Kraunema | Aaltjes tegen taxuskever

3.9/5.0 (7 reviews)

Kraunema bevat aaltjes tegen de larven van taxuskever. Je kan de larven van de taxuskever effectief bestrijden met Kraunema aaltjes vanaf een bodemtemperatuur van 6°C.

Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Heb je planten die niet goed doorgroeien of afsterven? Vind je in de bodem of potgrond witte pootloze larven? Zie je golfvormige happen uitgegeten uit de bladeren? Dan heb je last van taxuskever. De larven van de taxuskever vreten namelijk de wortels van sierplanten af waardoor deze na verloop van tijd afsterven. De volwassen kevers voeden zich met vette bladeren die ze in een welbepaald patroon afbijten met name ze nemen happen uit de rand van het blad. In tegenstelling tot engerlingen, hebben larven van taxuskevers geen poten. De volwassen taxuskever zie je bijna nooit, het is een kever die ’s nachts op pad gaat. Ook in plantenbakken en bloembakken op terrassen kan taxuskever veel schade aanrichten. Larven van taxuskever kan je biologisch bestrijden met Kraunema.

Wat is Kraunema?

Kraunema is een efficient biologisch bestrijdingsmiddel om larven van taxuskever te bestrijden. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze aaltjes leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor larven van taxuskever.

Wanneer je Kraunema aaltjes verspreidt over de aangetaste grond, gaan de aaltjes op zoek naar larven van taxuskever in de grond. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven via natuurlijke lichaamsopeningen en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. 3 tot 5 dagen na de toepassing stoppen de larven met eten en sterven ze af. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden. Deze komen vrij in de grond en infecteren op hun beurt andere taxuskeverlarven. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond bij voldoende vochtigheid en een goede bodemtemperatuur van minimum 6°C.

Voordelen Kraunema tegen taxuskever

  • Zeer goede bestrijding als het onder de juiste voorwaarden gebruikt wordt.
  • Geen gevaar voor mens, dier en milieu.
  • 100 % natuurlijk en biologisch middel tegen taxuskever.
  • Kan al vanaf 6 °C bodemtemperatuur gebruikt worden in tegenstelling tot B-green.

Toepassen van aaltjes tegen larven van taxuskever

  1. De grond vooraf bevochtigen tenzij het regent. Onder de hagen steeds bevochtigen gezien daar van nature weinig regen onder terecht komt.
  2. Indien je schors of hakselhout als bodembedekker hebt liggen, moet dit verwijderd worden vooraleer aaltjes aan te gieten. Na de behandeling mag de schors er terug op.
  3. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Het opgeloste concentraat direct opgebruiken. Het blijft maximum enkele uren goed in de oplossing.
  4. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Niet toepassen in de zon. Naspuiten met zuiver water in geval er bodembedekkers staan of andere planten om te vermijden dat de aaltjes op de planten verdrogen. Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten maar moeten wel in de grond kunnen doordringen om te werken.
  5. De grond vochtig houden gedurende minimum 2 weken na de behandeling.
  6. Minimaal twee jaar na mekaar gebruiken, zowel in het voorjaar als het najaar toepassen om de cyclus van de taxuskever te doorbreken.

Aaltjes sproeier

Zijn er veel plaatsen in je tuin aangetast door taxuskever? Dan is het handig om onze nematodenspuit aan te kopen. Met deze aaltjesspuit kan je de aaltjes op een efficiënte manier verdelen over de aangetaste plekken zonder je rug te belasten in tegenstelling tot het aangieten met de gieter. De spuit is specifiek bedoeld om aaltjes toe te passen in de tuin. Nadat je het concentraat hebt aangemaakt en een deel in het reservoir hebt gegoten, sluit je de nematodenspuit aan op de tuinslang. Je draait de waterkraan open en kan beginnen spuiten. Als het reservoir leeg is, vul je het opnieuw met een deel van het concentraat. De nematodenspuit mengt de juiste concentratie aaltjes met het water.

Wanneer larven van taxuskever bestrijden met aaltjes?

Larven van taxuskever kunnen zowel buiten in de tuin als binnenshuis en in een kas voorkomen. De bestrijdingsperiode is verschillend. Buiten heeft de taxuskever maar 1 cyclus per jaar, binnen of in verwarmde kassen zijn er meerdere cyclussen die door elkaar lopen. Je hebt dan op hetzelfde moment eitjes, larven en volwassen kevers.

Larven van taxuskever buiten bestrijden

De juiste behandelingsperiode is vanaf half maart tot eind mei en van begin augustus tot eind oktober. Als de bodem nog koud is, gebruik je Kraunema. In de zomer van half juli tot eind augustus gebruik je B-green. September-oktober gebruik je terug Kraunema. De bodemtemperatuur moet in elk geval 6°C bedragen en deze temperatuur behouden, anders gaan de aaltjes niet werken.

In de periode van begin juni - half juli zijn er geen larven in de grond. In deze periode kun je dus geen behandeling met aaltjes uitvoeren, maar kun je wel gebruik maken van een taxuskeverval om de volwassen kevers weg te vangen.

Larven van taxuskever binnen bestrijden

Gezien het heel jaar rond larven aanwezig zijn, kan je binnen altijd de larven bestrijden.

Aaltjes overdoseren?

Overdosering met nematoden is geen probleem. Er zijn geen nadelige gevolgen bij een overdosering. Integendeel, de larven gaan sneller geïnfecteerd worden en je probleem lost zich sneller op.

Aaltjes bewaren?

Ja, aaltjes kunnen tot aan de vervaldag bewaard worden bij 5°C. Je gebruikt het product best enkele dagen voor de vervaldatum vermeld op het pakje. Gezien aaltjes een levend product is, kunnen ze minimum 7 dagen tot enkele weken bewaard worden. Ideaal is als je de aaltjes bestelt op het moment dat je ze nodig hebt!

Vragen?

Heb je nog vragen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We hebben al 30 jaren ervaring met biologische bestrijdingsmiddelen en willen je graag verder helpen!

Reviews
Werkt niet
Ben al 3 jaar aan het vechten tegen de kever met aaltjes, geen succes! Ik kom er niet vanaf!
2x Aaltjes hebben niet geholpen
Helaas, in t voor-en najaar aaltjes uitgezet conform de aanwijzigingen maar dit voorjaar ook weer veel taxuskevers in mijn (flinke) stadstuin gevonden.....wat nu? Toch maar kippen gaan houden?
Uitstekend
Verschillende malen bestellingen geplaatst. Steeds zeer goed verzorgd, duidelijke uitleg. Met al de bestelde producten goed resultaat gehad
Vriendelijke medewerkers. Gewoon top voor ons!
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op