9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Carpo-care | Aaltjes tegen aardrupsen

(0 reviews)
Aardrupsen biologisch bestrijden? Gebruik aaltjes tegen aardrupsen!
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Zijn er gaatjes in je bladeren gevreten zonder dat er slakkensporen zijn? Of zijn moestuinplantjes opeens verwelkt en zijn de wortels van de plantjes afgevreten? Dan heb je waarschijnlijk last van aardrupsen.

De jonge aardrupsen eten gaten in de bladeren, vooral groenten zoals sla en spinazie kunnen zwaar worden getroffen. De grote rupsen vreten vooral van wortels en stengels. Gezien aardrupsen afkomstig zijn van verschillende nachtvlinders (uilen), worden veel verschillende moestuinplanten getroffen o.a. wortel, kool, ui, aardappelen maar ook aardbeien, bieten, selder, witlof, enz. Bovendien kunnen ook sierplanten last hebben van aardrupsen.

De aardrupsen veroorzaken de grootste schade vanaf augustus tot in de winter. De volgroeide larven zijn dan 5 cm groot. Ze eten door zolang het niet vriest. Overdag houden ze zich schuil in de grond, ’s nachts komen ze eten. Je zult ze dus niet snel opmerken. In april verpoppen ze zich tot nachtvlinder.

Aardrupsen kan je bestrijden met Carpo-care. Dit product bevat aaltjes die aardrupsen parasiteren. Wil je meer weten over aaltjes tegen aardrupsen? Lees dan zeker verder.

Wat is Carpo-care?

Carpo-care is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief werkt tegen verschillende plaaginsecten. Dit product bevat aaltjes Steinernema Carpocapsae. Deze aaltjes leven samen met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de aardrupsen.

Ze dringen de aardrupsen binnen via natuurlijke lichaamsopeningen zoals mond of anus. Vervolgens scheiden ze bacteriën uit in hun darmkanaal waardoor ze vergiftigd worden en afsterven.

Wanneer aaltjes tegen aardrupsen gebruiken?

De rupsen zijn aanwezig tussen juli en maart . Gezien de aaltjes van Carpo-care een minimum bodemtemperatuur vragen van 12–14 °C, kunnen de aaltjes enkel gebruikt worden van juli tot oktober. Hoe vroeger je ingrijpt, hoe jonger de aardrupsen en hoe beter ze kunnen bestreden worden.

In het voorjaar (tot maart) is het meestal te koud om nog een behandeling uit te voeren, tenzij misschien in kassen of tunnels. In april verpoppen de aardrupsen en is geen bestrijding meer mogelijk.

Hoe aaltjes gebruiken als bodembehandeling

Aardrupsen in de grond pak je aan door de aaltjes op de grond te verspuiten. Dit doe je als volgt:

 1. Zorg ervoor dat de grond vochtig is voor de aaltjes aan te gieten. Indien nodig eerst goed vochtig maken.
 2. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. De aaltjes direct opgebruiken, ze kunnen niet in oplossing bewaard worden.
 3. Giet het mengsel over de aangetaste grond. Niet toepassen in de zon. Ingeval de grond begroeid is, naspuiten met zuiver water zodat de aaltjes allemaal in de grond kunnen doordringen.
 4. De grond na behandeling vochtig houden gedurende minimum 2 weken.
 5. Carpo-care blijft 6 weken actief zolang er schadelijke insecten aanwezig zijn en de omstandigheden goed zijn: vochtige grond en min. 12 tot 14 °C bodemtemperatuur.

Hoeveel aaltjes gebruiken?

 • 5 miljoen aaltjes voldoet voor 10 m2, we geven dus 0.5 miljoen nematoden per m2.
 • 50 miljoen aaltjes is voor 100 m2 te behandelen.
 • 250 miljoen aaltjes is voor 500 m2 te behandelen.

Voordelen van Carpo-care

 • 100 % natuurlijk, biologisch product.
 • Onschadelijk voor mensen, huisdieren en het milieu.
 • Gemakkelijk toepasbaar.
 • Bestrijd verschillende plaaginsecten.

Aaltjes bewaren?

Carpo-care bestaat uit levende aaltjes vermengd met een kleiachtige vulstof of gel. Bestel de aaltjes op het moment dat je ze nodig hebt. Je kan ze een korte periode bewaren bij 5°C tot aan de vervaldatum.

Aardrupsen of emelten?

Ben je niet zeker of je last hebt van aardrupsen of emelten? Ze zijn namelijk allebei grauw-bruin van kleur. Je kan ze aan een paar kleinigheden goed van elkaar onderscheiden!

 • Aardrupsen hebben poten, emelten niet.
 • Emelten krullen zich niet op bij aanraking, aardrupsen wel.
 • Aardrupsen komen het meeste voor op lichte bodem en onder droge omstandigheden, emelten komen vooral voor in vochtige grond (grasveld of perceel met groenbemesters).
 • Emelten richten schade aan in het voorjaar tot eind juni; aardrupsen richten schade aan vanaf juli tot het vriest.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem zeker met ons contact op . We hebben al 30 jaar ervaring in de sector van biologische bestrijding en willen je graag adviseren.

Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op