Aaltjes tegen larven coloradokever

v.a. € 19,00 € 15,70
In voorraad
SKU
Aaltjes tegen larven coloradokever
20 m²
19,00 €
200 m²
38,95 €
v.a. € 19,00 € 15,70
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, woensdag verzonden
 • Blad en bodem toepassing
 • Toepassen van april – eind september
 • Minimum omgevingstemperatuur 10°C
 • Verpakkingseenheid 20 m² of 200 m²
 • Levend product - kort bewaarbaar

For treatment of:

Last van de coloradokever? Coloradokever bestrijden? Dat doe je met aaltjes tegen de larven van de coloradokever.

Coloradokever

Iedereen die aardappelen kweekt, kent de coloradokever! Lang geleden ingevoerd in ons land en nu een veelvoorkomende plaag! De coloradokever is 10 mm lang en gemakkelijk te herkennen aan zijn bruine overlangse strepen op zijn lichtbeige dekschilden.

Wanneer zijn de coloradokevers actief?

De 1ste generatie coloradokever zal in een warm voorjaar vanaf april-mei uitvliegen. Eénmaal de dagtemperaturen boven 17°C uitstijgen, gaan de vrouwtjes eitjes beginnen leggen aan de onderkant van het aardappelblad. De eileg duurt 2 tot 3 weken en elk vrouwtje legt in deze periode tussen 300 en 700 eitjes. De eitjes zijn oranjegeel van kleur en 1 tot 2 mm lang. Eén kever kan dus honderden larven produceren die de aardappels compleet kunnen kaalvreten.

Vanaf het moment dat de larven uit de eitjes komen, beginnen ze te vreten. De larven vervellen 3 keer op een 2-5 weken. Na de laatste vervelling zijn ze oranje-rood. Als ze genoeg gegeten hebben, laten ze zich vallen om te verpoppen in de grond. Twee weken later (einde juli-begin augustus) ontstaan de zomerkevers die op hun beurt weer eieren afleggen. Eind augustus kruipen de zomerkevers in de grond om te overwinteren. Het laatste larvestadium dat voorkomt uit deze zomergeneratie, kruipt ook in de grond tot op een diepte tot 50 cm om zware winters te kunnen overleven. De kevers overleven winters als de bodem niet kouder wordt dan -7°C, de larven kunnen veel strengere vorst verdragen.

Schadebeeld

Zowel de volwassen kevers als de larven eten blad van het aardappelloof. Het zijn echter vooral de larven die de planten kunnen kaalvreten.

De kever kan via poten en monddelen mechanisch overdraagbare ziekten verspreiden, zoals bijv. X-, Y- en S-virus en alle bacterieziekten. Dit is vooral een probleem voor de boeren met grote aardappelvelden.

Blad toepassing met aaltjes tegen de coloradokever

De nematoden worden opgelost in water en vervolgens verspoten over het aardappelloof. Zowel de boven- als onderkant van het blad moet goed vochtig worden gezet. Deze behandeling moet ’s avonds plaats vinden gezien de nematoden niet tegen UV straling kunnen en het blad gedurende minimum 6u moet nat blijven. ’s Avonds stijgt de luchtvochtigheid waardoor de planten langer vocht vasthouden. Een bladbehandeling met een gangbare rugspuit is mogelijk maar dan moeten alle filters verwijderd worden die kleiner zijn dan 1mm, anders worden de nematoden beschadigd.

Het is aangewezen om een uitvloeier(organisch vetzuur zoals ecologisch afwasproduct) te gebruiken zodat de nematoden zich beter op het blad hechten. De behandeling moet na 1 week herhaald worden. U kan dezelfde verpakking gebruiken indien ze in een gesloten potje in de koelkast bewaard blijft en de vervaldatum nog niet verstreken is.

De behandeling kan uitgevoerd worden vanaf de larven aanwezig zijn bij een omgevingstemperatuur van 10°C.

Grondbehandeling met aaltjes tegen de coloradokever

Als je veel last van coloradokevers hebt gehad, kan je de grond na de aardappeloogst best behandelen met aaltjes. De oude larven van de coloradokevers laten zich vallen van het blad en kruipen in de grond. Op dat moment kan je ze best bestrijden met aaltjes. Hierdoor vermijd je het volgend seizoen een nieuwe aanval van coloradokevers of een aantasting op de late aardappelsoorten in hetzelfde seizoen.

Dosering

 • 5 miljoen aaltjes voor 20 m2 bladoppervlakte of 10 m2 grondoppervlakte curatief te behandelen
 • 50 miljoen aaltjes voor 200 m2 bladoppervlakte of 100 m2 grondoppervlakte curatief te behandelen
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Aaltjes tegen larven coloradokever
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.