral een goede keuze in combinatie met andere bladluisbestrijders. Gezien ze als cocons geleverd worden, duurt het zeker een 8-tal dagen vooraleer de larven, die de bladluizen eten, kunnen beginnen werken. Heb je dus een grote aantasting en wil je snel resultaat, kies dan eerder voor Adalia of Chrysopa, mogelijk in combinatie met Aphidoletes.

De mug legt ‘s avonds en ‘s nachts eitjes naast en onder de luizen. Na ca. 3 dagen komen de larven van de galmug uit de eitjes en beginnen ze zich te voeden met luizen. De larven van de galmuggen zijn dus de bladluisopruimers, ze moeten direct luizen vinden om uitdroging te vermijden.

De galmuglarve is oranje-rood van kleur, op zijn groots is ze 2,5 mm en met het blote oog goed waarneembaar.

Eén larve heeft minimaal 5 bladluizen nodig om zich te ontwikkelen, maar zal er meer doden dan strikt noodzakelijk is. De larve injecteert eerst een gif in de bladluis, waardoor deze verlamt raakt en de inhoud binnen 10 minuten oplost. Van Aphidoletes aphidimyza is bekend dat zij minstens 70 verschillende soorten bladluis eet. Aphidoletes kan uitgezet worden op alle soorten gewassen met verschillende bladluissoorten. Elke mugge-larve zuigt een honderdtal luizen leeg. Daarna laat ze zich terug vallen op de grond om te verpoppen, en nadien weer als volwassen galmug te verschijnen.

Hoe Aphidoletes uitzetten?

De galmuggen worden geleverd in coconvorm. De cocons zitten verpakt in een tube met vulstof. De inhoud van de tube (cocons met vulstof) moet op vochtige grond uitgestrooid worden bij de aangetaste planten. Galmuggen kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Als de cocons buiten gebruikt worden, vraagt het iets meer aandacht dan binnen. Binnen kunnen de cocons gewoon op de vochtige potgrond van de potten uitgestrooid worden. Buiten echter zijn er vaak mieren en deze herkennen cocons van galmuggen als vijanden. Bijgevolg slepen mieren deze cocons weg waardoor de bestrijding verhinderd wordt. Om dit te vermijden, is het aan te raden om de cocons in een schaaltje met vochtige grond te leggen en dit schaaltje in een tweede schaal met water te plaatsen zodat de mieren niet bij de cocons kunnen.

Vooral in plaatsen waar grote kamer- en orangerieplanten staan, kan Aphidoletes-system een gemakkelijke oplossing bieden. Chrysopa en Adalia moet immers altijd op de bladeren van de planten uitgezet worden. Dit is niet altijd mogelijk in geval van hoge orangerieplanten. Hierbij biedt Aphidoletes dan wel een oplossing. De cocons worden beneden op de vochtige potgrond uitgestrooid. De uitgekomen galmuggen zullen zelf naar boven vliegen en eieren afleggen waar zich de bladluiskolonies bevinden.

Verkrijgbaar : per 1000 cocons

Alternatieven tegen bladluis

Buiten Aphidoletes zijn er nog verschillende biologische oplossingen tegen bladluis. Zo zijn larven van lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegen ook heel effectief.

Reviews
star star star star star
Besteld voor en achtertuin
Deze in voor- en achtertuin ingezet. In schaaltjes waar mieren minder goed bij kunnen. Ze zijn de hele dag zeer actief, doen hun werk goed!
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op