B-green | Aaltjes tegen engerlingen

4.9/5.0 (20 reviews)
 • Bestrijdt verschillende soorten engerlingen
 • Beste toepassingsperiode is augustus - september
 • Gebruik bij een bodemtemperatuur van minstens 12°C
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Heeft je gazon kale en bruine plekken? Zie je witte larven aan de wortels van het gazon vreten? Dan heb je vast last van engerlingen. Bij ernstige aantasting komen de graszoden los te liggen, je kan het als het ware oprollen. De wortels zijn dan volledig weggevreten. Vogels en mollen zijn verzot op engerlingen en komen daarom je gras omwoelen. Eenjarige engerlingen kan je biologisch bestrijden met B-green.

  Wat is B-green?

  B-green is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief is voor het bestrijden van engerlingen. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. De B-green aaltjes bestrijden de larven van de rozenkever en taxuskever, evenals de eenjarige larven van de meikever, de junikever en de larven van de Sallandkever (Hoplia). De aaltjes leven in symbiose met bacteriën die voor de jonge keverlarven dodelijk zijn.

  Wanneer je B-green aaltjes verspreidt over de aangetaste plaatsen, dan zoeken ze de engerlingen in de grond op. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. Tijdens dit proces verandert de engerling van kleur (ze worden rood/bruin) en gaat het insect uiteindelijk dood. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar engerlingen. Aaltjes blijven 6 weken actief in de grond.

  Toepassen van aaltjes tegen engerlingen

  1. Het gras eerst kort maaien. Indien het grasveld een dikke viltlaag heeft, eerst verticuteren.
  2. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte.
  3. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen. Niet toepassen in de volle zon. In de regen toepassen is ideaal.
  4. De ondergrond vochtig houden gedurende minimum 2 weken. Diep water geven zodat de ondergrond vochtig is.
  5. Meerdere jaren na mekaar behandelen om de cyclus van de kever te doorbreken.

  Wanneer engerlingen bestrijden met aaltjes?

  De beste toepassingsperiode is half augustus - eind september. Op dat moment hebben alle keversoorten jonge larven in de grond welke effectiever te bestrijden zijn.

  In het voorjaar kan je enkel bestrijden als het voldoende warm is. De bodemtemperatuur moet minimum 12°C bedragen gedurende twee weken om de aaltjes effectief te laten werken. Hieronder vind je de ideale behandelingsperiode volgens de keversoort.

  Behandelingsperiode, specifiek per keversoort

  • Rozenkever (Phyllopertha horticola): deze engerlingen bestrijd je vanaf eind juli tot eind september. In het voorjaar is de rozenkever niet bestrijdbaar, zit op dat moment in popstadium.
  • Junikever (Phyllophaga spp.) en Meikever (Melolontha melolontha): enkel de jonge larven die net uit de eieren zijn gekomen kun je bestrijden met B-green. Dit is mogelijk vanaf half augustus tot eind september. In het voorjaar (april-mei-juni) bestrijd je met B-green+.
  • Sallandkever (Hoplia philanthus): de larven van deze kever bestrijd je in april-mei en vanaf half augustus tot eind september.
  • Taxuskever (Otiorhynchus sulcatus): de bestrijding van deze larven vindt plaats van half juli tot eind oktober. B-green gebruik je van half juli tot eind augustus. In het voorjaar en najaar kies je voor Kraunema om de taxuskever te bestrijden.

  Engerlingen of emelten in je gazon?

  Beide larven zitten in het gras maar verder zijn ze totaal verschillend van elkaar. Je kan ze van elkaar als volgt onderscheiden:

  • Engerlingen zijn wit van kleur, emelten grauw grijs-bruin.
  • Engerlingen hebben poten, emelten niet.
  • Engerlingen krullen zich op, emelten niet.
  • Engerlingen bestrijd je met B-green, emelten met C-green.

  Nematodenspuit

  Heb je een groot grasoppervlak te behandelen met aaltjes, is het erg handig om gebruik te maken van onze aaltjessproeier. Dit is een handig en goedkoop toestelletje dat je aansluit op de tuinslang. In het reservoir doe je het aaltjesconcentraat. Het toestel verdunt dit met water in de juiste hoeveelheid waardoor je eenvoudig aaltjes kan toepassen op grote oppervlaktes.

  Aaltjes overdoseren?

  Overdosering met nematoden is onmogelijk en zal alleen maar een positieve invloed hebben op het resultaat. Hoe meer aaltjes aanwezig zijn in de grond, hoe sneller de engerlingen geïnfecteerd worden.

  Aaltjes bewaren?

  Aaltjes zijn levende organismen die kort kunnen bewaard worden. Op elke verpakking staat een vervaldatum. Tot zo lang kan je het product bewaren op 5°C. Het beste is om het product te bestellen op het moment dat je het nodig hebt.

  Vragen?

  Wanneer je er nog niet helemaal uit bent of de B-green aaltjes het juiste product is voor jouw probleem, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij van Biogroei hebben namelijk 30 jaar ervaring binnen deze sector. Wij helpen je graag door al je vragen te beantwoorden en advies te geven indien nodig.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Bestrijdt verschillende soorten engerlingen
  • plus-circle Geen residu of resistentie
  • plus-circle Veilig voor kinderen en huisdieren: men kan direct terug op het gazon
  • minus-circle Het gazon moet 2 weken goed vochtig blijven
  • minus-circle Kan niet op een zonnige dag worden toegepast
  Video
  placeholder image
  Reviews
  star star star star star
  Top product
  Ik had een olijfboom in Spanje die aangetast was door taxuskevers. Na herhaaldelijk insecticide toegepast te hebben bleef het probleem echter aanwezig. Sinds ik B-green gebruik is de taxuskever nagenoeg volledig verdwenen.
  star star star star star
  Mijn gazon was verwoest door de gele weidemier, de aaltjes werken ECHT
  Snelle levering, goede communicatie, goed product. Een aanrader.
  star star star star star
  correcte afhandeling van mijn bestelling
  Het telefonisch contact was vriendelijk en up to date. Wat mij vooral beviel was de telefonische info aan de telefoon betreffende een bepaald product
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op