Stenema | Aaltjes tegen rouwvliegjes

4.8/5.0 (182 reviews)
 • Rouwvliegjes snel en effectief bestrijden
 • Makkelijk in gebruik: oplossen in water en aangieten
 • Curatief of preventief gebruik
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Last van rouwvliegjes?

  Zie jij kleine, zwarte vliegjes in huis of in de buurt van je kamerplanten? Gaan je planten hard achteruit? Dan kun je last hebben van rouwvlieg. De volwassen vliegjes zijn irritant, maar doen weinig schade. Het zijn de larven van deze rouwvliegjes die in de potgrond de wortels van je kamerplanten kapot vreten. Wil je snel en ecologisch deze plaag bestrijden om je kamerplanten te redden? Dan heb je Stenema aaltjes nodig! Wat zijn aaltjes en hoe werken ze? Dat lees je hieronder.

  Stenema aaltjes tegen varenrouwmuglarven

  Het bestrijden van varenrouwmuglarven doe je gemakkelijk én effectief met aaltjes. Stenema bevat namelijk werkzame Steinernema feltiae aaltjes (nematoden) die de larven van varenrouwmuggen parasiteren. Hierdoor gaan de larven dood én kunnen er geen volwassen rouwvliegjes meer ontwikkelen.

  Voordelen van Stenema aaltjes

  • Onschadelijk voor de planten
  • Veilig voor kinderen en huisdieren
  • Geen probleem met resistentie
  • Geeft geen geurhinder in je huiskamer
  • Werkt veel beter dan een chemisch middel
  • 100 % natuurlijk bestrijdingsmiddel
  • Het hele jaar door beschikbaar

  Hoeveel aaltjes heb ik nodig?

  Normaal voldoet een kleine verpakking Stenema voor 10 m² om al je kamerplanten te behandelen. Je kunt met deze verpakking namelijk in totaal 500 liter potgrond behandelen. Je mag dus al wat kamerplanten hebben staan! Enkel mensen met een uit de kluiten gewassen collectie of een heel zware aantasting, hebben een verpakking voor 100 m² (5000 liter potgrond) nodig.

  Hoe snel werkt Stenema?

  Alles hangt ervan hoe zwaar je aantasting is. Heb je veel zwarte vliegjes, dan moet je 2 tot 3 weken geduld oefenen vooraleer alle larven in de potgrond zullen geïnfecteerd zijn. Bij een lichte aantasting kan het probleem mogelijks al na enkele dagen zijn opgelost.

  Een tweede factor hierbij is de hoeveelheid aaltjes die je geeft. Als je overdoseert omdat je maar weinig planten hebt staan, zal je sneller resultaat zien. Overdoseren kan dus geen kwaad! Als je een zware aantasting hebt, raden we zelfs aan om over te doseren.

  Zo gebruik je aaltjes tegen rouwvliegjes

  1. De potgrond van de kamerplanten vooraf vochtig maken.
  2. Aaltjes oplossen in water en verdunnen indien nodig (afhankelijk van het aantal potten).
  3. Giet het mengsel op de natte potgrond van al je kamerplanten, ook diegenen die nog geen aantasting vertonen moet je behandelen.
  4. Potgrond vochtig houden zolang rouwvliegjes zichtbaar aanwezig zijn. Maak er geen modder van maar zorgt dat je potgrond voelt als een bosgrond in de schaduw.

  Het product zal met deze methode 4 weken werkzaam zijn in de grond om de aanwezige rouwmuglarven te doden. Aaltjes kunnen het hele jaar door in huis gebruikt worden. Buiten kunnen de Stenema aaltjes toegepast worden vanaf een bodemtemperatuur van 10 à 12°C.

  Varenrouwmug bestrijden bij opkweek van planten

  Stenema aaltjes kunnen zowel preventief als curatief gebruikt worden tegen rouwvliegjes. Hieronder lichten we kort toe hoe die behandelingen eruit zien zodat jij de beste optie kunt inzetten voor jouw situatie.

  Preventief rouwvliegjes bestrijden

  Bij jonge zaai- en steklingen vormen rouwvliegjes regelmatig een probleem gedurende de eerste 6 weken van de opkweek. Door preventief te behandelen, voorkom je dat de varenrouwmug zich ontwikkelt. Normaal is één behandeling aaltjes voldoende. Heb je traag groeiende planten? Dan raden we aan nog een tweede behandeling te geven na 5 weken.

  Curatief rouwmugjes bestrijden

  Start je met aaltjes inzetten op het moment dat de varenrouwmuggen al aanwezig zijn? Dan duurt het gemiddeld 2 weken na behandeling voordat de volwassen vliegjes verdwenen zijn en je probleem is opgelost. Het enige nadeel is dat jonge plantjes in deze periode kunnen afsterven.

  Hoe Stenema bewaren?

  Stenema is een levend product en daardoor beperkt houdbaar in de koelkast bij 5°C. Gebruik het steeds voor de vervaldatum die je op de verpakking terugvindt. Je bestelt Stenema best op het moment dat je het nodig hebt.

  Wat als ik niet van mijn rouwvliegjes af geraak?

  Het komt zelden voor dat mensen niet van hun rouwvliegjes verlost geraken. Wel zien we af en toe dat mensen na enkele weken geen last meer hebben, maar dat het probleem terugkomt na een maand of langer. Dit kan gebeuren:

  • Als je een nieuwe aantasting binnen brengt met kruidenplantjes of nieuwe kamerplanten.
  • Als je zelf veel planten zaait of opkweekt: dit trekt automatisch rouwvliegjes aan.

  Nog vragen?

  Biogroei heeft inmiddels 30 jaar ervaring wat betreft biologische bestrijdingsmiddelen. Dus geef ons gerust een belletje of neem op een andere manier contact op. Dan kunnen wij al je vragen beantwoorden en persoonlijk advies geven.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Makkelijk in gebruik
  • plus-circle Kleine dosis voor veel planten
  • plus-circle Zeer effectief
  • minus-circle Beperkt houdbaar
  • minus-circle Enkel voor potgrond
  Video
  placeholder image
  Reviews
  star star star star star
  Werkt top
  Werkt top! Snel van de rouwvliegjes af.
  star star star star star
  Vliegjes helemaal weg !
  Ik had veel plantjes staan (zaailingen) en heb daarom 2x behandeld samen met de kleefplaten.
  Goed vochtig gehouden gedurende paar weken. Zeker na de tweede behandeling zag ik na een week niets meer aan de kleefplaten hangen. Heel blij met deze biologische oplossing ! En hele snelle vriendelijke klantendienst. Een aanrader !
  star star star star star
  Potgrond vliegjes
  Een aanrader wanneer je vliegjes in potplanten wil bestrijden met een heldere beschrijving.
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op