Carpo-care │Aaltjes tegen rode palmkever en palmmot

(0 reviews)
 • Voor preventief en curatief gebruik
 • Gebruik van maart tot oktober
 • Gebruik bij een luchttemperatuur van min. 15°C
 • Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Carpo-care of Palma-protect wordt gebruikt om twee problemen te bestrijden op palmbomen. Enerzijds de larven van de rode palmkever en anderzijds de larven van de palmmot.

  Palma-protect bevat de insectparasiterende aaltjes Steinernema carpocapsae (Carpo-care). Wanneer de nematoden op de palmkronen uitgegoten worden, gaan ze actief op zoek naar de larven van hun prooi. De nematoden dringen de larven door natuurlijke lichaamsopeningen binnen. Zodra de nematoden in de larve zijn binnengedrongen komen bacteriën, die in symbiose met de nematoden leven, vrij. Deze bacteriën produceren een toxine waarvan de gastheer sterft. Deze bacteriën zetten gastheerweefsel om in verteerbare componenten voor de nematoden.

  De nematoden vermenigvuldigen zich in het kadaver en wanneer dat ontbindt, verspreidt zich een nieuwe generatie nuttige nematoden die zelf ook op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers. Een geïnfecteerde rode palmkever larve verkleurt van witbeige naar okergeel.

  Toepassing in geval van de rode palmkever

  De rode palmsnuitkever Rhynchophorus ferrugineus heeft zich verspreid in een groot deel van het Midden-Oosten, Egypte en bijna alle Mediterrane landen. Hij brengt grote schade toe aan bepaalde palmboomsoorten, zoals de phoenixsoorten.

  Het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae heeft een afdodende werking tegen de larven van de rode palmsnuitlapkever. Voor een doeltreffende toepassing worden deze nuttige aaltjes rechtstreeks in de palmkroon gesproeid.

  Toepassing in geval van palmmot

  De palmmot Paysandisia archon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In Europa heeft de palmmot recent haar verontrustende intrede gemaakt, o.a. in Zuid-Frankrijk , Noord-Spanje en Italië, met fatale schade aan palmachtigen. Deze palmmot kan zich snel verspreiden in andere mediterrane gebieden.

  Het parasitaire aaltje Steinernema carpocapsae heeft een afdodend effect op de larven van de palmmot. Voor een doeltreffende toepassing, sproei de aaltjes direct in de palmkroon en over de palmstam.

  Preventieve en curatieve behandeling tegen de palmmot

  Je kan palmbomen preventief of curatief behandelen met nematoden tegen de palmmot. De verdunning van de nematoden in water verschilt afhankelijk van het type behandeling:

  Preventieve behandeling: Gebruik 2 - 2,5 miljoen nematoden per liter water. Preventieve behandelingen kunnen worden toegepast van maart tot september. De behandeling moet herhaald worden elke drie weken om te voorkomen dat de palmmot zich in de planten vestigt.

  Curatieve behandeling: Gebruik 6 miljoen nematoden per liter water. Curatieve behandelingen kunnen worden toegepast in de maand maart, vervolgens opnieuw in juni, en daarna in september - oktober. Bij een curatieve behandeling is het raadzaam de behandeling twee weken later te herhalen.

  Voor zowel preventieve als curatieve behandelingen zullen grotere palmbomen meer nematodenoplossing nodig hebben. Voor grote bomen zoals de Phoenix spp., gebruik 10 - 20 liter nematodenoplossing per plant. Voor kleinere palmbomen zoals de Trachycarpus spp., Chamaerops spp., gebruik 2 - 5 liter nematodenoplossing per plant.

  Verpakkingen

  Palma-protect is verkrijgbaar in hoeveelheden van 5 mio, 50 mio of 250 mio nematoden.

  Plus- en minpunten
  • Makkelijk te mengen en toe te passen
  • Geen kans op chemische resistentie
  • Niet schadelijk voor het milieu
  • Moet toegepast worden op een bewolkte dag of 's avonds
  • Meestal moet de behandeling herhaald worden
  Reviews
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op